bodemprijzenlijst

Zo houd ik mijn wasbeurten budgetproof (Bodemprijzenlijst #2)

Ik krijg best vaak privéberichtjes op Instagram met de vraag: ‘Wat vind je nu een goede deal voor product x?’ of ‘Is dit een goede deal?’ En verre weg de meeste tijd gaat het dan over wasmiddel. Ik heb een flinke voorraad wasmiddel. Ik hoef het de komende jaren in principe niet meer te kopen. Maar als ik wél wasmiddel zou kopen? Welke bedragen hou ik dan aan om te beslissen of iets een goede aanbieding is?

Vloeibaar wasmiddel – €0,08 per wasbeurt

Voor wasmiddel betalen we over het algemeen zo min mogelijk. Vanaf €0,10 is het een deal. Maar afhankelijk van je voorkeur voor een merk kan dat nog veel lager. Witte reus (of een van de variaties) zie ik geregeld voor €0,08 per wasbeurt. Sommige varianten van Formil bij Lidl willen zelfs nog wel eens de €0,06 aantikken. Op dit moment heb ik zoveel voorraad dat ik het voorlopig alleen nog meeneem bij gratis acties. Ik heb ook zelf geprobeerd om wasmiddel te maken, maar dat viel me erg tegen. Ik betaalde €0,05 per wasbeurt en voor mijn gevoel werd de was niet fris. Mijn verdere ervaring daarmee kun je lezen in het artikel dat ik erover schreef.

Robijn wasmiddel – €0,15 per wasbeurt

De prijs van andere merken wasmiddel is niet te vergelijken met de prijs van Robijn. Dat komt ook omdat Robijn zo zijn eigen fanbase heeft. Ik ben ook fan en vind het echt een luxe om met Robijn te wassen. De prijs per wasbeurt ligt bij Robijn dan ook iets hoger dan normaal. Ik ben bij deze berekening uitgegaan van de beste deal op de duurste 21 wasbeurten fles, omdat dat over het algemeen het voordeligst is. Die deal is 1+2 gratis en komt niet vaak voor. Maar als je een echte die hard fan bent is het je waarschijnlijk waard om meer te betalen voor je favoriete wasmiddel.

Pods – €0,10 per wasbeurt

Ik vind pods erg fijn voor bijvoorbeeld mijn beddengoed of handdoeken. Voor mijn gevoel ruikt het sterker (en langer) dan gewoon wasmiddel. En het is voor mij budgetproof want ik zou haast de neiging hebben om extra wasmiddel toe te voegen bij deze was. Die ik stiekem toch als een beetje extra vies ervaar. Ik koop eigenlijk zelden pods met een ‘gewone’ aanbieding. De meeste van de pods uit mijn voorraad komen van cashback acties of de aanbieding bij Kruidvat waarbij je wasmiddel krijgt bij aankoop van 2 (geselecteerde) producten.

Wasverzachter – €0,00 per wasbeurt

Ik gebruik eigenlijk nooit wasverzachter. Ik vind het meestal niet nodig en eerlijk gezegd vergeet ik het ook altijd. Wel heb ik nog een paar flessen in mijn voorraad staan, maar deze heb ik allemaal verkregen met cashbacks en niks voor betaald. Ik heb ook een paar Lenor geurbooster verpakkingen staan. Deze gebruik ik niet in mijn was (veel te sterk) maar als kamerparfum. In een bakje op een kast en je kamer ruikt in no-time heerlijk. In een DIY theezakje in de kast en je was blijft fris. Deze heb ik allemaal gekocht voor maximaal €1,00 per stuk. Maar ik zou ze nooit buiten zo’n hoge cashback in huis halen.

Verdere besparingen

Los van kijken naar de aanbiedingen zijn er nog meer dingen die je kunt doen om te besparen op je waskosten.

 • Gebruik azijn in plaats van wasverzachter. Ik heb gehoord dat je zelfs het beste gewone natuurazijn kan gebruiken, maar waarom weet ik niet. Het is in ieder geval wel ietsje goedkoper dan schoonmaakazijn. Daarnaast gebruik ik dat ook om bijvoorbeeld de waterkoker mee schoon te maken, dus ik heb het sowieso graag beide in huis.
 • Was je kleding pas als het echt nodig is. Je kunt veel kleding best een tweede, derde of zelfs vierde dag aan als je het gewoon laat luchten tussendoor.
 • Houdt je aan de aanbevolen hoeveelheden. Het kan bij een vuile was nog wel eens verleidelijk zijn om meer wasmiddel toe te voegen, maar dat is allemaal nergens voor nodig. En naast dat je zo meer geld kwijt bent aan je was, is het ook nog eens heel slecht voor je machine.
 • Daarom deze laatste tip: houdt je machine schoon. Was eens in de zoveel tijd een hete (60 of 90 graden) was. En een lege was met speciaal wasmachine reiniger of een vaatwastablet. Zorg goed voor je wasmachine en hij zal goed voor je kleding zorgen en langer meegaan want een nieuwe wasmachine is helemaal duur!

Er zijn natuurlijk nog wel een aantal producten die je zou kunnen kopen die te maken hebben met de was. Dingen als kleuropvang doekjes, strijkwater, kledingspray. Maar om heel eerlijk te zijn gebruik/ koop ik die dingen te weinig om daar iets zinnigs over te zeggen. In dat soort gevallen wil ik er liever niks over zeggen, maar je eigen bodemprijzenlijst kun je altijd samenstellen. Dit doe je eenvoudig door steeds op te schrijven wat de laagste prijs is die je betaald hebt. Kies dan voor de prijs per eenheid (dus bijvoorbeeld wasbeurt, stuk of 100 gram) en niet per verpakking, want de inhoud per verpakking kan natuurlijk verschillen.

Volgende keer kom ik weer met een nieuwe lijst met bodemprijzen voor mijn favoriete producten. Als je suggesties hebt voor producten die ik echt niet mag missen laat ze dan hieronder achter. Voor meer bodemprijzen kun je hier klikken, want daar zal ik alle lijsten bij elkaar verzamelen.

10 gedachten over “Zo houd ik mijn wasbeurten budgetproof (Bodemprijzenlijst #2)”

 1. Ik kan ook een jaar ( minimaal) vooruit met mijn wasmiddel. Gta’s, een minuut gratis winkelen en test en reviews hebben voor een onwijze gratis voorraad gezorgd.

  Mijn mooiste aankoopprijs is 0,10 per was, maar voorlopig dus 0,00 .

 2. Meestal maak ik zelf een wasmiddel (dat is pas goedkoop) maar ik heb ook compact pak waspoeder staan voor ‘noodgevallen’ . In een kartonnen pak en zonder milieu-verpestende toevoegingen. Geen plastic verpakkingen altijd een scheut natuurazijn (glazen fles) in het wasverzachterbakje!
  Jij ben wel zuinig met geld maar je zou ook zuinig op het milieu moeten zijn!

 3. Door allergische reacties kan ik met veel wasmiddelen niet uit de voeten. Ik gebruik dus altijd Robijn. Maar wel in de aanbieding gescoord. De volle prijs betaal ik alleen voor het wolwasmiddel. Dat is nl. zelden in de aanbieding.
  Een kleuropvang doekje heb ik bij de DM in Duitsland gescoord. Is van badstof en kan zo’n 20 tot 30 maal gebruikt worden. Ik gebruik het voor de donkere was. Als het doekje niet meer werkt heb je er een werkdoekje bij.
  Wasverzachter gebruik ik ook van de Robijn, maar alleen als het winter is. De kleding wordt anders zo hard aan de lijn. Zomers gebruik ik niets. Voor te strijken gebruik ik gedemineraliseerd water. Is beter voor mijn strijkijzer ivm hard water.

 4. Leuk artikel! 🙂
  Misschien is dit wel een leuke aanvulling voor je lijst. Gebruik het zelf nu bijna een jaar en ben er erg tevreden over! En het is ook nog eens gezonder voor je en voor het milieu.

  [URL VERWIJDERD]

 5. Ik heb een voorkeur voor Robijn maar dat koop ik alleen als het een goede aanbieding is. Of laatst bij Kruidvat gratis bij bijv. 2 pakken Zwitsal zeep wat ik dus ook gebruik. Verder vind ik Fleuril voor witte was zo heerlijk ruiken, ik mag het nu niet kopen van mezelf omdat ik nog voorraad heb maar er zijn 2 hele grote flessen in de aanbieding bij Aldi deze week. Ik heb ook poeder in huis voor de 90 gr kookwas eens in de week ofzo voor de handdoeken met wat wasverzachter van Lenor, verder gebruik ik geen wasverzachter. Een scheutje natuurzijn ook weleens maar pas daarmee op, ik had dat elastan in kleding /ondergoed/sokken vergaat of gaat lubberen hierdoor.

 6. Ik zoek altijd waspods in de aanbieding, heb nu dus een vaste prijs opgeschreven en dan elke week de folders checken. Er komt in augustus een baby bij dus toch maar even een onderzoekje doen of alle pods geschikt zijn voor baby was…

 7. Vraagje , buiten de besparingen om.
  Welk wasmiddel vind je het beste ?

 8. Met een huishouden van alleen volwassenen gaat wassen eigenlijk vooral om geurtjes verwijderen, niet zo zeer om vlekken. En eigenlijk vind ik de XXL flessen van Witte Reus dan helemaal prima. Voor beddengoed gebruik ik graag Robijn vanwege de geur.

Reacties zijn gesloten.