bodemprijzenlijst

Hier betaal ik de laagste prijs voor mijn smaakmakers

Mijn keuken zou niet compleet zijn zonder kruiden, specerijen en andere smaakmakers. Ik gebruik, naast zout, vooral veel paprika en knoflook. Ook rozemarijn, oregano en kerriepoeder worden veel gegeten hier. Ik denk dat mijn smaakmakers wel echt het geheim zijn tot lekker eten op een budgetvriendelijke manier en daarom zou ik iedereen adviseren om een hun kast met smaakmakers goed gevuld te houden.

Søstrene Grene

Mijn favoriete plek om verschillende kruiden en specerijen te kopen is de Deense snuisterijenwinkel Søstrene Grene. Hier koop je voor €0,90 een flinke zak kruiden, denk aan 70 gram komijn of 40 gram steranijs. Bij Appie betaal je voor 9 gram al €1,45. Super lekkere deal dus. Ook eetbare taart versiersels zoals discodip of zilveren balletjes hangen in deze schappen voor dezelfde prijs. Ook zeker even de moeite waard. Overigens krijg ik als ik deze tip deel al-tijd de opmerking dat Flying Tiger ook kruiden heeft. Sjuust,die zijn alleen bijna 2 keer zo duur en ineens niet meer zo’n goede deal.

Aldi en Lidl

De kruiden en specerijen die vast in het assortiment zitten bij beide winkels is prima en lekker goedkoop. De verpakkingen mogen van mij wat duurzamer, maar hey het is niet alsof je daarvoor betaald bij Verstegen. Lidl heeft tijdens de verschillende landenweken die ze hebben ook regelmatig wat exotischere kruiden voor mooie prijzen. Ook andere smaakmakers als harissa en sojasaus kunnen in zo’n periode ineens veel beter geprijsd zijn dan normaal.

Toko

Het is de tip die ik altijd krijg; ga naar de toko. Helaas is dat meer een randstad ding en zijn toko’s in het Zuiden des lands (en waarschijnlijk de rest van Nederland) schaars. Ik heb dus niet echt tips, behalve: ‘ga het zelf eens checken!’ En ik moet zelf misschien ook gewoon een keertje een dagje naar bijvoorbeeld Rotterdam, want ik hoor ook altijd goede dingen over de markten daar, wellicht dat smaakmakers daar ook wel goedkoop zijn? En als een echte budgetgoeroe moet ik eigenlijk wel echt weten waar ik over praat natuurlijk! Met een treinkaartje erbij is er dan weinig bespaard, ik neem gewoon mijn moeder op sleeptouw en dan maken we er een leuk dagje van, haha.

Gewone supermarkt

Ook bij de gewone supermarkt kun je soms lekker scoren op smaakmakers. Je moet alleen niet vertrouwen op de gewone aanbiedingen of prijzen. Ik heb regelmatig lekkere deals gescoord in de zonde-om-weg-te-gooien bakken. Bij Jumbo vond ik bijvoorbeeld groene currypasta voor €0,25! En ik heb tahin in de voorraadkast staan die ik voor €1,00 scoorde. Het is echt de moeite waard.

Verse kruiden

Moet je een keer verse kruiden hebben, kies dan zoveel mogelijk voor plantjes. Deze zijn vaak net wat goedkoper dan de portieverpakkingen en je kunt er ook nog eens wat aan hebben. Sommige kruiden zijn niet als plantje te koop (niet in de supermarkt tenminste) en deze kun je dan invriezen. Salie bijvoorbeeld. Meer kwetsbare kruiden kun je invriezen door ze in stukjes te snijden en met olijfolie in een ijsblokvorm te doen. Als je dan de kruiden nodig hebt hoef je ze alleen uit de vriezer te pakken en rechtstreeks in de pan te gooien.

Ook in te vriezen

Wat ik ook eigenlijk altijd in de vriezer heb is verse gemberwortel. Dit pak ik eruit, rasp ik genoeg voor het gerecht dat ik kook en dan gaat het weer terug de vriezer in. Ook als ik een keer een grote zak uien koop vries ik dit meestal in. Ik snij het in stukken en zo kan ik ook daarvoor genoeg pakken voor mijn maaltijd. Knoflook kun je persen voor je het invriest of gebruiken zoals de gember. Het is niet zozeer dat dit geld bespaart, voedselverspilling tegengaan is echter ook erg belangrijk.

Opnieuw laten groeien

Ik ben op dit moment bezig om een heel artikel hier aan te wijden, maar je kunt veel verse kruiden en bijvoorbeeld gember en knoflook ook zelf laten groeien tot een plantje! Ik heb nu zelf basilicum, munt en rozemarijn in water staan en daar beginnen al worteltjes te komen. Ook mijn knoflook heb ik geplant, ookal moet dat eigenlijk pas in november. Dus ik ben erg benieuwd hoe dit gaat ontwikkelen!

Houdbaarheid

De houdbaarheidsdatum van kruiden en specerijen hoef je niet zo nauw te nemen. Ik wil niet zeggen dat ze jarenlang hun smaak behouden nadat de uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Het is ook niet alsof je er ziek van zal worden als ze hun datum overschrijden. Gewoon je zintuigen gebruiken bij de beslissing of iets nog goed is. In plaats van naar de datum te kijken. Bewaar kruiden en specerijen die je niet vaak gebruikt op een koele en donkere plek, dan blijven ze langer smaakvol.

Heb jij nog tips voor goedkope kruiden, specerijen en andere smaakmakers?

Eerdere artikelen over bodemprijzen.

6 reacties op “Hier betaal ik de laagste prijs voor mijn smaakmakers”

  1. Sinds Corona is de toko gesloten hier in de stad. Ik koop het nu in Delft op de markt. Een stuk dichterbij en rustiger en gezelliger,
    Kruiden zijn zo lekker en goed te gebruiken.
    Goed dat je een alternatief hebt gevonden. Het leven buiten de randstad is wel zo gezond, schrijf ik terwijl er weer een vliegtuig overvliegt. Ik mis de lockdown…… Wanneer alle ramen dicht zijn, hoor ik niets. De luchthaven heeft vaste routes, maar de geluidsmeter staat een eindje verderop, dus voor geluidsoverlast minder te meten vliegen ze bewust iets anders,
    Maar ja in de winter vlieg ik ook naar Spanje met Transavia.

  2. De markt.
    Online bij thee en kruid
    De Makro
    Toch ook de toko..ik kom door een stad als ik naar mijn vader ga, dan plan ik 30 minuten extra reistijd.
    Af en toe 1 plus 1 in de plus..

    Ik meng bijna alles zelf vanwege overgevoelig..

  3. Ik woon in Zwolle en ook daar zijn er tokos te vinden. Verder gebruik ik zoveel mogelijk verse kruiden en vries ik ook gember en knoflook in Maar ik rasp mijn gember van te voren, doe ze in een ijsblokjes houder en heb dan altijd de juiste portie gember, hetzelfde doe ik met knoflook, klein snijden en dan in porties invriezen. Ik kocht dit jaar een mooie laurierplant en heb dus voor een klein bedrag verse laurier. Munt is ook een goede plant om te hebben, want hoe meer je plukt hoe harder hij groeit. Verder kocht ik een rode peper plant en die heeft zijn geld al opgebracht. Een deel gebruik ik vers, een deel ging in een potje met olie en ik vroor er wat van in en zelfs mijn vriend nam een potje pepers in olie mee naar huis. Bos uitjes laat ik hergroeien waardoor ik een bosje bosuitjes meerdere malen kan gebruiken, net als prei.

  4. Bij een Turkse of Marokkaanse slager/ bakker is het ook de moeite waard om eens naar kruiden te kijken!

  5. Turkse supermarkt heeft vaak heel veel kruiden die je in de supermarkt niet altijd vind voor vaak leuke prijzen. Zeker de moeite waard.

  6. Mijn favorietje is OBA [URL niet toegestaan] Moet je wel voor 50 euro bestellen voor gratis verzendkosten. Ook lekkere losse jasmijnthee hebben ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *