Voorraadkast

Fouten die ik maakte toen ik begon met het opbouwen van een voorraad

Ik ben de afgelopen weken echt dolgelukkig geweest met mijn voorraad. Hoewel ik door de aankomende verhuizing wel mijn vriezer al een heel eind leeg had gemaakt. Kon ik toch de winkels tijdens de meest grote hamstermania wel vermijden. En mensen, die ‘slachtoffer’ werden van het hamsteren van anderen, helpen om niet zonder wc papier te komen zitten. Dat was heel erg fijn en ook nu hoef ik alleen voor de hoognodige en verse boodschappen de deur uit. Maar nu mijn voorraad verhuisd is en zijn plekje moet krijgen in de nieuwe voorraadkast. Zie ik ook een aantal fouten die ik heb gemaakt. Dingen waar jij van kan leren als je ook een voorraad wil gaan aanleggen als de situatie daar weer naar is.

Dingen kopen die ik eigenlijk nooit eet

Ik begon mijn voorraad toen ik alleen woonde. Ik dacht dus dat bepaalde blikken wel handig zouden zijn voor als ik geen zin had om te koken. Niet dat ik die voorheen veel at, maar hey mijn leven was nu heel anders. Nu kom ik met de verhuizing een paar (gelukkig niet veel) blikken tegen die over de datum zijn en nooit zijn opgemaakt. Zonde van de ratatouille, soepen en erwtjes. Gelukkig leerde ik al vlug dat ik geen producten moest kopen die ik ook niet voor de volle prijs zou kopen en is het dus bij een stuk of wat blikken gebleven, maar alsnog is het weggegooid geld!

Teveel in 1 keer kopen

Sommige acties leken in het begin echt te mooi om waar te zijn. Daarom kocht ik in het begin wel eens iets teveel van iets wat in de aanbieding was. Niet nodig als een aanbieding eigenlijk elke maand wel een keer terugkomt. Al moet ik wel zeggen dat mijn grote voorraad handzeep nu ineens wel heel erg van pas kwam, maar die stond er dus al wel een tijdje. Oeps. Verzorgingsproducten uit mijn voorraad bestel ik trouwens het liefste online. Op die manier heb ik de meeste garantie dat verpakkingen ongeopend zijn. Zelf zal ik ook nooit een product openen, bijvoorbeeld om te ruiken, dat ik niet direct wil gebruiken. Als je dat wel doet kan het namelijk vlugger bederven.

Geen overzicht hebben

Dit is iets wat eigenlijk altijd wel goed is gekomen, maar goed overzicht houden van wat je hebt en wanneer je het hebt gekocht is ook belangrijk. Bij etenswaren staat er nog altijd een datum op, dus als je dan thuis komt met een extra blik kokosmelk omdat je niet meer wist of je er nog 1 had kun je altijd de eerst verlopende opmaken. Maar met wc papier of shampoo is het lastiger. Ik gebruik vanaf nu stickertjes met cijfertjes erop zodat eerst datgene wat er het langste staat als eerste op gaat. Maar voorheen had ik gewoon geen idee.
Ook hoe je je voorraadkast indeelt kan van invloed zijn op je overzicht, dus zorg dat je goed kan zien wat je allemaal hebt.

Mij richten op eten

Ondertussen weet ik dat ikzelf de meeste winst kan halen uit producten die geen voedsel zijn. Ik heb altijd wel voedingsmiddelen op voorraad, zowel in mijn voorraadkast als in de vriezer, maar dat is voor ‘direct’ gebruik en/of (bijna) gratis. In het begin probeerde ik juist te besparen op eten en daarmee mijn voorraad op te bouwen. Maar lekker en gezond eten is gewoon niet altijd even goed houdbaar. Mij richten op huishoud- en verzorgingsproducten is een van de redenen dat ik makkelijk onder de €25 per persoon per week kan blijven. Ik kan me met het budget vooral richten op eten en niet op de rest.

Alle cashbacks af gaan

Eigenlijk gaat dit een beetje hand in hand met mijn eerste punt. Want het moment dat ik echt begon met het opbouwen van een voorraad ook het moment dat ik begon met Gierige Gerda. Daarvoor had ik die financiële middelen niet om extra te kopen. Maar ik wilde dus tegelijk mijn voorraad bouwen en mijn volgers vertellen wat er zoal gratis was. Daardoor ging ik ook om babyvoeding of een toetje dat ik eigenlijk niet lekker vond. Daar wist ik altijd wel iemand voor te vinden, maar het leidde wel ontzettend af. In plaats van thuis de app te openen en af te gaan op de cashbacks open ik tegenwoordig de Scoupy app pas als ik in de winkel ben. Als er dan iets gratis of goedkoop is wat me aanstaat neem ik die op dat moment mee. Je kan 100% op dingen besparen, als je ze vervolgens weggooit is in ieder geval de moeite teveel geweest.

Van fouten kun je alleen maar leren. Dus dat ik deze fouten gemaakt heb vind ik helemaal niet erg. Hooguit zonde dat ik dus nu wat dingen weg moet gooien die ik met wat beter opletten ook naar de Voedselbank had kunnen brengen. Gelukkig zijn nu alle dingen die ik niet gebruik echt uit mijn voorraadkast. Voor de dingen die nog niet over de datum zijn ga ik wel contact opnemen met de Voedselbank, want volgens mij kunnen zij dat op dit moment goed gebruiken!

6 reacties op “Fouten die ik maakte toen ik begon met het opbouwen van een voorraad”

  1. Waar koop jij online je verzorgingsproducten en wat precies? En wat is voor jou een goede aanbieding? En wat is je max aan voorraad? Lijkt mij leuk om daar eens een artikel over te lezen.

  2. Overzicht houden is inderdaad een uitdaging.

    Als je dan toch spullen die je niet gebruikt naar de voedselbank brengt stop er dan ook wat basis dingen bij die men goed kan gebruiken. Goed voor je karma!

    Ik heb zondag ook nog voorraad ingeslagen. De AH had biologische koffie 1+1 gratis. Het was de laatste dag en er was genoeg. Flink ingeslagen. Goedkoper zal dat het komende jaar niet worden.

  3. Ik zet tegenwoordig met een zwarte stift de houdbaarheidsdatum duidelijk aan de voorkant of zijkant zo kan ik in een oogopslag zien welke ik het eerst moet gebruiken. Je moet wel discipline hebben om dat ook bij producten te doen die je net gekocht hebt, dus eerst datum noteren dan de voorraadkast in

  4. Blikken die over de datum zijn hoef je écht niet meteen weg te gooien! Als het goed ruikt, en als je voorzichtig een hapje proeft en het ruikt / smaakt nog goed kun je het gewoon nog opeten…. Ik heb deze weken mijn voorraadkast opgeruimd en schoongemaakt – kwam van alles tegen wat (soms flink) over datum was, maar ik ben nog steeds niet ziek geworden van de bliktonijn van eind 2018….

  5. Ee worden blikken uit de tweede wereldoorlog open gemaakt en dat is nog veilig. Het hele idee van blik is dat het veilig blijft. Dingen die ik normaliter gewoon eet durf ik dus best na de datum te eten. Dat was dit alleen niet en dan blijft het alleen maar langer staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *