financiele fouten
Besparen geld Persoonlijk

Mijn grootste financiële fouten

Soms krijg ik het idee voor een artikel doordat een ander het onderwerp al eens heeft aangesneden. Zo ook voor dit artikel, ik zag een video van een Amerikaanse collega en bedacht dat ik ook best wel wat financiële fouten heb gemaakt. Dingen waar anderen misschien wel van kunnen leren, zonder de fout zelf te maken. Aangezien ik toch een beetje in de persoonlijke sfeer zit de laatste paar artikelen vond ik het wel passen!

Niet praten over financiën

In mijn vorige relatie maakte ik de grote fout om alle financiële tegenslagen voor mij te houden en zelf, alleen op te lossen. Ik was degene die alle financiën regelde en wilde mijn toenmalige vriend niet teveel laten stressen als er een (onverwachte) rekening kwam of als onze gezamenlijke inleg een keer niet genoeg was en dus lostte ik dit soort problemen in mijn eentje op. Iets wat me niet alleen heel veel (extra) geld heeft gekost, maar ook heel veel slapeloze nachten en stress. Vooral dat laatste is natuurlijk erg onnodig en jammer. Nu ik op het punt sta om samen te gaan wonen met mijn huidige vriend zijn we van plan om onze financiën samen te gaan regelen, zodat we beide weten wat er aan de hand is. Sowieso een veel fijnere constructie als je het mij vraagt.

Geen ‘nee’ zeggen als ik geen geld had voor iets

Als er leuke dingen worden gepland is het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, soms puur door sociale druk maar meestal toch omdat de activiteit wel echt heel leuk is. In sommige gevallen is het best om te draaien; als je vriendinnen vragen of je mee op stap gaat kun je een spelletjesavond (of een filmavond) voorstellen. Etentjes kunnen net zo goed thuis worden gehouden. En soms moet je gewoon zeggen ‘volgende keer weer’. Wees gewoon eerlijk dat je eigenlijk het geld niet hebt om op stap te gaan, échte vrienden zullen daar begrip voor hebben en vooral een leuke avond met je/elkaar willen hebben. Dat doe ik tegenwoordig dus wel, maar ik vond het in het verleden heel erg moeilijk. Daardoor heb ik soms wel eens een etentje verkozen boven het betalen van een rekening. Iets wat ik nu niet meer zal laten gebeuren.

Rekeningen niet op tijd betalen

Wauw deze vind ik wel heel erg heftig om toe te geven, maar het grootste probleem van mensen in financiële problemen zijn aanmaningskosten. Als een rekening van 50 euro al niet betaald kan worden, wordt het alleen maar moeilijker om de rekening te voldoen als er ook nog eens extra kosten bovenop komen omdat er niet is betaald. Nu wass het bij mij vaak verlammende angst geweest waardoor ik niet belde om een betalingsafspraak te maken. Maar het is al-tijd mogelijk en hoe eerder je belt; des te makkelijker is het om een regeling te treffen die makkelijk haalbaar is. Nog beter is het natuurlijk om gewoon (op tijd) te betalen, maar helaas is dat niet altijd haalbaar voor iedereen en gelukkig is daar begrip voor. Zolang ze maar op de hoogte zijn!

Geen buffer opbouwen en niet sparen

Dat ik niet echt ‘spaarde’ vind ik eigenlijk niet eens zo erg. Maar ik vind het wel erg dat ik niet een geldbedrag achter de hand had om een aantal maanden mee vooruit te kunnen. Ik heb sinds mijn eerste baan waarmee ik begon in november 2009 nooit steady werk gehad. Tot eind 2016 deed ik wel (ongeveer) hetzelfde super gave werk, maar steeds op project basis en na zo’n project was het weer even afwachten wanneer ik weer aan de slag kon. Maar pas 2 jaar geleden begon ik met het opbouwen van een buffer, een buffer waardoor ik me de afgelopen 9 maanden vol op Gierige Gerda heb kunnen storten. Dat was ook een financieel risico, maar gelukkig had ik vlug weer werk toen ik het weer nodig had.

Veel geld uitgeven aan hebbedingetjes

Hetgeen waar ik in mijn verleden echt wel het meest spijt van heb is dat ik veel geld heb verspild aan hebbedingetjes. Kleine, goedkope prullaria of kleding ‘die je gewoon moet hebben’ maar wat uiteindelijk ongebruikt in de kast bleef hangen. Zeker toen ik nog veel bezig was met creatief bezig zijn is er veel geld gegaan naar hobby spullen die ik uiteindelijk nooit heb gebruikt. Nu ben ik mijn huis een flinke opruiming aan het geven omdat ik ga samenwonen en nu word ik heel verdrietig van al die kleine bedragen bij elkaar. Alle mooie dingen die ik met dat geld heb gedaan.

Fouten maken in het leven is erg belangrijk, je leert meer van de fouten dan van de dingen die je goed doet. Je moet ook zeker je eigen fouten maken. Maar blijf zeker niet hangen in je fout. Leer ervan en ga verder, op een betere voet. Spijt hebben en boos blijven op jezelf kost alleen maar meer energie die je veel beter kan gebruiken.

Wat is jouw grootste financiële fout?

 

6 reacties op “Mijn grootste financiële fouten”

  1. Dat ik na mijn scheiding het geld dat ik had opgemaakt heb omdat iedereen om mij heen riep dat je in de bijstand geen spaargeld mag hebben. Ik heb er toen wel nuttige spullen voor gekocht, maar weet nu dat je als je in de bijstand komt je nog steeds een bedrag als spaargeld mag hebben. Bovendien kwam ik helemaal niet in de bijstand omdat ik al snel een part time baan vond en ik ook alimentatie kreeg voor mijn dochter en voor mezelf. Als ik mezelf toen beter had laten adviseren door een deskundige had ik nog steeds een deel van die spullen gekocht omdat ik zo ook echt nodig had, maar wel een stuk goedkoper en waarschijnlijk ook 2e hands en dan was mijn buffer een stuk groter dan hij nu is.

  2. Oei, dat klinkt inderdaad wel als iets waarvan je flink kan balen! Wel mooi om te lezen dat het allemaal goed is gekomen met je inkomen en dat je niet in de bijstand hoefde. 🙂

  3. Terugkijken is misschien soms verdrietig, maar dat is zo zonde! Ja jammer van sommige prullaria, maar toen vond je het wel leuk. Verdrietig zijn om spullen, dat is pas zonde! Gezondheid is veel belangrijker heb ik geleerd. Tuurlijk is het wel prettig om een buffertje te hebben etc. dat vind ik zelf ook, maar probeer niet te treuren om van die onbelangrijke dingen!

  4. Mijn grootste financiële fout is denk ik impulsaankopen. Dat ik me laat meeslepen door het moment…. Daardoor koop ik soms dingen waar ik niets mee kan achteraf.

  5. Als ik er op dat moment echt blij mee was geweest was het wat anders, maar nu was dat het niet eens het geval! Maar goed, ik ben het met je eens dat je niet te lang moet terugkijken. Soms is het nodig, maar meestal staat mijn neus in de kant waar ik opga hoor; de toekomst!

  6. Impulsaankopen zijn zonde ja, al vind ik het nog steeds altijd een goede keus als ik in een impuls besluit om een fles wijn mee te nemen uit de supermarkt. Haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *