supermarkt trucjes
Bespaartips Boodschappen

Zo trap je niet in de slimme trucjes van de supermarkt

De supermarkt is een gevaarlijke plek als je niet teveel geld uit wil geven. Hij is ingericht om je te verleiden tot (onnodige) aankopen en ook over alle andere aspecten van de winkel is nagedacht. Als je weet welke trucjes dit zijn, kun je ook makkelijker zorgen dat je niet verleidt wordt tot deze aankopen.

Ze willen je zo lang mogelijk binnen houden

Des te langer jij in de supermarkt bent, des te meer zal er in je mandje verdwijnen. Daarom doen ze er alles aan om je zo lang mogelijk in de supermarkt te houden. De meest eenvoudige truc is dat er geen klokken in de winkel hangen. Verder ‘verstoppen’ ze de meest basic dingen (zoals melk) achterin de winkel, zodat jij de hele winkel door zal moeten op zoek naar die producten. Plan daarom je bezoek goed uit, maak je boodschappenlijstje met de indeling van de winkel in gedachten, zo kun je de verleidelijke schappen vermijden en je boodschappen zo efficiënt mogelijk doen.

Alles op ooghoogte om je te verleiden tot een aankoop

Producten waarop de hoogste winstmarge zit zullen altijd op ooghoogte staan voor de beoogde doelgroep. Voor volwassenen is dat dus (ongeveer) op 150/160 cm hoog, maar is je al wel eens opgevallen dat de producten met Dora en Disney prinsessen juist onderin liggen? Dat komt omdat die doelgroep veel korter is. Je kind in het karretje zetten zou je dus een hoop gezeur (en geld) kunnen besparen.

Karretje, trekmandje of draagmandje

Dat karretje heeft dan wel weer een keerzijde; doordat je meer ruimte hebt om dingen mee te nemen ben je ook vlugger geneigd om deze vol te gooien. Dus als je een kort lijstje hebt, kun je beter een mandje nemen. Maar dan moet het beïnvloedbare kind dus wel lopen. Na een zware werkdag vind ik het zelf ook fijner om op een karretje te kunnen leunen terwijl ik door de supermarkt slenter. Natuurlijk zorg ik dat ik ten eerste met een lijstje de winkel binnen ga, maar als extra stok achter de deur neem ik een kleine tas mee. Eentje waar zo goed als alleen in past wat ik móét hebben. Zo gaat er niets mee wat ik toch niet nodig heb.

Een laatste beloning omdat je je zo netjes aan je lijstje hebt gehouden

Vaak liggen bij de kassa nog wat laatste lekkernijen die je nog even vlug op de band kunt gooien. Zeker als je je de rest van je supermarkt tripje goed aan ‘de regels’ hebt gehouden is dit erg verleidelijk, maar 1 Mars uit dit kassaschap kan misschien wel bijna net zo duur zijn als een 4-pack uit het snoepschap. Door te zorgen dat je al iets lekkers (als ‘beloning’) op je lijstje hebt staan, of al thuis in de kast hebt liggen, kun je voorkomen dat je niet valt voor deze truc. Extra winst behaal je door die ‘beloning’ uit iets gezonds te laten bestaan (en misschien wel iets te kiezen uit de aanbieding.)

Gezonde keuzes eerst, daarna mag je losgaan

Ons beloningssysteem wordt ook op een andere manier beïnvloed door de indeling van de supermarkt. Bij de meeste supermarkten kom je binnen op de groente en fruit afdeling, dit is gedaan omdat je dan als eerste je gezonde keuzes maakt. Waarna je jezelf natuurlijk best zou mogen belonen met alle andere ongezonde keuzes. Soms zit juist de bakker vooraan in de supermarkt, dit heeft dan weer als functie dat je trek krijgt van de lekkere broodgeur die er hangt en daarom meer in je mandje gooit. Wederom ligt hier (voor beide gevallen) de oplossing door thuis goed te plannen, goed te eten voor je de supermarkt in gaat en desnoods zet je nog een wasknijper op je neus. 😉

Welke trucjes om meer te verkopen zijn jou opgevallen in de supermarkt?

 

 

8 reacties op “Zo trap je niet in de slimme trucjes van de supermarkt”

  1. Het ene bakje fruit bevat 400 gr, een ander 300 of 500 gr. Moeilijk te vergelijken en snel even uit te rekenen,dus je neemt het maar mee.

  2. Ik zorg altijd dat ik zoveel mogelijk weet wat de kilo/stukprijs is van producten. Dat is ook echt een van de eerste tips die ik mensen geef! (En kant-en-klare bakjes fruit kopen; kijk eens wat je bespaard als je het zelf doet en bedenk eens of je echt zoveel meer voor het gemak wil betalen. Als dat zo is; prima hoor, maar besparen is bewuste keuzes maken en nadenken over elke euro.)

  3. Op de fiets boodschappen doen werkt ook wel. Koop dan een stuk minder en echt alleen maar wat ik nodig heb.

  4. Ik ben daar nooit zo gevoelig voor, jij wel? Vaak zijn het nieuwe producten en dan zou ik ze normaal hebben gekocht om te proberen, maar omdat ik het nu al gratis heb geprobeerd koop ik het niet meer. Haha. #ikheetnietvoorniks #gierigegerda

  5. Ga een keer boodschappen doen in een buitenlandse supermarkt. Ik koop altijd hallalvlees. In onze ogen lekkerder en een stuk goedkoper. Dit geldt tevens voor groenten en fruit.

  6. Om voordelig te zijn moet die wel een beetje in de buurt zitten. Hier zit alleen de (helaas niet voordeligere) Poolse supermarkt. Al kom ik daar toch wel graag om eens wat nieuws te proberen! Halalvlees is erg dieronvriendelijk, een reden voor mij om daar ver bij weg te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *