beginnen besparen kennis
Besparen

Dit had ik willen weten toen ik net begon met besparen

Ik ben inmiddels al een paar jaar bezig met besparen en ik heb er dan ook veel over geleerd. Besparen lijkt zo’n makkelijke stap; gewoon minder kopen. Toch zijn er wel wat dingen die ik al had willen weten toen ik begon met besparen!

Hoe moeilijk het is om nog de volle prijs te betalen

Als je eenmaal een bepaalde prijs hebt betaald voor een bepaald product is het moeilijk om daarna meer te betalen. Laat staan de volle prijs. Dit geldt voor mij vooral voor Knorr Wereldgerechten Burritos en komkommers, van deze 2 producten weet ik zo goed wat de laagste prijs is en dit zijn producten waar ik geregeld zonder zit. Burrito’s eten we dan maar een tijdje niet, maar voor komkommers moet ik soms wel meer betalen dan ik zou willen. Gelukkig is dat wel gezond!

Hoe makkelijk het is om altijd eten in huis te hebben

Ik hoef nooit de deur uit voor boodschappen als ik daar echt geen zin in heb of niet in staat toe ben. Ik heb dan misschien niet altijd in huis waar ik op dat moment trek in heb (lees: wijn of chocolade) maar voor een gezonde, voedzame en lekkere maaltijd heb ik altijd de ingrediënten in huis. Sterker nog, meestal ligt er wel een geheel kant-en-klare maaltijd in mijn vriezer. Echt ideaal als je net als ik liever lui dan moe bent…

Dat de beste tijden om te winkelen veranderen

Mensen veranderen, openingstijden veranderen en de tijden waarop je het beste boodschappen kan gaan doen ook. Het verschilt zelfs per stad en winkelgebied welke momenten je het beste kan vermijden. Al staan volgens mij op alle plekken ‘net na school’, ‘net na werk’ en ‘zaterdagmiddag’ wel met stip op nummer 1. Toen mijn vriend nog in de andere stad woonde vond ik het heerlijk om op zondag, na 18.00 naar de Albert Heijn XL te gaan. Ik had wel kans dat ik naast een aanbieding greep, maar het was 35% ‘weggooien is zonde’ korting galore en er was geen hond in de winkel. Heerlijk!

Dat (bijna) alle aanbiedingen regelmatig terugkomen

In mijn artikel over mijn bespaar tactiek schreef ik al dat ik aan het begin van mijn Gierige Gerda periode onwijs veel deodorant en handzeep heb ingeslagen. In mijn enthousiasme was ik ervan overtuigd dat deze acties niet of in elk geval maar zelden terug zouden komen. Inmiddels weet ik beter en weet ik dat 90% van de meeste acties elke 6 weken tot 12 maanden worden herhaald. Tsja soms is het inderdaad nog wel een beetje gokken, maar je kunt uitgaan van de maatstaf: des te beter de deal, des te zeldzamer de aanbieding. Koop daarnaast sowieso nooit meer dan je op zult maken tot de tenminste houdbaarheidsdatum van het product wordt bereikt.

Hoe belangrijk research is

We kennen allemaal de jaarlijkse Kassa boodschappentest en daaruit komt (natuurlijk) altijd een verrassende winnaar. Ik heb daar vorig jaar al op gereageerd, maar het punt is wel dat je nu eenmaal het goedkoopst uit bent als je een beetje ‘swingt’ met je verschillende supermarkten. Kies de supermarkt die deze week de beste aanbiedingen heeft en koop daar ook meteen de andere producten die daar de beste prijs hebben. Kijk wederom naar de houdbaarheidsdatum en je verbruik en stem het af. Ken je prijzen (en de inhoud van de verpakkingen) en vergelijk. Weet ook wanneer je budget-, huis- of A-merk het goedkoopste is en ga niet zomaar af op de verwachting dat budget- en huismerken altijd de beste prijs hebben. Zeker als er aanbiedingen lopen kan een A-merk ineens stukken goedkoper zijn!

Zijn er dingen die jij had willen weten toen je begon met besparen?

1 reacties op “Dit had ik willen weten toen ik net begon met besparen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *