Het is alweer even geleden dat ik met een grote groep vrienden op ouderwetse ‘zuipvakantie’ vertrok naar Sunny Beach in Bulgarije. Het was een super goedkope vakantie. Zeker omdat we elke dag in een afgelegen, obscure bar te vinden waren. Een bar waar het 24/7 ‘Happy Hour’ was en cocktails nog geen €5,00 (en ja voor die prijs kreeg je er dus 2.) We deden verder niet zoveel geks, het enige waar ik ook plezier uit haalde was shoppen bij de vele kraampjes aan de boulevard.
Namaak designer
Weinig van de producten die werden verkocht waren geen namaak merk-/ designer. Ik heb daar toen een leuke Miu Miu tas, een Tommy jurkje en een Chanel haarclip gekocht. Allemaal (behalve de Chanel haarclip) veel te duur voor de kwaliteit. Voor het einde van de zomer was mijn Tommy jurkje al een Tommy shirtje geworden en de tas viel al binnen no time uit elkaar. Letterlijk. Alleen de haarclip heeft nog een lang leven gehad.
Björn Borg van de Bijenkorf
Dat het om namaak merk-/ designerproducten ging werd nergens verteld. Sterker nog sommige kooplieden deden wel echt hun best om de toeristen te overtuigen dat de producten ‘echt’ waren. Zo kwam een van de vrienden waarmee we op vakantie waren opgetogen terug van de markt. Hij had, zo had de koopman hem gezegd, échte Bjorn Borg boxershorts gekocht. Er zat zelfs een prijssticker van de Bijenkorf op. Hoe deze koopman aan zijn Bijenkorf broekjes kwam wisten we natuurlijk niet. Misschien was het oude inventaris, maar het kon net zo goed gestolen waar zijn. Hij had er ook niet zoveel liggen als de voorraad bij andere kramen en maakte zijn verhaal daarmee meer plausibel en ons gretiger tegelijk. We besloten dus maar van het positieve uit te gaan. Alle jongens uit de vriendengroep kochten een (paar) 3-packs voor een fractie van wat er normaal voor betaald werd.
Karton of katoen?
De verrassing kwam toen de boxers werden aangepast, want het materiaal van de boxers leek eerder op karton dan katoen. Het was duidelijk geen echte Björn Borg boxer waar we mee te maken hadden. Hadden ze dan neppe onderbroeken in echte Bijenkorf zakjes gedaan? We bekeken de sticker nog eens goed en kwamen tot de conclusie dat we goed gefopt waren. Er stond namelijk niet eens ‘bijenkorf’ maar iets van ‘bijekort’, verder wel precies zoals wij Hollanders de stickers kennen. Speciaal bedoeld dus om Nederlanders om de tuin te leiden. Voor andere landen zullen de verkopers wel andere trucjes hebben, maar zo zie je maar dat je niet blind moet zijn voor namen die vertrouwen geven.
Namaak merken anno 2019
Dit verhaal speelt zich bijna 10 jaar geleden af, maar namaak merkartikelen zijn hotter dan ooit. Het populaire item anno nu is alleen geen tas of onderbroek, maar make-up. Dat katoen eigenlijk karton blijkt te zijn is niet zo’n ramp, het ergste is dat je je geld kwijt bent. Bij make-up ligt dat veel anders. De verpakkingen van de dure merken worden vaak 1 op 1 gekopieerd door de fabrikant. De ingrediënten die op deze verpakking staan, die uitvoerig getest zijn voor veilig gebruik, zijn echter niet de ingrediënten die de namaak fabrikant gebruikt. Welke deze zijn is dus niet te achterhalen en de veiligheid voor menselijk gebruik dus ook niet. Daarnaast zijn de hygiëneregels voor cosmeticabedrijven in landen waar deze namaakproducten gemaakt worden heel anders dan van de producten die in Nederland worden verkocht.
Ga je op vakantie naar een plek waar veel namaakproducten te koop zijn en wordt je verleidt tot een aankoop? Gebruik dan je gezonde verstand. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook!