Voedselverspilling voorkomen struikelblok
Actualiteiten

Mijn grootste struikelblokken bij voorkomen voedselverspilling

Voedselverspilling is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Het is niet eenvoudig om te voorkomen dat je helemaal geen voedsel weggooit maar elke stap in de juiste richting is er 1. Er zijn heel veel artikelen geschreven over hoe je voedselverspilling kunt voorkomen, maar het lijkt me net zo handig om naar de struikelblokken te kijken.

Bulk aanbiedingen voor groenten

Leuk als er een ‘1+1 gratis’ of zelfs een ‘3 voor’ actie is op groenten, zeker voor grote gezinnen is dit erg voordelig. Echter als je maar alleen of met z’n tweetjes bent is dit soms wel wat veel. Het is ook niet altijd in te schatten hoe lang groenten mooi blijven. Met groenten die ik warm maak durf ik het altijd nog wel wat langer aan als ze ‘slap’ worden. Met komkommers of snoeptomaatjes is dat toch weer wat anders, deze zijn niet meer zo lekker als ze niet meer knapperig zijn. Ik heb hier nog niet echt een oplossing voor (behalve vlugger opeten) dus als je er eentje hebt; deel het vooral!6

Moeilijk in te schatten etenswaren

Rijst, pasta en alles daartussenin vind ik altijd moeilijke producten om in te schatten hoeveel ik nodig heb. Wij zijn niet zo’n grote eters, dus meestal eten wij samen van wat 1 portie zou moeten zijn. Wel met lekker veel groenten, want dat vind ik veel belangrijker. Ik wil niet weten hoeveel euro aan rijst en pasta ik weg heb gegooit. Dat terwijl dit ook prima koud gegeten kan worden met lunch in een lekkere salade bijvoorbeeld.

Geen zin in je geplande maaltijd

Volgens mij is het een van de grootste probleem voor mensen die gebruik maken van een weekmenu. Geen zin hebben in maaltijd die je gepland hebt. Ik heb daar ook nog wel eens last van, zeker als ik minder goed in mijn vel zit. Vlees(vervangers) kan ik dan altijd wel invriezen, maar met groenten gaat dit niet altijd. Ik probeer dit op te lossen door mijn eetplanning op te splitsen in doordeweeks en weekend en dat werkt in principe heel goed. In tijden dat ik wat minder goed in mijn vel zit plan ik meer vriezer vriendelijke maaltijden om te voorkomen dat ik eten weg moet gooien.

Overschatting van gebruik

Wekenlang at mijn vriend pindakaas als hij bij mij was in het weekend, lang voordat we gingen samenwonen. Het moest ook specifiek Calve zijn, dus sloeg ik 2 potten in tijdens de hamsterweken. Maanden gingen voorbij en de pindakaas werd niet aangeraakt. We waren inmiddels ook steeds vaker bij mijn vriend tijdens het weekend. Uiteindelijk kon ik dit dus weggooien, een zeldzame aangelegenheid (zeker zoveel) maar het gebeurt dus wel. We zijn nu wat jaren verder en ik heb ik wel van geleerd. Ik weet beter wat de houdbaarheid is van alle producten in mijn voorraad dan toen en als iets over de t.h.t. datum dreigt te gaan bedenk ik een manier om dit te gebruiken of kijk ik of er een manier is om de houdbaarheid te verlengen door het bijvoorbeeld in te vriezen.

Als je eten te lang in de vriezer ligt

Veel gevaarlijker dan mijn voorraadkast is mijn vriezer. Met alle zakjes en pakjes en bakjes en doosjes is het soms echt een doolhof. Nadeel was lange tijd ook dat ik enkel een klein vriesvak had boven en mijn grote vriezer beneden in de schuur. Ik vond dan vaak met ‘freezer burn’ aangetaste vlees(vervangers). Maaltijden waarvan ik niet meer wist wat het überhaupt voor moest stellen. Sinds ik samenwoon heb ik een koelkast met vriezer in mijn keuken. Het is al een stuk makkelijker dat ik niet meer ‘helemaal’ naar beneden hoef om iets uit de vriezer te halen, dankzij de bakjes met gele deksel van Ikea is mijn vriezer inrichting ook een stuk duidelijker. Sinds december heb ik eigenlijk alles wat ik heb ingevroren ook daadwerkelijk gegeten. Soms is het gewoon zo makkelijk als het jezelf makkelijk maken.

Wat is jouw struikelblok bij het voorkomen van voedselverspilling?

8 reacties op “Mijn grootste struikelblokken bij voorkomen voedselverspilling”

 1. Snoep tomaatjes wil k nog wel eens in stukjes snijden en lekker in de pan met eitjes door elkaar houtdelen.

 2. Pasta en rijst vries ik wel eens in. De rijst bak ik dan bijvoorbeeld door de nasigroenten heen. Pasta is lekker door een lasagne heen.

 3. Ik vries m’n overgebleven pasta ook altijd in (als er nog een portie uit te halen valt)! Dan hoef je een volgende keer alleen saus te maken en klaar ben je 🙂

 4. De snoep tomaatjes (in stukjes of heel) in de vriezer gooien.

  Deze gebruik ik dan weer bij het maken van een groenten soep of pasta saus.
  Ook heb ik altijd een vaste “groenten” mix in de vriezer liggen voor als ik pasta saus maak.
  Heel lang houdbaar: peen in blokjes,ui in blokjes en bleekselderij in stukjes.

  Super leuk stuk heb je geschreven! 🙂

 5. Restjes groente vries ik in en als dat samen voldoende is in pan, water en bouillonblokje erbij en even opkoken en dan de staafmixer er in, is lekkere basissoep.
  Welke groente vind jij dat niet ingevroren kan worden?
  Wat slappe sla kan je ook goed bakken met wat sambal en ketjap

  Ik heb heel veel vriesruimte 14 lades samen en in WORD een overzicht per la gemaakt en op pakjes met afplaktape wat erin zit en welke datum. Werkt prima.

 6. Ik plan aan het einde van de week altijd een maaltijd waarin ik alle restjes kwijt kan zoals maaltijdsoep of quiche ,in burrito’s if pastasaus kun je ook lekker veel groenten kwijt en al deze gerechten kun je invriezen wanneer je over hebt, komkommers zijn heerlijk in zoetzuur en blijven dan ook lang goed, paprika’s vries ik in of maak er zoetzure saus van die ongelovelijk lang goed blijft in de koelkast. Verder heb ik een voedseldroger waarmee je groenten, fruit, kruiden etc gewoon voor jaren houdbaar maakt..ook de tomaatjes en komkommer bv

 7. Ik probeer met stickers en watervaste stift op al mn pakjes te schrijven wat het is en wanneer ik het heb ingevroren. Ik heb maar een klein vriezertje met 3 lades, maar iets wat je nog niet zo lang geleden gemaakt hebt kan dan toch al 3 maanden in de vriezer liggen.

  Verder zijn mijn ouders echt alleseters, dus als ik iets heb geprobeerd wat ik echt niet te eten vond, of waar ik gewoon niks mee doe, dan geef ik het aan hun en eten zij het op 🙂

  En ik kook vooruit. Verse soep, 5-6 porties met veel groenten, eet ik er een die dag en de dag erna, en de rest in de vriezer voor dagen dat ik vooraf al weet dat ik geen zin heb om te koken. Bijv. met sporten, groepslessen van 19.00-20.30, dan nemen we iets uit de vriezer. Prima! En soep kunnen altijd allemaal groentenrestjes in 🙂

 8. Pindakaas eet ik ook niet op de boterham maar wel als satésaus. Kijk maar eens op internet voor recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *