samen eten vrienden budget
Bespaartips

Budgetproof eten met een grote groep

Eerder vertelde ik al over budgetproof groepsactiviteiten die je zelf kunt organiseren. Ik sloot dat artikel af met de woorden: “Wil je (..) een meer origineel diner? Dan zijn ook daarvoor vele leuke budgetproof opties te bedenken..” Ik heb zelf al vaak met vrienden, in grote en minder grote groepen, etentjes georganiseerd en dus best wat ervaring. Natuurlijk is een barbecue met vrienden altijd een succes. Daar is alleen niet altijd de ruimte voor en laten we eerlijk zijn; in Nederland is het daar ook maar zelden goed weer voor. Daarom hebben mijn vrienden en ik al regelmatig andere etentjes georganiseerd, de meest succesvolle zal ik met je delen.

Friettafel

Ik noemde het in de blog over groepsactiviteiten ook al, maar een erg leuke manier van samen eten is de friettafel. Of patat tafel, als je #teampatat bent. De tafel bedek je met een (wegwerp) tafelkleed en daarop wordt de friet, snacks en natuurlijk alle sauzen gedumpt en iedereen valt gewoon aan. Als iedereen klaar is met eten wordt het tafelkleed opgevouwen en weggegooid en zo heb je ook geen afwas meer om naar om te kijken. Daarnaast is friet natuurlijk altijd een schot in de roos.

Tapa’s of happa’s

Als je met een groep afspreekt kun je er ook voor kiezen dat iedereen een paar hapjes meeneemt. Of het nu brood is met een smeersel, spiesjes met lekkers of een heel culinair spektakel maakt niet uit. Op deze manier heeft iedereen zijn aandeel in de maaltijd zonder gedoe met Tikkie’s en het verdelen van kosten.

Taco Buffet

Het leuke van een taco buffet vind ik zelf dat iedereen zo’n beetje zelf kan doen wat hij wil. Je kunt kiezen voor een harde of een zachte taco, kip, gehakt of vega vulling en zoveel toppings als je lekker vind. De vulling bak je vantevoren en kruid je met Mexicaanse kruiden, maar de groenten serveer je als rauwkost. Natuurlijk maakt kaas het geheel af, samen met verschillende sausjes zoals guacamole, crème fraiche en salsa. Zo is er voor elk wat wils en heeft iedereen zijn favoriete Tex-Mex ervaring.

Zelf sushi maken

Sushi bestellen is duur en uit eten bij een all-you-can-eat niet altijd even gezellig. Dus is zelf sushi maken ook wel een heel leuke optie. Het is veel makkelijker dan je zou denken en met lekker veel groenten als vulling is het ook nog eens heel budgetproof. Zorg er wel voor dat je vis van goede kwaliteit en super vers is, bespaar daar niet op! Verkeerde vis kan je ervaring erg verpesten en je avond erna ook. Je kunt het sushi rollen samen doen, zoals bij het taco buffet, maar ook voorbereiden.

Stamppot buffet

Deze is vooral populair bij mijn moeder, maar eigenlijk wel heel lekker en goed te verdelen tussen vrienden. Iedereen heeft zo zijn eigen succesrecept en deze van elkaar proeven is natuurlijk erg leuk. Ook als je als gastvrouw of gastheer zelf alles klaarmaakt zijn stamppotten een heel goede keus. De basis wordt over het algemeen gevormd door aardappelpuree, iets wat je dus in grote getalen klaar kan maken en verdelen voordat je er kleinere porties van maakt. Een leuke tip als je hiervoor gaat is wel om eens een twist te geven aan bijvoorbeeld boerenkoolstamppot!

Nog een laatste tip: laat iedereen zijn eigen drankjes meenemen. Zo heeft de BOB zijn favoriete alcoholvrije drank en hoeft degene die na 1 wijntje wel genoeg heeft gehad niet mee te betalen aan de fles wodka die de ander leegdrinkt. Daarnaast blijft degene die het feestje organiseert niet met drank zitten die hij zelf niet opdrinkt.

Veel plezier!

Photo by Dan Gold on Unsplash

2 reacties op “Budgetproof eten met een grote groep”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *