Geen categorie

5 fouten die ik maakte bij het zoeken naar aanbiedingen

Hoewel ik, sinds ik mijn eigen huishouden run, besparen altijd wel interessant heb gevonden, werd het pas echt een ding toen ik er alleen voor kwam te staan. Dat was het moment dat ik in volle Extreme Coupon modus de winkel in ging en het mijn hobby werd om elke week weer minder uit te geven aan meer producten. Het duurde voor mij ook wel even voor het allemaal goed ging en ik moest echt wel groeien in deze nieuwe levenswijze. Daarbij maakte ik zeker ook wel fouten en die wil ik graag met jou delen zodat jij ze niet meer maakt.

1. Teveel inslaan van een product

Als je net begint met opletten op acties lijken alle acties met meer dan 50% kleine wondertjes. Dit waren acties die ik echt niet wilde missen en dus sloeg ik ze flink in. Daarom had ik tot voorkort een flinke verzameling handzeep. Dat bleek uiteindelijk geen overbodige luxe te zijn, maar ik heb er bijna 4 jaar over gedaan om mijn verzameling een beetje te laten krimpen. Ook maakte ik dezelfde fout met blikjes groenten. Zoals ik zei kocht ik deze blikjes toen ik er alleen voor kwam te staan, maar uiteindelijk greep ik liever naar lekkere diepvriesmaaltijden (zelfgemaakt) dan een blikje erwtjes met worteltjes. Ze waren goedkoop, maar ik heb mezelf uiteindelijk wel moeten forceren om het op te eten.

2. Niet bijhouden wat als eerste binnen kwam

In het begin kon ik nog wel uit mijn hoofd bijhouden wat er in mijn voorraad binnen kwam en eruit ging. Inmiddels is dit niet zo makkelijk meer, zeker niet met bijvoorbeeld wc papier waarvan de verpakking niet veranderd. Daarom plak ik tegenwoordig stickertjes met de maand/jaar dat ik iets gekocht heb op de producten waarop geen houdbaarheidsdatum staat. Zo gaat het oudste als eerste op en blijft het nieuwste staan. Huishoud en verzorgingsproducten kun je over het algemeen het beste binnen 5 jaar opmaken, dus dan weet je ook hoeveel je maximaal in je voorraad moet hebben.

3. Niet nadenken over houdbaarheid en gebruik

Eigenlijk was dit een fout die ik maakte nog voordat ik echt ging besparen. Maar ik heb ooit teveel Knorr Burrito’s ingeslagen en toen deze over de datum gingen bleek dat de wraps na de houdbaarheidsdatum niet lekkerder worden. Sindsdien koop ik niet meer dan ik op kan maken voor de houdbaarheidsdatum is bereikt. Veel producten blijven nog wel iets langer houdbaar, als het tenminste over een houdbaar tot datum gaat en niet een gebruiken tot datum is. Zeker blikken en potten zijn nog prima een aantal maanden langer te gebruiken. Droge dingen als pasta, rijst, koffie en thee blijven eigenlijk altijd houdbaar (koffie moet dan wel vacuüm verpakt zijn).

4. Teveel supermarkten af gaan

Het ene product in de actie bij Lidl, het andere bij Albert Heijn, nog wat bij Plus en zo kon ik in het begin de hele stad (en na een tijdje ook die van mijn vriend) doorkruisen op zoek naar de beste deals. Grootste probleem is dat je zelden met enkel en alleen de actie naar buiten loopt. Vaak bedacht ik me dat ik nog veel meer nodig had en zo gaf ik bij elke winkel wel een beetje meer uit. Uiteindelijk kan dit resulteren in juist een hoger weekbudget in plaats van lagere kosten. Tuurlijk snapte ik altijd al dat je bij wc papier moest kijken naar het aantal rollen en niet alleen naar de verpakkingsprijs. Maar bij heel veel producten wist ik niet dat de inhoud zo kon verschillen, daarom kijk ik nu altijd naar de eenheidsprijs van alle producten. Vooral bij dingen als blik en pot groenten vind ik het nogal een verschil en hierdoor kan je soms dus makkelijk missen dat het A-merk in de aanbieding goedkoper is dan het huismerk. Als je naar deze cijfertjes gaat kijken kom je er ook vlug achter dat soms de prijs van een product ook wel gelijk blijft, maar de inhoud veranderd. Heel sneaky en daarom is het altijd verstandig om goed te weten wat alles kost per eenheid.

Gelukkig is fouten maken de ideale manier om te leren hoe het beter kan en dus ben ik dankzij deze fouten alleen maar beter geworden in koopjesjagen. Ik zal nog steeds ook wel fouten maken, waar ik over een tijdje achter kom dat het helemaal niet slim is. Maar dat zal de tijd moeten leren.

NB. Vanaf vandaag, tot tenminste eind december, staan de reacties onder mijn blogs uit. Wil je inhoudelijk reageren kan dat altijd via Facebook of Instagram. Waar echter ook nog steeds geldt dat de reacties worden verwijderd als ik me er niet goed bij voel.