weekmenu
Besparen Weekmenu

Valkuilen van een weekmenu

Nu het weer bijna september is en mensen langzaamaan terug komen van vakantie is het in veel huishoudens ook weer tijd om op de centen te letten. En makkelijke manier om hier weer mee te beginnen is het opstellen van een weekmenu. Iets wat ik ook doe en waar ik al lang geleden mee begonnen ben. Maar ja zo’n weekmenu is leuk. Tot je je er aan moet gaan houden.

Zorg dat je rekening houdt met je agenda

De eerste stap om te voorkomen dat je je niet houdt aan je weekmenu is zorgen dat je rekening houdt met je agenda. Plan geen ingewikkelde maaltijden in op dagen dat je laat thuis bent of weinig tijd hebt om te eten. Wat voor mij ook een valkuil is zijn de dagen dat ik alleen eet. Hoe leuk ik het ook vind om te koken; het komt er dan waarschijnlijk niet van. Ik zorg dan dus altijd dat ik iets simpels (stamppot bijvoorbeeld) of iets uit de vriezer kan eten. Wees realistisch. Je kunt je wel voornemen dat je elke zondag netjes gaat meal preppen, maar vraag jezelf ook af of je dat daadwerkelijk gaat doen en of je die meal preps dan ook echt gaat gebruiken. Anders is het allemaal weggegooid geld.

Weet wat je eet

We hebben allemaal wel momenten dat we een vaste maaltijd eten. Ik heb eigenlijk op donderdag altijd zin in iets vets, zoals pizza of friet. (Ja ik ben #teamfriet.) Als ik op zo’n dag een gezonde maaltijd plan gaat dat niet goed. Ik zorg dus dat ik op donderdag een ongezonde maaltijd plan of juist geen plan maak. Om toch te besparen op deze uitgaven kan ik soms wel kiezen om niet te gaan voor afhaal of bestellen, maar zelf maken. Zeker friet vind ik prima om zelf te bakken en ik geloof dat ik ooit uitgerekend had dat ik 11 euro bespaarde door thuis te bakken.

Plan niet te strak

Zondag is ook altijd een dag die ik altijd moeilijk te plannen vind. Als het een luie zondag blijkt te zijn dan heb ik geen zin om te koken, als ik naar een verjaardag ben geweest heb ik geen honger meer en als we er een dag op uit gaan dan kun je helemaal niet plannen hoe het gaat lopen. Door daar rekening mee te houden blijft er geen eten in de koelkast liggen wat weggegooid kan gaan worden. Voor die zondag vind ik het dus erg fijn om hem ‘vrij’ te houden van planning. Ik heb meestal wel afbakbroodjes en soep staan voor het geval dat, maar dat plan ik niet. Het kan ook een goed moment zijn om restjes te eten of onverwacht vooruitgeschoven maaltijden. Wees niet te streng voor jezelf als je een weekmenu gaat plannen. Een leven is flexibel dus zou je maaltijd plan dat ook moeten zijn.

Het is vooral heel belangrijk dat je manier van plannen past bij je leven en bij je voorkeuren. Wees eerlijk tegenover jezelf wat betreft je wensen en gewoonten. En als een weekmenu even niet lekker in je week heeft gepast? Kijk dan wat de punten zijn waar op het is misgelopen en neem dit mee in de week erna, maar geef niet op.

Maak jij een weekmenu en heb je moeite je hier aan te houden?

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *