vriezer

Vragen beantwoorden over een vriezer voorraad

Om jullie te helpen om minder voedsel te verspillen en meer te besparen heb ik al een aantal artikelen geschreven gericht op de vriezer. Zo vertel ik regelmatig wat er in mijn vriezer ligt en hoeveel ik daarmee bespaar. Maar ik heb ook al een artikel geschreven over hoe je bepaalde producten in kunt vriezen én gebruiken. Toch bleven er nog een hoop vragen komen en dus kan ik jullie nu alle antwoorden geven!

Wat gebruik je om producten in te vriezen?

Over het algemeen gebruik ik het liefst de Prutta bakjes van Ikea. Dat zijn de goedkoopste plastic bewaarbakjes en kosten €0,99 voor 3. Er passen er precies 6 in de la en dan afhankelijk van de hoogte van de la 3 of 4 lagen. Er past dus heel veel van in. Hoewel ik dit het liefst gebruik heb ik ook nog wel diepvrieszakjes, ja gewoon wegwerp. Ik ben nog op zoek naar een goed alternatief, maar vind alleen maar opties die me een rib uit mijn lijf kosten. Dus beperk ik mijn gebruik en probeer ik ze alleen te gebruiken voor dingen waarbij het echt niet anders kan én om ze dan alsnog te hergebruiken (bijvoorbeeld als er brood in heeft gezeten of iets anders wat geen voedselvergiftiging kan geven. Tips voor herbruikbare zakjes die betaalbaar zijn (met mijn gebruik heb ik er echt wel minstens 10 nodig) en een CE keurmerk hebben zijn altijd welkom!

Hoe label je de producten in je vriezer?

Eigenlijk heel slecht, maar ik label dus niks. Soms zet ik er op wat er in een bakje zit als het verwarrend kan zijn, dat doe ik dan met een Sharpie. Daarnaast staat er op producten die voor de diepvries bedoeld zijn natuurlijk sowieso altijd een datum. Waarom ik niet label is heel simpel: ik zorg dat mijn vriezer elke 3 maanden leeg raakt. Er verdwijnt eigenlijk nooit iets achter in mijn vriezer wat ik vervolgens weg kan gooien. Het werkt dus voor mij. Toch kan ik me voorstellen dat het niet voor iedereen werkt, in dat geval raad ik je de speciale vriezer stift van Edding aan. Deze was je ook weer vrij makkelijk van je bakjes af, maar vervaagt niet door de kou en vocht in de vriezer.

Hoe kan ik ijsvorming in mijn vriezer voorkomen?

Ijsvorming in je vriezer en/of freezerburn op je producten komt simpelweg doordat er teveel warme lucht in je vriezer is geweest of je items te lang buiten de vriezer hebben gelegen, bijvoorbeeld omdat je op zoek was naar iets anders. Let er dus vooral ook op dat je je vriezer niet te vaak en te lang open doet, zorg dat hij koud genoeg staat en zorg dat hij ook weer goed dicht zit als je hem sluit. Bij vriezers met No Frost functie is de kans hierop veel kleiner, let dus op deze functie als je een nieuwe vriezer koopt. Het is sowieso belangrijk om elke 6 maanden je vriezer te ontdooien en goed schoon te maken.

Hoe lang kan ik producten in mijn vriezer bewaren?

Ik zorg er voor dat zo min mogelijk producten langer dan 3 maanden in mijn vriezer blijven liggen. Als ik iets tegen die tijd niet op heb willen eten betekent dat dat ik het waarschijnlijk toch helemaal niet meer ga eten. Veel spullen zijn echter nog wel een stukje langer houdbaar.

 

Brood 1 maand
Fruit 10 maanden
Groenten 12 maanden
Bereide maaltijd 3 maanden
Vlees (rauw)
Gehakt 3 maanden
Kip 9 maanden
Rund 6 maanden
Varken 4 maanden
Vlees (bereid) 3 maanden
Vleesvervangers 3 maanden
Vis (rauw)
Magere vis 6 maanden
Vette vis 3 maanden
Vis (bereid) 3 maanden

 

Zijn er ook groenten die je niet in kunt vriezen?

Ik zou uitkijken met producten die je rauw eet. Denk aan komkommer en sla, hier zit heel veel vocht in en omdat je het niet verwarmt wordt het snotterige troep. Ook veel (vettere) zuivelproducten zijn moeilijk in te vriezen, omdat ze kunnen gaan schiften. Melk gaat dan wel weer goed, maar slagroom of crème fraiche gaat schiften en dat is niet zo lekker. Verder denk ik dat je vooral moet proberen, want het kan ook van persoon tot persoon schelen of iets bevalt en op welke manier het bevalt.

Ik lees vaak dat je groenten eerst moet blancheren, is dat echt nodig?

Ik blancheer niks voor ik het invries. Ervaring leerde mij dat groenten daar niet per se lekkerder van worden en het is ook nog eens een hoop werk. Het is misschien een beetje onorthodox om dit te verkondigen, maar ik vind dat de kans op snot veel groter is. Gewoon alle groenten direct invriezen en gebruiken door toe te voegen aan een warm water als je het nog moet koken of een hete pan als je het gaat bakken of wokken of zo.

Mijn vriezer is ontdooit! Moet ik nu alles weggooien of kan ik spullen ook bereiden en weer invriezen?

Oei, dat is niet zo mooi! Gelukkig heb ik goed nieuws voor je, want al het vlees dat is ontdooit kun je gewoon bakken en weer opnieuw invriezen. Het is dan ongeveer 3 maanden houdbaar. Ook je ingevroren groenten kun je verwerken en vervolgens opnieuw invriezen, mits ze natuurlijk niet té ver zijn ontdooid en tot snot zijn geworden. Zelf vries ik graag prei, wortel, paprika en courgette in als ik het niet op krijg voor ze hun beste tijd hebben gehad. Dit gebruik ik dan graag op een later moment om pastasaus te maken. Als je vlees hebt uit bijvoorbeeld een Too Good To Go box en je durft het eigenlijk niet meer rauw in te vriezen, dan kun je het dus ook eerst even bereiden en dan invriezen.

Ik hoop dat ik meer mensen kan overtuigen om vaker de vriezer te gebruiken. Om zo voedselverspilling tegen te gaan, geld te besparen en misschien ook om gezond eten een beetje makkelijker te maken.

7 gedachten over “Vragen beantwoorden over een vriezer voorraad”

 1. Ik heb in totaal 14 lades/kleppen aan vriezerruimte. Dan is het zaak een goed overzicht te houden. Zit wel zoveel mogelijk gesorteerd om brood, groente, vlees, fruit, een la vol bouillon, gehaktballetjes, botten vd hond, 2 lades spruiten. etc etc.
  Ik heb op onduidelijke dingen zoals restjes of k-en-k zelfgemaakte porties erop gezet met afplaktape wat het is en in WORD een overzicht wat er in welke lade ligt en van welke datum het is

 2. Inderdaad, een stukje afplakkend er op plakken en met stift er op schrijven wat er in zit. Werkt perfect.

 3. Leuk dat je hier aandacht aan besteedt! Ik vries ook van alles en nog wat in, van restjes sojaroom tot volledige maaltijden. En brood ook standaard. Wij hebben drie lades met twee personen (wat ik nog altijd luxe vindt, deelde lang één vak met drie mensen) en dat voorkomt ook wel dat er dingen verdwijnen. Ik zou iets trouwer kunnen labelen, maar goed. Ook geen ramp als ik denk pastasaus ontdooit te hebben en we toch curry blijken te eten. houd het leven spannend in deze tamme tijden.

 4. Mooi overzicht.
  Ik vries ook van alles in.
  Gisteren nog 6 porties stamp zuurkool en 6 porties hutspot.

  Je schrijft dat je slagroom niet in kan vriezen omdat het gaat schiften?
  Ik vries slagroom wél in, maar pas als ik het geklopt heb en wat over heb.
  Dan maak ik portie’s voor bv op een stukje taart, die vries ik eerst in op een bord en daarna kun je ze bij elkaar in een bakje bewaren en telkens de porties eruit halen die je nodig hebt.

 5. Schilderstape werkt inderdaad heel goed om te labelen. Het gaat niet van het doosje af in de vriezer en buiten de vriezer laat het makkelijk weer los. Ik beschrijf het gewoon met balpen.
  Geklopte slagroom invriezen gaat heel goed (je kunt tenslotte ook slagroomtaart uit de vriezer kopen).
  Ik vries ook restjes kokosmelk in (doosje is vaak teveel).

 6. Ik heb onlangs via toogoodtoogoo bleekselderijstengels gekregen,kun je deze ook rauw invriezen?

 7. In stukken gesneden om vervolgens in een stoof of soep gebruikt te worden: ja. Als stengel om lekker rauw te eten met pindakaas: nee. Weer recht uit de vriezer in de hete pan.

Reacties zijn gesloten.