Bespaartips

Gouden regel van geld besparen

Ik deel graag deals en bespaar graag op de dingen die ik nodig heb, aankopen die ik niet kan vermijden of aankopen die ik niet wil vermijden. Want, hey, ik ben ook maar gewoon een mens dat soms iets koopt omdat ze het leuk vind. Toch is mijn belangrijkste regel om geld te besparen die dat je pas echt geld bespaart als je het niet uit geeft.

Extreme couponing

Bij het TLC programma Extreme couponing wordt vaak iets beloofd als de deelnemers x bedrag besparen. De ene keer beloofd een echtgenoot een speciale opslagschuur voor de voorraad. De andere keer zijn het ouders die dochter van 15 een auto beloven. Allemaal leuk en aardig en hoe geweldig ik besparen ook vind; het betekent niet dat je het bespaarde geld ineens handje contantje hebt. Nog even los van de vraag of mensen uit dit programma de gratis vergaarde producten wel nodig hebben, want dat maakt een heel nieuwe discussie los.

Gouden regel van besparen

Ik vind het zelf erg belangrijk om alleen te kopen wat ik ook echt nodig heb of ga gebruiken. Dat houdt trouwens ook in dat ik altijd vooruit denk. Dat ik in juli geen schaatsen nodig heb betekent niet dat er in december geen ijs zal liggen. Zo koop ik dus best wel eens wat vooruit. Maar alleen die dingen waarvan ik zeker ben dat ik ze ga gebruiken. Ook als ik een product in de aanbieding of met een weggooien-is-zonde-sticker zie liggen in de supermarkt vraag ik mezelf eerst af wanneer ik het zal eten.

Iets wat voor mij vooral heel verleidelijk is zijn alle schattige printjes die nu zo populair zijn, vooral als het op stationary staat. Stuk voor stuk kost het allemaal niks, maar eenmaal thuis leg ik het bij al mijn andere notitieboekjes. Ook de eerder genoemde kortingssticker is heel verleidelijk, want nu is het zo goedkoop en volgende week niet. Toch laat ik het met regelmaat ook liggen, de andijvie zou me anders onderhand al wel de neus uit komen.

Onnodige uitgaven

Soms is het verleidelijk om iets te kopen ‘gewoon omdat het leuk is’. Op zich is daar ook helemaal niks mis mee. Je aankoop heeft in ieder geval dát doel bereikt; je bent er blij mee. Als je dan toch wil gaan besparen is het daarom verstandig om een budget aan te maken voor onzinnige aankopen. Gaat dit niet op? Dan gaat het naar mijn spaarrekening. Of je kunt het opsparen voor een grotere ‘onnodige’ uitgave, zoals een nieuw computerspel of nieuwe schoenen die je eigenlijk niet nodig hebt. Je kunt jezelf ook uitdagen om geld te verdienen voor je onnodige uitgaven. Bijvoorbeeld door enquêtes in te vullen of door je spullen die je niet gebruikt te verkopen op marktplaats. Maar ook bij deze lekker nutteloze uitgaven blijft het verstandig om kritisch te blijven; ga je het gebruiken?

Elk dubbeltje omdraaien, het heeft zo’n negatieve klank. Maar of je nu arm bent of rijk; je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Goed bedenken waar aan is dus eigenlijk heel belangrijk. Of je nu Kees of Kanye heet. Of het nu om €10,00 gaat of om €1000,00. Hoe laag het bedrag ook is; het is altijd weggegooid geld als je iets koopt wat niet gebruikt gaat worden.

5 reacties op “Gouden regel van geld besparen”

  1. Klopt als een bus.
    En het is met het gratis spullen vragen ook een beetje zo. Ik vroeg eerder alles aan wat gratis aangeboden werd zoals monstertjes van producten, want gratis. Zag niet dat daardoor mijn huis volliep en dat ik voor al die spulletjes een bak kocht om het in op te ruimen. Dus ineens waren ze niet gratis meer. Had ik ze niet aangevraagd dan had ik er geen opbergbak voor hoeven te kopen. Weg besparing. Als ik nu iets aanvraag moet het iets zijn wat ik anders ook koop/gebruik of iets wat ik weg kan geven zoals kattenvoer voor mijn dochter haar katten.

  2. Ik heb het met kringloopaankopen. Hoe vaak kwam ik weer thuis met iets leuks uit de kringloop want ja het was zo goedkoop. Of het nu om kleding ging of hebbedingetjes ik vond altijd wel wat. Nu ben ik mijn huis aan het opknappen en moet er van alles verplaatst worden en kom ik dozen vol tegen met spullen die ik nog ergens moet neerzetten en kleding die ik nog nooit aangehad heb. Niets ervan kostte meer dan een paar euro maar als je het zou optellen kom je denk ik tot een leuk bedrag. Maar niet over nadenken alles weer inleveren bij de kringloop en bij een volgende bezoek eerst heel kritisch kijken of ik er ook daadwerkelijk iets mee doe. Tot nu toe lukt me dat aardig en heb ik dus pas echt geld bespaard ook al is het maar een klein bedrag.

  3. Helemaal mee eens! Dit uitgangspunt helpt me bij besparen en ook op het gebied van duurzaamheid. Het meest duurzame artikel is dat wat je niet koopt (of dat gebruiken wat je al hebt). Gaat dus vaak samen met besparen, dus twee vliegen in één klap voor mij.

  4. Mee eens met ervoor ‘werken’. Mijn man en ik doen nu mee met ASR vitality, met bewegen verdienen we dan per week 5 euro en met 4 tegoeden een bol.com bon. Zo heb ik al een aantal boeken gekocht die ik anders niet zo snel zou kopen (maar wel nuttige boeken, bijv vandaag over voedsel drogen). Dit is een leuke extra stimulans om te bewegen voor ons. Mijn man heeft zo een basketbalring gekocht, en zo spelen we ook samen buiten. Iets dat we anders niet zo snel gekocht zouden hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *