budget goede doelen doneren hoeveel
Actualiteiten

Goede doelen – stel een budget voor je donaties

Momenteel is er een vreselijke ramp gaande in Australië. Je hebt vast wel gehoord van de verschrikkelijke bosbranden daar en de vele slachtoffers. Mens en dier. We voelen ons allemaal machteloos bij de beelden en het nieuws. Als er dan oproepen voorbij komen die vragen om te donaties kan dat je een harteloos gevoel geven als je zelf niet meedoet. Zeker als je ziet dat (en wat) alle anderen wel doneren. Van de andere kant kan ingaan op alle oproepen tot donaties een flinke hap uit je budget halen. Want hoe erg ook, waarschijnlijk gaat dit niet het enige moment zijn wat ons zo raakt dit jaar. Het is daarom verstandig om met je hoofd in plaats van met je hart besluiten te nemen over dit soort uitgaven. Vandaag deel ik wat ervaringen en tips hoe ik hier zelf mee omga.

Maak je eigen keuze

Laat wel duidelijk zijn dat dit geen oproep is om géén geld uit te geven aan goede doelen of specifiek Australië. Je kunt echter, ook naar goede doelen, je euro maar 1 keer uitgeven. Zorg dus dat je met die euro doet waar jij je het beste bij voelt.

Zo doe ik het

Toen ik nog van mijn stufi leefde had ik, net als de meeste studenten, geen rooie cent. Daarom koos ik ervoor om te kijken wat ik in december kon missen en voor dat bedrag vroeg ik dan een nummer aan bij Serious Request. Nu is dat eigenlijk nog steeds mijn aanpak; liever één goed doel steunen en dan met een fatsoenlijk bedrag dan verschillende met kleinere bedragen. Ik kies op dit moment trouwens ook liever voor kleinschalige goede doelen dan voor de grote, bekende bedrijven, maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze.

Zo kan het ook

Wil je zeker zijn dat je een bepaald bedrag kunt doneren aan het einde van het jaar? Budgetteer dan aan het begin vast elke maand wat in, zo spaar je een mooi bedrag bij elkaar voor het goede doel.
Je kunt er ook voor kiezen om elke maand een vast bedrag over te maken naar een goed doel waar jij je goed bij voelt. Gewoon met een automatische incasso. Makkelijk in je vaste lasten gebudgetteerd.
Een andere mogelijkheid is het bedrag te budgetteren, zonder dat je al bedacht hebt waar je het aan uit gaat geven. Dan heb je geld wat je uit kan geven aan een donatie in het geval van een ramp zoals deze in Australië of als de buurvrouw een crowdfunding doet voor een hulpbehoevende.

Kijk naar je eigen portemonnee

Er is geen minimum of maximumbedrag van wat je uit zou moeten geven aan donaties. Ik vroeg het Nibud naar hun standpunt hierin en zij gaven de volgende reactie: “Het is mooi om een goed doel te steunen, maar het is een ‘extra’ uitgave(…) Kijk dus verstandig naar of je een goed doel kunt steunen en kies bewust een bedrag dat past bij jouw persoonlijke portemonnee.” Ik kan niet anders dan mij daarbij aansluiten.

Geen geld, maar tijd

Het hoeft ook niet altijd geld te zijn wat je doneert, vaak is je tijd net zo waardevol. Bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen zijn vrijwilligers onmisbaar! Ik heb ook dat jaren met plezier gedaan. Geef je op om te helpen bij de jaarlijkse rommelmarkt voor het goede doel. En in sommige gemeenten kun je al helpen door je oud papier naar een vereniging te brengen. Je kunt vrijwilligerswerk zoeken waar je zelf blij van wordt, dan is het alleen maar waardevoller.

Er zijn ook andere manieren om financieel bij te dragen aan goede doelen, zonder dat het jou geld kost. Zo kun je bij sommige spaarprogramma’s óók kiezen om (een deel van) je spaarpunten te doneren aan goede doelen. Ook kun je verlopen cadeaubonnen nog een extra leven geven door ze op te sturen naar speciale organisaties. Zo kun je zelfs als je (bijna) niks extra’s te besteden hebt toch wat doen voor een ander.

PS De reactiesectie onder dit artikel is niet de plek om specifieke projecten te benoemen/ promoten. Ik heb geen tijd heb om al deze projecten te beoordelen op betrouwbaarheid en daarom worden deze reacties uit voorzorg niet geaccepteerd. Ook op sociale media zal ik dit soort reacties verwijderen.

4 gedachten over “Goede doelen – stel een budget voor je donaties”

  1. Ik spaar koffie- en theepunten. Een in de zoveel tijd breng ik een doosje levensmiddelen die ik gratis heb gehad (bijv bij Scoupy) samen met deze koffie- en theepunten naar de voedselbank.

    Ook kan je een collecte lopen voor een goed doel dat je een warm hart toedraagd. Ik loop zelf voor KWF.

  2. Ik loop 2 collectes per jaar voor doelen die ik belangrijk vindt. We wonen in een dorp en dan komt er regelmatig iemand aan de deur voor een vereniging/organisatie in het dorp. Daar doe ik altijd wel aan mee, omdat het goed is voor het dorp om diverse verenigingen te hebben. Daarnaast geven we regelmatig geld aan een goed doel. We hebben een aantal vaste doelen die we regelmatig steunen. Ook geven we jaarlijks een bedrag aan de kerk. In onze ogen hebben we het nergens aan verdiend dat wij in het rijke westen geboren zijn, dus vinden wij dat we ook moeten opkomen voor mensen die het minder goed getroffen hebben. Ik ben wel selectief in welke doelen dat zijn, hoewel je natuurlijk nooit helemaal zeker weet of het geld goed terecht komt.

  3. Periodiek schenken met een overeenkomst is voor beide partijen belasting technisch aantrekkelijk. Ander voorbeeld koop een t shirt bij het wereld natuur fonds. Je steunt dan het goede doel en hou er een leuk t shirt aan over. Nu koala beer afdruk shirt tav Australië.

  4. Ik kwam er tot mijn verbazing laatst achter dat ik Justdiggit, een goed doel dat tegen ontbossing strijdt, kan steunen zonder dat het me wat kost door te gaan googelen met zoekgroen. Zij doneren 95% van hun inkomen aan goede doelen. Ik kan iedereen aanraden om eens te kijken op [URL verwijderd]

Reacties zijn gesloten.