elke dag boodschappen
Bespaartips

Zo bespaar je ook als je elke dag naar de supermarkt gaat

Ik ben er groot voorstander van om zo weinig mogelijk naar de supermarkt te gaan, zelf lukt het mij niet om dit beneden de 2/3 boodschappen momenten per week te krijgen. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat er mensen zijn die het echt niet lukt om geen dagelijks boodschappen moment te hebben, waarom dat is maakt ook echt helemaal niet uit maar het is wél zonde als je niet toch probeert om de uitgaven een beetje binnen de perken te houden.

Plan je supermarktbezoek

Ook als je (bijna) elke dag, waarschijnlijk na je werk, langs de supermarkt wil gaan is het verstandig om even tijd te nemen om dit te plannen. Neem de avond van tevoren even een moment om te kijken naar wat er in je koelkast ligt, verzin wat je kan gaan eten en maak een lijstje. Zelfs als je nog minder georganiseerd bent zorg dan dat je vlak voor je gaat alvast bedenkt wat je wil gaan kopen. Alles om je bezoek aan de supermarkt zo kort en soepel mogelijk te laten zijn.

Houdt bij hoeveel je uitgeeft

En bedenk wat je krijgt voor dit bedrag. Ik ging in het verleden regelmatig dagelijks boodschappen doen en kwam dan gerust met €20,00 tot €30,00 naar buiten, met dingetjes die op die dag op zouden gaan. Met z’n tweetjes. Er was dus ook nog 1 dag in de week dat ‘de grote boodschappen’ werden gedaan, waarbij we ook nog eens aan een flink bedrag kwamen. Dat betekent niet dat €20,00 per dag per definitie teveel is, wat een goed budget is hangt ontzettend af van je huishouden en natuurlijk voorkeuren. Wel is het belangrijk dat je weet hoeveel er uit gaat en waaraan je dit besteed. Kijk regelmatig of er misschien punten zijn waarop je wat meer kan besparen.

Neem een mandje i.p.v. een kar

Een karretje is groot, voor deze vol is ben je heel wat euro’s verder. Neem dus een mandje, het liefst een draagmandje zodat er niet teveel in past. Dit voorkomt dat je met allemaal onnodige spullen de supermarkt uit komt.

Vermijdt de middelste rijen

In de buitenste schappen van de supermarkt staan alle belangrijke spullen; groenten, brood, zuivel. Maar de minder belangrijke dingen (en ongezondere dingen) liggen in de middelste rijen van de winkel. Zorg dat je alleen de noodzakelijke schappen meepikt tijdens je supermarkt bezoek.

Voorkom voedselverspilling

Iets wat natuurlijk nog het meest zonde is van je geld is als je voedsel weg moet gooien omdat het niet meer goed is. Als je ‘gewoon’ maar elke dag boodschappen gaat doen en geen rekening houdt met wat er nog in je koelkast ligt is hier wel veel kans op. Ben je niet iemand die al de avond van tevoren plant, maak dan in ieder geval voor je gaat werken even een foto van je koelkast, dan kun je voor je naar de supermarkt gaat even kijken wat er allemaal in ligt!

Soms heb ik ook wel periodes dat ik wat vaker boodschappen doe, bijvoorbeeld als mijn vriend een week druk is en ik vaker alleen eet of als er een druk weekend is geweest waardoor de (grote) boodschappen erbij in zijn geschoten. Dan zorg ik op deze manier dat ik toch wel een beetje binnen budget blijf…

Hoe vaak doe jij boodschappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *