miskoop
Bespaartips Shoppen

Een miskoop gedaan? Zo zorg ik dat dat mij niet meer gebeurd!

Met winkels als Primark en Action om ons heen en met Ali Express en Wish op een muisklik afstand worden we steeds meer verleid om voor ‘goedkoop’ te gaan. Iets kost maar een paar euro en daarom lijkt het maar een kleine ‘gok’. Toch bleken bij mij veel (vooral kleding) aankopen bij Ali Express tegen te vallen en kwaliteit van goedkopere fysieke winkels liet soms wel te wensen over. En soms bleek ik iets gewoon niet zo leuk te vinden als ik in de winkel dacht. Daarom heb ik voortaan een paar ‘regels’ voor mijzelf waarmee ik probeer te voorkomen dat ik nog miskopen doe.

Koop iets omdat het mooi is, omdat je het nodig hebt en/of omdat het je gelukkig maakt. Niet omdat het zo goedkoop is.

Winkels als Action en Primark staan en hangen vol spullen waar je hebberig van wordt en ook in de sale worden we gek gemaakt met flinke afprijzingen. Maar vraag jezelf af of je dat item wat je in je mandje wil gaan doen ook zou hebben willen kopen als het duurder was. (Er los van of je dat zou kúnnen betalen, natuurlijk.) Zou je die kandelaar, die nu voor 2 euro bij Action staat, ook voor 10 euro hebben gekocht? Als ik zelf ‘nee’ antwoord op die vraag zet of hang ik het terug.  Ook gebruik ik altijd de tactiek die Marie Kondo adviseert bij het opruimen van je huis in de door haar geschreven Konmari boeken. Als ik iets zie in de winkel vraag ik mezelf af ‘does it spark joy’; word ik hier gelukkig van? Als het antwoord ‘ja’ is is de kans dat het een miskoop is natuurlijk een stuk kleiner dan als het antwoord simpelweg ‘nee’ of ‘mwah’ is. Dit geldt natuurlijk niet voor items die je echt nodig hebt, maar daarbij is de kans dat het een miskoop is natuurlijk ook aanzienlijk minder groot.

Pas kleding áltijd voor je naar de kassa gaat.

Zorg dat je altijd je kleding past voor je het koopt. Vind je de rij bij de paskamers te lang? Dan wil je het item niet graag genoeg en kun je het beter terughangen. De kans dat je niet terug gaat met het item als het niet 1000% goed zit is klein en de kans dat het daarna achter in je kast beland nog groter.

Wees eerlijk tegen jezelf in het pashokje

Als je dan aan het passen bent wees dan ook eerlijk tegen jezelf. Neem een maatje groter of kleiner als dat nodig is en als die er niet (meer) is; laat het item hangen. Je gaat niet aankomen of afvallen en zelf áls dat gebeurd weet je nog niet of het kledingstuk dat wel leuk staat en lekker zit. Dus laat hangen en beloon jezelf op het moment dat het zover is met een perfect kledingstuk!

Geef jezelf bedenktijd

Als ik door de Action loop zijn er ook voor mij veel verleidingen, maar ik gooi tegenwoordig niet zomaar meer alles in mijn mandje. Negen van de tien keer weet ik als ik bij de kassa kom namelijk al niet meer wat allemaal in mijn mandje is geëindigd. Als ik het niet meer weet (en niet nodig had) ga ik er van uit dat ik het niet graag genoeg wil. Bij online shops laat ik dingen even in mijn mandje zitten. Bij kleinere winkels in de stad ga ik eerst even naar andere winkels. Vergeet ik het item dat ik net nog zo leuk vond? Dan zou het misschien wel een miskoop zijn en dan is het goed dat ik daar mijn geld niet aan hebt uitgegeven.

Doe onderzoek voor je iets koopt

Winkels waar witgoed, telefoons en andere apparatuur wordt verkocht, hebben eens in de zoveel tijd flinke stuntaanbiedingen. Erg verleidelijk dus om dan een aankoop te doen, maar vaak is de aanbieding niet zo goed als je zou denken. Daarom is het verstandig om eerst goed onderzoek te doen voor je een aankoop wil gaan doen in deze categorie. Wat wil je precies gaan doen met het product? Wat zijn de opties je je er op wil hebben? Ga dan op internet onderzoek doen welke producten bij deze wensen en verwachtingen passen (bijvoorbeeld op tweakers.net), lees reviews van mensen die de aankoop al hebben gedaan en kijk wat de beste prijs is voor je product. Als de aanbieding dán nog steeds voordelig is kun je er voor gaan, maar maak geen consessies op je wensen voor de prijs want daar zal je spijt van krijgen. En in deze categorie is een miskoop wel een flinke tegenvaller!

Door deze bovenstaande tactieken toe te passen heb ik in de laatste 2 jaar echt veel minder geld verspild. Het is niet dat ik helemaal niets meer heb gekocht, maar alleen dingen die ik daarna ook echt heb gedragen of gebruikt en waar ik veel plezier van heb beleeft.

Hoe probeer jij te voorkomen dat je miskopen doet?
De link naar de verkoopsite van bol.com is een affiliatelink. Dit wil zeggen dat ik een kleine commissie krijg als jij het artikel koopt via deze link. Deze commissie wordt gebruikt voor het onderhoud van deze website, het kost jou niets extra.

2 reacties op “Een miskoop gedaan? Zo zorg ik dat dat mij niet meer gebeurd!”

  1. Wat bespaar je toch veel geld uit als je deze regeltjes toepast. Ik doe dit al een tijdje, maar heb weleens de neiging om terug te vallen op mijn oude gedrag. Door af en toe eens iets te lezen hierover houd ik mezelf toch weer scherp. Ik heb hierdoor al héél véél gespaard. Fijn dat je ook over besparen op kleding hebt geschreven, want ik denk dat veel mensen hier veel van kunnen leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *