kerstboodschappen bestellen online supermarkt
Kerst

Bespaar door je kerstboodschappen te bestellen

Ik heb mijn boodschappen-bezorg-moment voor kerst alvast gereserveerd en jij zou dat ook moeten doen! Je boodschappen laten bezorgen met de feestdagen, in plaats van zelf de supermarkt ingaan, bespaard je namelijk zoveel. Veel meer trouwens dan alleen maar geld.

Waar ik mijn bestelling plaats

Dit is het derde jaar dat ik boodschappen voor kerst bestel. Vorig jaar bestelde ik ze bij Jumbo. Zij hebben een pick-up-point in de buurt. Hierdoor ik niet aan een hoog minimumbedrag hoefde te voldoen. Het jaar daarvoor en dit jaar kies ik voor Albert Heijn. Vooral omdat dit ook op andere momenten mijn eerste keus is wat betreft supermarkt. Door het jaar heen heb ik zowel bij Albert Heijn, Jumbo als Plus vaker boodschappen besteld. Bij de eerste twee ben ik altijd erg tevreden geweest.

Plus was ook een pick-up-point en omdat deze gewoon in de winkel werd verzameld bleken er veel items niet beschikbaar. Naast de bezorging door supermarkten kun je ook kiezen voor een speciale kerstbox bij HelloFresh. Het grote nadeel is dan wel dat je voor de rest nog wel naar de winkel moet en dat is dan weer een beetje tegen de redenen waarom ik bestel in.

Waarom ik zweer bij bezorging met kerst

Je wordt niet verleid door al het lekkers – Als ik boodschappen bestel ben ik eigenlijk nooit aan het ‘browsen’. Ik zoek gewoon op in de zoekbalk wat ik nodig heb en gooi het in mijn mandje. Ik word niet verleid door tactisch geplaatste bakken met kerst snoep, lekkere geuren en andere marketingtrucs die op klanten worden losgelaten. Zo voorkom ik dure impulsaankopen!

Je kunt makkelijk vergelijken wat het goedkoopste is – Je zoekt op aardbeienjam en meteen krijg je alle opties die er beschikbaar zijn voor je neus. Makkelijk om te kiezen welke het goedkoopst is, vaak staat er zelfs ook nog bij of een product in de aanbieding is dus extra handig. Niet alleen de prijs die je moet betalen staat er bij, bij de meeste producten staat ook de prijs per eenheid zodat je helemaal de juiste keuze kunt maken.

Je lijstje maken en meteen bestellen – Normaal bestaat boodschappen doen uit 2 stappen; het lijstje maken en vervolgens de boodschappen doen. Als je online bestelt is een lijstje maken dezelfde stap als je boodschappen zelf doen. Je kunt eenvoudig checken of je niks bent vergeten en als dat zo is kun je vaak tot 24 uur van tevoren je bestelling nog aanpassen.

Je grijpt niet naast je ingrediënten – Hoewel het ook bij online bestellingen altijd kan gebeuren dat een item niet leverbaar is, is de kans aanzienlijk kleiner dan in de winkel zelf. Als je op 24 december je kerstboodschappen gaat doen ben je niet de enige en zo kan het gebeuren dat een item wat op je lijstje staat op is. Je zult dan op zoek moeten naar een vervanging en door frustratie ben je minder prijsbewust of ben je misschien sowieso aangewezen op een (veel) duurder product.

Geen stress en tijd voor andere dingen – De boodschappen bestellen doe je lekker in je pyjama, met een mok thee of glas wijn erbij. Op het moment dat het je echt uitkomt, in alle rust en als de kinderen op bed liggen. Geen stress van de drukte in de winkels, geen kinderen waar je ook nog eens op moet letten, geen partner die allerlei dingen in je wagentje gooit wat je niet nodig hebt en vooral alle tijd van de wereld.

Heb je niet veel tijd in 1 keer? Dan splits je je boodschappen op in categorieën. Begin vandaag met alle drank, doe morgen het ontbijt en overmorgen het kerstdiner. Je kan je bestelling toch nog tot de dag voor levering aanpassen! Daarnaast heb je in de tijd dat je eigenlijk door de supermarkt moest racen tijd om extra op te ruimen, lekker te koken of even te ontspannen met een kerstfilm. Win!

De nadelen aan bestellen

Hoewel ik er echt ontzettend fan ben van het bestellen van kerstboodschappen kleven er ook nadelen aan. Deze wil ik dan ook zeker even genoemd hebben!

Je moet aan een minimaal bedrag komen – Voor een pick-up-point moet je meestal een minimale bestelwaarde van €25,00 tot €50,00 hebben. Voor thuisbezorgen is dit vaak nog hoger, tot wel €70,00. Dat bedrag moet je maar net halen met je gewone boodschappen. Als je extra dingen gaat bestellen om aan dit bedrag te komen is het helemaal zo voordelig niet meer.

Bezorgkosten – Afhankelijk van het moment dat je je boodschappen geleverd wil hebben betaal je meer of minder bezorgkosten. Ze zijn er echter (bijna) altijd wel, zeker met de feestdagen want dan is de bezorgservice natuurlijk heel populair.

Kratten waarvoor je betaald – Ook altijd zo’n nadeel; de kratten waarin de boodschappen worden geleverd. Ja het is statiegeld, dus bij inlevering krijg je het geld weer terug, maar als je maar sporadisch een bestelling doet zit je wel met al die kratten te kijken. Al zijn ze wel ook heel handig als je je hobbykamer opruimt. Just saying. Ook de onvermijdelijke plastic tasjes vind ik een groot nadeel, omdat ik dat soort plastic juist probeer te minderen. Gelukkig zijn ze erg stevig en dus goed te hergebruiken.

De bezorgtijden zijn vroeg bezet – Het grootste nadeel is dat je nú eigenlijk al moet beslissen of en bij welke supermarkt je je kerstboodschappen wil bestellen. De bezorgtijden op de dagen in aanloop tot kerst vullen zich namelijk razendsnel. Ik heb mijn bezorgmoment ook al gereserveerd. Met een wagentje vol met dingen die ik echt niet nodig heb om aan die €70,00 van Albert Heijn te komen. Komende week ga ik dan zitten om mijn bestelling serieus te doen, maar dan ben ik wel al zeker van de tijd die is afgesproken.

Vreemde in je huis – Je boodschappen worden bezorgd tot in de keuken. Dat is handig als je geen zin hebt om te sjouwen. Je moet daarvoor wel een vreemde in je huis binnen laten. Daar is natuurlijk niet iedereen van gediend!

Bestellen niks voor jou?

Is boodschappen bestellen, om welke reden dan ook, niets voor jou? Dan raad ik je aan om zoveel mogelijk van je boodschappen te doen vóór de 22ste. Haal vast alle (tot kerst) houdbare dingen in huis terwijl het in de winkels nog lekker rustig is. Als het even kan verspreid het dan nog meer zodat je je niet in 1 keer een lens sjouwt. Zeker als het om zware producten als flessen frisdrank of kratten bier gaat. Al had je die eigenlijk allang in huis moeten hebben, natuurlijk!

Ik bestel mijn boodschappen niet met grote regelmaat door het jaar heen. Wel alleen als ik veel en ‘ongewone’ boodschappen moet doen. Vooral verjaardagen en andere feestmomenten dus. Als ik alleen al kijk hoeveel stress dat scheelt is het het dubbel en dwars waard en dus ook met kerst.

Ben jij team zelf boodschappen of team bestellen, met kerst?

Dit artikel bevat affiliatielinks.

5 reacties op “Bespaar door je kerstboodschappen te bestellen”

  1. Ik werk zelf bij ah …en wat je wel mist met thuisbestellingen.zijn de afprijzingen.en dat is soms best erg veel…..

  2. Op dinsdag, woensdag en donderdag kan je volgens mij al voor 50 euro bestellen bij AH. Ik bestel ook sporadisch vooral bij interessante hamsteraanbiedingen van kattenvoer en kattengrit, kan ik er weer een half jaar tegen en vul het dan aan met spullen voor de voorraadkast. Tot nu toe heb ik altijd bij bezorging aan huis aardig gevraagd of ik de kratjes snel mocht leeg pakken en meteen weer meegeven en dat was nooit een probleem, teruggave van de kratjes werd dan meteen verrekend.

  3. Ik ben team “bij andere mensen gaan eten” =D
    Kerstavond waarschijnlijk bij mijn ouders met oma, 1e Kerstdag de hele dag bij vrienden (inclusief ontbijt, lunch, diner, spelletjes) en dan 2e Kerstdag ontbijt bij vrienden (want, blijven slapen) en dan Kerstdiner met de halve familie bij oom&tante. Alleen zijn heeft soms zo zijn voordelen 😉 ik ben taxi voor oma, dat is mijn bijdrage aan het Kerst 🙂

  4. Ik laat af en toe bezorgen door ah en laat het dan in de gang zetten, niet in de keuken. Kratten geef ik direct weer mee. Goed idee om nu alvast een bezorgdatum vast te leggen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *