Wat is een goed cadeaubudget voor Sinterklaas
Feestdagen 2019

Wat is een goed cadeaubudget voor Sinterklaas

Sinterklaas staat weer voor de deur, of nou ja hij is nog onderweg met zijn stoomboot maar het duurt toch niet lang meer voor hij daadwerkelijk in Nederland is en zijn verjaardag wordt gevierd. Nu weten we allemaal dat Sinterklaas eigenlijk helemaal niet zo rijk is en dat wij zelf de cadeautjes moeten kopen. Maar wat is een goed cadeaubudget voor Sinterklaas?

Laat ik voorop stellen dat er geen goed of slecht budget is voor Sinterklaas. Als je minder te besteden hebt kan dat misschien wel zo voelen, maar wat mij betreft gaat Sinterklaas om zoveel meer dan alleen die cadeautjes. Samen zijn met familie en een gezellige avond vieren, bijvoorbeeld, of een gedicht wat met veel liefde is geschreven.

Wat is je Sinterklaas budget

Om te weten wat je Sinterklaas budget is moet je natuurlijk weten hoeveel je kunt missen. Spaargeld voor deze gelegenheid, spaarzegels die ingeleverd zijn en andere Sinterklaas potjes. Moet je van dit budget alleen de cadeautjes kopen of ook eten, drinken en andere dingen? Voor hoeveel personen moet je cadeautjes kopen en zijn er al vaste budgetten voor deze cadeautjes? Als je al deze dingen weet kun je het budget wat je hebt per persoon uitrekenen, hoe je dat verdeeld is erg persoonlijk en van alle eerder genoemde factoren afhankelijk.

Verlanglijstjes maken

Ik weet niet hoe het er bij jou thuis aan toe gaat maar ik mocht vroeger altijd alles vragen voor Sinterklaas wat ik wilde. Dat resulteerde soms wel in de meest vreemde dingen op mijn verlanglijstje, zoals baby speelgoed. Er zijn dit jaar al veel speelgoed boeken uitgekomen, dus een verlanglijstje maken zal niet moeilijk zijn. Laat de kinderen (en ook tieners en volwassenen) duidelijk een rangorde aangeven welke cadeaus ze het liefste krijgen en welke minder hoog op de verlanglijst staan. Letterlijk. Zo kun je het besluit van wat je dan koopt ook nog een beetje daarvan af laten hangen. Het leukste is nog om van de verlanglijstjes maken een familieactiviteit te maken, zo kun je ongemerkt ook zelf een beetje polsen hoe ze over de dingen op hun verlanglijstje denken.

Dat het er is betekent niet dat het op moet

Kinderen weten vaak niet wat de financiële waarde van een cadeau is en wegen vaak meer op formaat van cadeaus en hoeveelheid. Ben je dus een echte koopjesjager en kun je de meest toffe cadeaus vinden voor bodemprijzen? Prima! Je hoeft het dan echt niet aan te vullen met meer cadeaus. Hetzelfde geldt er eigenlijk voor dat als je budget niet beperkt is, dat er om de nieuwste iPhone gevraagd wordt hoeft niet te beteken dat ze deze ook krijgen. Ook als je het wel kunt betalen hoef je niet toe te geven aan iets wat je zelf niet wil.

Schoen zetten

Dan moet de schoen natuurlijk ook nog worden gezet. Hoe vaak dit mag hangt weer heel erg af van de ouder, meestal hoor ik dat kinderen elke zaterdag van de intocht tot pakjesavond mogen. Dit heeft niet alleen te maken met de kosten, maar ook met het effect van de spanning op de kinderen. Wat mij betreft zijn schoencadeautjes dingen die opgaan. Dus kleine knutselspulletjes, snoepjes, maar ook dingen die nodig zijn. Veel benodigdheden als tandpasta, tandenborstels en shampoo worden gepimpt met kinderidolen. Daar betaal je dan ook voor, maar de kinderen vinden ze geweldig. Door deze dus als schoencadeautje te geven sla je twee vliegen in één klap. Dit geldt trouwens niet alleen voor schoencadeautjes ook met pakjesavond kun je makkelijk dingen geven die ze nodig hebben.

Ik denk dat Sinterklaas ons huisje dit jaar stilletjes voorbij rijdt en dat de Kerstman zijn taak overneemt. Toch geniet ik enorm van de periode en hoop ik dat er weer leuke specials op tv zullen zijn op pakjesavond. Zoals ik zei heeft Sinterklaas wat mij betreft vooral te maken met gezelligheid en familie, maar dat zal misschien ook wel de leeftijd zijn…

Vier jij Sinterklaas?

8 gedachten over “Wat is een goed cadeaubudget voor Sinterklaas”

 1. Ik vind Sinterklaas altijd een leuk feest. Mijn neefjes zijn jong, dus we vieren het bij mijn ouders met z’n allen. Als ik later zelf kinderen heb, zou ik ze eigenlijk niet willen (laten) overladen met tig cadeaus. Liever een aantal mooie dingen die ze echt graag willen.

 2. Wij vieren Sint met een gezellige avond (hapje en drankje) met de kinderen (20 en 15) enmijn ouders. Zoonlief krijgt meestal een lp die hij verzamelt en dochter de laatste jaren een advent kalender, deze keer van Douglas.
  Met kerst krijgen ze een wat groter cadeau, wat ze echt willen hebben (budget € 50 op) en daarnaast samen een spel voor wii. Daar hebben ze beiden plezier van.

 3. Ik bewaar al meer dan een half jaar cadeautjes op zolder die ik voor een mooi bedrag heb kunnen scoren. Onze dochter is 2 dus nog geen echte wensen, dat scheelt misschien ook nog wel. Dit jaar ben ik denk ik voor 30 euro klaar ?. Schoenzetten weet ik nog niet of we dat gaan doen.

 4. Heb dit jaar alleen nog maar een leuk cadeau voor mijn man kunnen scoren. Te weten een pizzaplaat voor op de bbq. Deze kocht ik splinternieuw via de kringloop voor drie euro. Voor beide dochters nog niets kunnen vinden maar hoop ook voor hen en voor mijn ouders nog wat leuks op de kop te kunnen tikken bij de kringloop. Nieuw of iets dat ik zelf kan oppompen. Ik probeer een leuk cadeau te vinden voor een klein prijsje dat echt bij diegene past. Mijn kinderen zijn 6 en 12 en vinden geld allebei ook een heel fijn cadeau om te krijgen. Ben daar eerlijk gezegd wel blij mee, want voordat je het weet slibt je huis helemaal dicht.

 5. Oeh wat een gave vondst! En helemaal leuk als cadeautje. Er is niks mis met tweedehands cadeaus, vooral in dit soort gevallen. Daar kom ik in een later artikel nog eens op terug!

 6. Mijn dochter krijgt dit jaar met pakjesavond 4 cadeautjes. Iets wat ze nodig heeft, iets om aan te trekken, iets om te lezen en 1 ding wat ze echt graag wil hebben. Ik las deze ‘regel’ laatst ergens en dit sprak me erg aan. Oh en een chocoladeletter natuurlijk, dus eigenlijk 5 dingen. Samen met de schoencadeautjes is dit toch ook eigenlijk meet dan genoeg.

 7. Op kantoor krijgt iedereen een chocoladeletter, en als je kleine kinderen hebt kan je je opgeven voor de intocht (ik werk in de vliegtuigindustrie, dus hier komt hij altijd aan met het vliegtuig, echt prachtig om te zien!!)

  Verder vier ik het met familie en vrienden. Overal afgesproken budgetten en doe ik mijn best om echt iets te geven waar ze blij mee zijn. Wisselend van marsepein en een thee-advents-kalender, tot kaartjes van een ABBA tribute band en playstation spellen… December is een dure maand, maar we staan ook allemaal voor elkaar klaar, dus het mag ook gevierd worden vind ik.

Reacties zijn gesloten.