Bespaartips

Hier moet je op letten als je wilt besparen op zonnebrandcrème

Nu we waarschijnlijk met z’n allen vakantie zullen moeten vieren in eigen land is het te hopen dat het weer een beetje mee zal zitten. Als we dan een lekker warme en zonnige zomer hebben is het wel belangrijk om goed te smeren met zonnebescherming.

Koop je zonneproducten vroeg in het seizoen

Juist vroeg in de lente zijn de kortingen op zonnebrand het hoogst. Als iedereen daadwerkelijk op vakantie gaat zijn de kortingen vaak 25% of 30% terwijl je in de lente nog wel eens 50% korting kunt krijgen. Let daar goed op.

Koop online óf producten in folie

Toen ik nog in de winkel werkte stonden producten net zo lang in de winkel tot ze verkocht werden. En hoewel wij maar een kleine winkel hadden kon ik niet altijd zeker zijn dat mensen potjes en flesjes niet open maakte om eraan te ruiken. Dit heeft bij mij de gewoonte achtergelaten om producten die ik lang wil bewaren of waar ik op moet kunnen vertrouwen niet meer in een fysieke winkel te kopen. En het liefst zelfs alleen met een folie of andere seal erop. Ik raad trouwens ook echt af om zonnebrandproducten bij bijvoorbeeld Action of bijvoorbeeld Zeeman te kopen, waar het vaak buitenlandse en/ of restpartijen zijn die in de winkel terecht komen.

Kies voor de kindervarianten

Ik smeer graag met een lekker hoge factor. Ik verbrand namelijk echt heel vlug en dat is nog minder charmant dan mijn witte huid. Maar factor 30 en 50 zijn ook altijd de duurste variant. Gelukkig zijn er vaak ook opties voor kinderen, die meestal net een paar euro goedkoper zijn. Ik kies daar dan voor. Bespaart me weer wat en ik kan me niet voorstellen dat er veel verschil in zit. En als dat er al zou zijn lijkt me een kindervariant ook veiliger.

Gooi open producten na het seizoen weg

Maar ongebruikte/ ongeopende producten kun je prima tot 30 maanden bewaren. Mits ze koel, droog en uit de zon zijn bewaard. Normaal is het niet zo erg om bij cosmetica op je zintuigen te vertrouwen. Voelt het nog goed, ruikt het nog goed en ziet het er nog goed uit? Dan kun je het prima gebruiken. Er is alleen geen manier om te testen of je SPF nog (genoeg) werkzaam is in je zonnebrandcrème. Vandaar dat je deze beter niet meer kan gebruiken in het volgende jaar. Om een cosmeticaproduct goed te houden moet je het ook koel, droog en uit de zon bewaren. Omdat je je zonneproducten vaak meeneemt naar de plek waar je wil smeren is dit niet gegarandeerd. De meningen of je bescherming tegen UV straling nu echt terug zakt na een jaar zijn wel verdeeld. Maar wat mij betreft is mijn huid en gezondheid iets waar ik geen onnodig risico mee wil nemen.

Kijk uit met ‘zomer zonnebrand’ en wintersport

Dan denk je natuurlijk; mooi dan gebruik ik mijn zonnebrandcrème wel op met de wintersport. Maar helaas kun je dat ook beter niet doen. Zomerse zonnebrand werkt erg hydraterend en dat vocht kan in de ijzige kou op de piste bevriezen en dat is niet goed voor je huid. Zonnebrandcrème voor de wintersport is meer gebaseerd op vetten, die niet bevriezen. Je kunt deze dus nog wel voor de zomer kunnen gebruiken, maar dan moet je wel goed hydrateren erbij.

Een goede hydraterende bodylotion werkt ook als after sun

Als je na een dagje zonnen onder de douche bent geweest en je wil je insmeren kan dat prima met de bodylotion die je altijd gebruikt. Mits het een goed hydraterende bodylotion is, uiteraard. Dat kan je geld besparen of gemak geven als je heel kieskeurig bent in wat je gebruikt.

Mijn favoriete zonneproducten zijn Nivea, Kruidvat eigen merk en Lidl. Deze zijn te koop voor prima prijzen. Ze smeren fijn, hebben een goede geur en bovenal; ze beschermen super tegen verbranden.

Ben jij al voorbereid op een (hopelijk) zonnige zomer?

4 reacties op “Hier moet je op letten als je wilt besparen op zonnebrandcrème”

 1. Ik bespaar nooit op zonnebrand, daar is het te belangrijk voor. Ik smeer alleen met factor 30. […]

  Daarnaast vind ik de geur belangrijk. Nivea heeft zo’n zurig geurtje, in al z’n cremes trouwens. Ik gebruik echt niets van dat merk. Voor mijn 2-jarige gebruik ik Naïf, een heel fijn babymerk. Voor ons heb ik altijd van alles door elkaar wat we prettig vinden: ROC, L’Oreal, Garnier, Sunbum (kokos/banaan) 🙂
  Meestal ongeveer 15 tot 20 euro per fles.

  Aftersun werkt vaak wat verkoelender dan bodylotion. Toevallig kreeg ik dat vorig jaar cadeau bij zonnebrand, dus daar hebben we nog vrij veel van. Laat die zon maar komen?

  En inderdaad, geen prijsvechters-zonnebrand kopen. Soms is iets niet voor niets zo goedkoop. Hier wil je geen restpartijen van.

 2. Leuk artikel, heb toevallig gisteren twee nieuwe tubes gekocht bij Kruidvat. Ik gebruik altijd Australian Gold, een van de weinige merken waar ik niet allergisch voor ben. Normaal kost deze €18,95 per stuk. Ik heb er met een actie van 2 voor 20 twee gekocht. Daarnaast nog 20% korting met de voordeelpas op 1 artikel. Dus uiteindelijk €18 betaald voor 2 stuks. Vond het een goede deal 🙂 Kan weer de hele zomer vooruit

 3. Dank je voor je reactie. Ik heb besloten een deel te verwijderen omdat je daar onjuiste informatie geeft die ik niet wil verspreiden.

  Het klopt dat after sun verkoelender werkt, maar dat zou je in principe niet nodig moeten hebben als je niet verbrand bent. Dan is vooral hydrateren belangrijk.

 4. Wat leuk om te lezen dat je gaat voor kinderzonnebrand. Ik heb een spuitfles (factor 30) van Hema gekocht voor 6 euro waar we voorlopig mee vooruit kunnen. Smeert fijn! Wat mij betreft een blijver😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *