bodemprijzenlijst

Zo weinig betaal ik voor mijn voorraadkast must haves (bodemprijzenlijst #3)

Mijn voorraad met (houdbaar) eten is eigenlijk niet zo groot. Ja, ik heb wel altijd genoeg in huis. Maar eigenlijk zijn dat vooral dingen om niet te vaak naar de winkel te hoeven. Wel gekocht met korting, maar geen super deals waar ik jullie per sé over wil vertellen. Wat de beste prijzen (en producten) zijn voor huismerken is wellicht een onderwerp voor een eigen artikel. Maar in dit artikel ga ik eerst delen wat de beste prijzen zijn voor de houdbare etenswaren die ik wél in de aanbieding koop.

Knorr wereldgerechten – €0,75 per pak

Ik koop eigenlijk nooit pakjes en zakjes. Ik krijg ze wel eens dankzij cashbacks of in Scoupy pakketten. Maar ik durf wel te zeggen dat ik goed genoeg kan koken dat ik ze over het algemeen niet nodig heb. Als een pakje of zakje me bevalt probeer ik deze dan ook vaak na te maken. Super leuk vind ik dat om de ingrediëntenlijst te onderzoeken en te kijken hoe ik iets na kan maken. Echter is me dat bij Burrito’s van Knorr wereldgerechten nog niet gelukt. Vooral de creme fraiche saus krijg ik maar niet perfect. Dus koop ik deze nog steeds, maar wel voor zo’n laag mogelijke prijs. De laagste actieprijs die ik heb gehad is €0,75, maar die heb ik al een tijd niet meer gezien. Wel heb ik afgelopen jaar dankzij combineren van acties maar €0,58 betaald voor een family pack (dat zijn 9 stuks i.p.v. 6). Ik maak dan wel gewoon 6 burrito’s, zoals altijd. Gebruik niet alle kruiden en niet alle wraps (invriezen gaat prima) en doe datzelfde met het tweede pak. Zo heb ik genoeg in de vriezer voor een derde keer en betaal ik maar €0,39 per 2 porties!

Overigens heb ik ook een keer een lading Wereldgerechten falafel gekocht bij Xenos. Eerst voor €0,25, maar later zelfs voor maar €0,10. Ook hierbij zaten wraps en gezien een pak wraps alleen al duurder is dan dat (geldt trouwens ook voor mijn burrito-deal) vond ik dat wel een goede deal. Ik heb de zakjes wraps wel allemaal in de vriezer gelegd, omdat de t.h.t. datum in de buurt kwam en ik heb niet alle kruidenzakjes gebruikt. Maar ik heb toch minstens een half jaar flink bespaard op de kosten voor wraps!

Quinoa – €0,99 voor 400 gram

Ik heb quinoa eigenlijk een beetje ‘ontdekt’ door Hello Fresh, maar als ik dat recept nog eens wilde maken was ik klauwen met geld kwijt aan quinoa. Dat was ik niet van plan, gelukkig vond ik bij Jan Linders een aanbieding waar Lassie producten voor €0,99 in de aanbieding waren. Dat is geen goede deal voor toverrijst die normaal nog geen €2,00 kost, maar voor de quinoa builtjes van haast €3,00 wel. En ik vind de builtjes ook echt heel handig. Samen eten we 1 zo’n builtje quinoa per maaltijd. Dat is dus maar €0,25 per 2 porties. Normaal bijna 3 keer zoveel!

Spaghetti – €0,50 voor 500 gram

De goedkoopste pasta van Albert Heijn is €0,57 per 500 gram. Dus toen ik laatst bij Jumbo kwam en daar Barilla pasta zag liggen voor €0,50 kon ik het niet laten om in te laden. Dat terwijl ik nog 3 pakken spaghetti had liggen die ik gratis had dankzij de Postcode loterij ‘Doe Maar Lekker Vegetarisch’- actie. Alles bij elkaar zorgt het dat wij een jaar lang elke week spaghetti kunnen eten voor €2,00!

Rijst – €0,07 per 100 gram

Je hebt rijst in alle soorten, maten en bijbehorende prijzen. Ik eet mijn rijst zo wit en simpel mogelijk. De beste deal die ik ooit maakte was de goedkoopste AH Basic rijst met 35% korting. Ik weet niet meer helemaal zeker wat de prijs was, maar als dat €0,49 was dan betaalde ik nu maar €0,32 voor 400 gram. Maar ook via Scoupy heb ik veel gratis rijst (van Lassie) gescoord. Al dan niet aangevuld met quinoa of linzen, trouwens. Maar dat maakte het alleen maar voedzamer.

Mayonaise – €0,00

Ik heb al een aantal jaar niets, tot heel erg weinig (€0,35 voor 280 ml) betaald voor mijn mayonaise. Dit komt door verschillende dingen. Gratis waren ze bij cashbacks, via een bureau waarvan ik ze mocht testen met vrienden en dankzij de Postcodeloterij acties. De keren dat ik betaald heb was het vooral omdat ze in een Scoupy tas of box zaten. Wel heel leuk want zo heb ik bijvoorbeeld de vegan mayo van Hellmann’s kunnen proberen, die me erg goed beviel. Maar ja meer dan €0,35 ga ik er dus niet voor betalen. Nu moet ik zeggen dat er hier weinig mayonaise gegeten wordt. Wij doen met een pot wel een maand of 2/ 3 soms wel langer. Dat helpt wel om de prijs die je betaalt laag te houden. Maar voor een barbecue of gourmet avond koop ik ook geen sauzen, die maak ik zelf met de goedkope mayo.

Een potje mayo of een pak spaghetti lijkt niet zo’n grote kostenpost. Maar juist door dit soort kleine besparingen lopen mijn besparingen uiteindelijk flink op. Het zijn geen aankopen die ik doe met korte termijn in mijn gedachten, maar juist op de lange baan. Voor rijst en pasta valt de houdbaarheidsdatum dan te negeren, voor de andere producten is het wel slim om er naar te kijken. Maar zelfs dan heb ik overal oplossingen voor.

Andere artikelen in deze serie: