gouden regel besparen
Bespaartips Besparen

De gouden regel van geld besparen

Laatst stuurde een mede-blogger mij een tip, er was namelijk een boodschappenbox te koop voor maar €7,95 inclusief verzenden. Inmiddels heb ik zelf al een aantal keer zo’n soort doos ontvangen en het is leuk, maar veel van de producten die er in zitten blijven bij mij in de kast liggen. Ik zal altijd proberen te voorkomen dat spullen in de vuilnisbak eindigen, maar toch gebruik ik maar een klein deel uit de box. Een nog kleiner deel uit de boxen heb ik ook daadwerkelijk nodig. De mede-blogger twijfelde nog steeds, want €7,95 is wel echt heel goedkoop. Maar ik zei: ‘€7,95 voor iets wat je normaal ook niet zou kopen, is €7,95 teveel.’

Gouden regel van besparen

Het is (voor mij) de gouden regel van besparen om alleen dát te kopen wat ik ook daadwerkelijk nodig heb of ga gebruiken. Voor ik in de verleiding kom om iets te kopen zal ik mezelf altijd afvragen; waar voor ik het ga gebruiken, wanneer ik het ga gebruiken en of ik iets heb wat deze functie ook kan vervullen. Ook als ik een product met een 35% kortingssticker zie liggen in de supermarkt vraag ik mezelf eerst af wanneer ik het zal eten. Iets wat voor mij vooral heel verleidelijk is zijn alle schattige printjes die nu zo populair zijn, vooral als het op stationary staat. Stuk voor stuk kost het allemaal niks, maar eenmaal thuis leg ik het bij al mijn andere notitieboekjes. Ook de eerder genoemde kortingssticker is heel verleidelijk, want nu is het zo goedkoop en volgende week niet. Toch laat ik het met regelmaat ook liggen, de andijvie zou me anders onderhand al wel de neus uit komen.

Onnodige uitgaven

Natuurlijk is het soms gewoon leuk om iets te kopen ‘gewoon omdat het leuk is’. Op zich is daar ook helemaal niks mis mee. Je aankoop heeft in ieder geval dát doel bereikt; je bent er blij mee. Als je dan toch wil gaan besparen is het daarom verstandig om een budget aan te maken voor onzinnige aankopen. Ik reserveer elke maand 10 euro voor als ik naar de Action ga. Gaat dit niet op? Dan gaat het naar mijn spaarrekening. Je kunt jezelf ook uitdagen om geld te verdienen voor je onnodige uitgaven. Bijvoorbeeld door enquetes in te vullen of door je spullen die je niet gebruikt te verkopen op marktplaats. Maar ook bij lekker nutteloze uitgaven blijft het verstandig om kritisch te blijven; ga je het gebruiken?

Elk dubbeltje omdraaien, het heeft zo’n negatieve klank. Maar of je nu arm bent of rijk; je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Goed bedenken waar aan is dus eigenlijk heel belangrijk. Of het nu om €7,95 gaat of om €795,00. Hoe laag het bedrag ook is; het is altijd weggegooid geld als je iets koopt wat niet gebruikt gaat worden.

1 reacties op “De gouden regel van geld besparen”

  1. Jee! Nu heb ik weer de juiste motiviatie om weer een boodschappenlijstje te gaan maken! Na de vakantie was het weer ff lastig. Vandaag ook spullen verkocht op de rommelmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *