Bespaartips

5 manieren om vlug €5,00 te besparen in de supermarkt

Laatst stuurde ik mijn partner op pad voor boodschappen. Door het herfstweer had ik echt geen zin om naar buiten te gaan en hij ging toch wandelen. Die luiheid kwam mij duur te staan, want hij kocht van alles de duurdere variant dan ik zou nemen. Had ik normaal ongeveer €15,00 uitgegeven, nu kostte de boodschappen €20,00. Op één keer misschien niet zo veel, maar stel dat je dit elke week zou besparen dan scheelt dat €260,00 per jaar en als je boodschappen dan 2, 3 of 4 keer zo hoog zijn kan je besparing ook zo 2, 3 of 4 keer zo hoog worden! Met de volgende tips bespaar je zonder moeite al je eerste euro’s.

Koop zo min mogelijk mini/ single/ kleine verpakkingen

Of het nu gaat om een kleine verpakking groente, een portieverpakking kaas of portieverpakkingen satésaus. Ze zijn in de meeste gevallen een veelvoudige prijs van de normale verpakking. Zorg liever voor een goede vriezer. Koop groenten al uit de vriezer (in veel gevallen stukken goedkoper) of vries het zelf in. Gebruik bakjes om je satésaus in te portioneren en vries dit ook in voor een volgende keer. En zelfs kaas en broodbeleg is in te vriezen voor een volgende keer. Kun je iets niet invriezen, verzin dan manieren waarop je het 2 keer kunt gebruiken zonder hetzelfde te hoeven te eten. Dat kan namelijk ook prima met heel veel producten. Onder aan je bon scheelt het vandaag misschien niet zoveel, maar uiteindelijk zal je er dus wel langer mee doen en het bij de volgende keer boodschappen zeker merken. Kijk daarom altijd, ook bij ‘normale’ verpakkingen, goed naar de inhoudsprijs in plaats van de verpakkingsprijs. Soms kan een verpakking goedkoper of even duur lijken, maar als je dan kijkt naar de inhoud blijkt iets even duur of zelfs duurder. Ik vond dat vooral heel duidelijk bij mijn smaaktest van drop-fruit duo snoepjes. Maar het gaat natuurlijk ook op voor gezondere opties.

Koop het huismerk of A-merken alleen in de aanbieding

Natuurlijk zijn er altijd producten waarvan we het A-merk echt veel lekkerder vinden dan het huismerk. Maar het is het altijd waard om eens te proberen of het wel echt het prijsverschil waard is. Op de BBC hebben ze daar zelfs een heel programma over gemaakt, waarin mensen een week lang niet weten van welk merk ze producten eten. De ene keer blijkt dat ze het verschil echt wel proeven, een andere keer blijkt het goedkopere merk juist veel beter in de smaak te vallen. En dat kan soms wel honderden euro’s per jaar schelen, want stiekem loopt het vlug op! Ook een keer kijken? Op YouTube kun je een flink aantal afleveringen kijken, het programma heet ‘Eat well for less’.

Doe geen impulsaankopen

Hoewel ik altijd een kleine slag om de arm hou voor de uitverkoopbak, is dat wel de enige plek waar ik los mag gaan met impulsaankopen. En alleen als ik ze nodig heb en ga gebruiken. Zoals koffie of wijn. Ja, dat zijn mijn twee beste vondsten in die bak. Hou je verder netjes aan je lijstje, maak überhaupt een lijstje om je aan te houden. Want dat wordt nog veel te vaak vergeten. Wees bij het maken van je lijstje ook niet te streng, want dat maakt je ook minder vatbaar voor impulsaankopen. Dat zijn namelijk in de meeste gevallen producten die we zien als ‘beloning’ en daarom ook niet altijd even gezond. Het helpt ook om niet met honger naar de supermarkt te gaan, dan zijn alle lekkere items al niet zo aantrekkelijk meer als dat je er met een rommelende maag rondloopt.

Laat onzin producten links liggen

De supermarkten liggen vol met producten die eigenlijk de grootste onzin zijn. Van pannenkoekenmix waar je nog eieren en melk aan toe moet voegen (dan is bloem ook goed genoeg) tot geportioneerde kruidenboter. Anne-marie van My Happy Kitchen heeft er zelfs een hele rubriek op haar blog aan gewijd. Vaak betaal je vele malen meer dan je normaal zou betalen voor wat er in de verpakking zit. Altijd goed om kritisch te zijn op een product. Zeker als je denkt ‘Oh dat is handig!’, dan kan het zomaar zijn dat je geld uit je zak wordt geklopt door een marketingteam.

Controleer je kassabon voor je naar huis gaat

Als laatste tip; zorg dat je altijd even je kassabon controleert voor je naar huis gaat. Zijn alle items goed aangeslagen? Zijn alle kortingen verrekend? Heb je je emballagebon wel ingeleverd? Een niet verrekende korting kan soms wel een paar euro schelen en een niet ingeleverde emballagebon kan binnen no time een nooit ingeleverde emballagebon worden. Ik kwam er laatst nog 1 tegen van ruim een jaar oud in onze oude woonplaats. Die gaan we dus nooit meer inleveren. Super zonde! Schaam je ook zeker niet om terug te gaan naar de servicebalie. Ik doe het echt zelfs als het verschil €0,20 is, want ook dat kan oplopen als je het een jaar lang elke week zou laten.

Nou ja en als ik dan mijn volgers mag geloven is ‘laat je partner niet de boodschappen doen’ sowieso een goede extra tip voor degene die een partner of huisgenoot hebben. Al zou ik die eerder willen omdraaien naar: ‘Laat je partner ook de blogs van Gierige Gerda lezen’, uiteraard.

8 reacties op “5 manieren om vlug €5,00 te besparen in de supermarkt”

 1. Ik vind zelf bloemkool heerlijk om te eten, maar voor zo prijs zou ik zelf altijd laten liggen en even kijken op de groentemarkt of gewoon even een wachten tot de prijs weer zakt.
  Al jaren controleer ik na elke bezoek aan de supermarkt de kassabon, heb al zo vaak meegemaakt dat de korting niet goed berekend zijn of dat producten dubbel zijn aangeslagen, vooral bij Ah en Plus gaat dit nogal vaak fout.
  En bij Lidl kom ik vaak tegen dat de prijs wie op de kassabon niet het zelfde is als in de winkel zelf.

  Bij uitverkoopbakken en de weggooien is zonder bakken, vind ik zelf ook geweldig. Kijk vooral altijd bij Jumbo even voor de zekerheid en heb hier al vele euro mee weten te besparen.
  Zo had ik in de zomer bij Jumbo heel veel koude ijskoffie in poedervorm van Douwe Egbert weten te kopen. 10 pakken voor nog geen 10 euro, waardoor ik met warme zomer weer wel 80 koffie heerlijke koude ijskoffie kon maken en ook meteen een nieuwe product van Douwe Egbert kon uitproberen.

 2. Ja, goede manier! Zeker als je dingen koopt die nooit in de actie zijn. En ook goed dat je de meeste dingen al doet, dit soort artikelen zijn natuurlijk ook vooral voor newbies.

 3. Erg leuk artikel, Minke! Ik pas eigenlijk alles al toe, maar kon toch nog even doorklikken naar dat BBC-programma en The Happy Kitchen.

  Vanmorgen zag ik bij de Lidl opeens 500 gram blauwe bessen (van die lekker grote) staan voor 3,99 – wat ik niet in de folder of app had zien staan. Bij de kassa werden ze aangeslagen voor 6,29. Toen was ik toch wel blij met mijn gewoonte om de bon goed te checken 🙂

 4. Mijn dochter beweerde regelmatig dat ze het gelijk zou merken als ik bepaalde dingen van een goedkoper merk zou kopen. Toen het pak hagelslag van Venz op was nam ik de proef op de som. Ik maakte de lege verpakking aan de onderkant open en deed er een goedkopere hagelslag in. Ze at het weken zonder commentaar en pas toen haar vriend opmerkte dat de verpakking aan de onderkant met plakband vastgezet was riep ze ik dacht al het smaakt anders. Nou ik heb haar daarna nog een aantal keren met andere producten voor de gek gehouden en overtuigde haar er op deze manier van dat goedkoper niet altijd minder lekker betekend. En zeker nu ze op zichzelf woont is ze voor een groot aantal producten ook overgestapt op een B-merk en geeft toe dat deze soms zelfs lekkerder zijn dan een A-merk . Maar ook ik moet toegeven dat ik bepaalde merken nooit zal vervangen door een goedkopere variant. zoals bijvoorbeeld croma bak en braad dat verschil is te groot en vind ik zonde van mijn stukje vlees.

 5. Hahaha, wat grappig! En Croma kwam bij de chefkoks zelfs als lekkerder uit de bus, dat komt omdat het niet ‘gewoon’ boter is maar er zitten smaakmakers in. Niks mis mee hoor, maar snap wel dat je daar dan niet vanaf wil stappen.

 6. en vergeet niet de eigen boodschappen tas! 15 cent voor een plastic tasje en 1,50 voor een grote stevige!

Je kunt niet reageren op dit artikel.