blogmas 2020

Af en toe ben ik toch wel een beetje Scrooge…

Oké, de hoofdpersoon van ‘A Christmas carol’ is natuurlijk niet alleen gierig, hij is ook nogal onaardig en kil. En totaal geen kerstliefhebber, kerst is in zijn ogen een ‘humbug’ oftewel kolder. Ik ben geloof ik wel een beetje aardiger dan Ebeneezer Scrooge en hou ook nog eens heel erg veel van kerst. Maar ik ben natuurlijk wel Gierige Gerda en daar hoort een beetje vrekkigheid bij. Daarnaast is A Christmas Carol echt mijn favoriete kerstverhaal. Ik heb al veel (ik durf niet te zeggen alle) versies ervan gezien. Van bekende varianten van Disney en de Muppets, tot minder bekende (en heel slechte) varianten van Hallmark. Ja, ik heb zelfs de Barbie variant gezien! Daarom leek het me leuk, om een beetje in de sfeer te blijven en mijn eigen vrekkige gewoontes met jullie te delen. Sommige gebaseerd op dingen die Scrooge echt doet in het verhaal of een specifieke film, anderen gewoon op wat als ‘gierig’ wordt gezien in onze maatschappij.

Eerst een trui aan voordat de verwarming aan gaat

Bob Cratchit kreeg geen extra kolen voor op het vuur en ik ben ook vrij zuinig met de kachel. Er hoeft geen kou geleden te worden, maar je hoeft niet tot over de 20 graden te stoken en in je t-shirt te gaan zitten. We hebben nu wel geluk dat we in een warmer huis wonen dan voorheen. In Best moesten we vaak al vroeg in het jaar de verwarming aanzetten. Nu was het eind oktober voordat de verwarming überhaupt een beetje aan ging. Zoals ik al zei; we hebben het niet koud, maar eerst kleding en dan pas de verwarming.

Ik bewaar ongebruikte zakjes saus, zout, melk en suiker

We hebben ontdekt dat je bij KFC telkens heel goede acties hebt en dat het soms dus lukt om met zijn tweetjes voor minder dan €15,00 af te halen. Dat is misschien niet gierig, maar wel heel lekker. Bij zo’n afhaal maaltijd krijgen we dan een hoop zout, servetten en natte doekjes. Meer dan we ooit nodig hebben voor 1 maaltijd. Deze bewaar ik allemaal voor een later moment. Trouwens hetzelfde met sausjes en dingen van Hello Fresh. Of op momenten dat het mag; suikerzakjes bij een café. Ik heb het idee dat dit wel een beetje als maf wordt gezien. Ik doe het trouwens niet alleen/ per se uit financieel oogpunt maar ook vanwege het milieu. Want de lepeltjes die we bij ijs van KFC kregen zijn ook de vaatwasser in gegaan en zijn nu mijn favoriete lepels voor toetjes. Fun fact: in de kerstvakantie van 1999 ging ik met mijn ouders naar EuroDisney en daar dronken we heel veel warme chocolademelk en daarbij kregen we (plastic) disney-themed theelepels en ook die hebben we nog jaren lang gebruikt.

Ik geef om elke cent die ik kan besparen

In de Jim Carrey versie haalt Scrooge nog vlug de 2 penny’s van de ogen van zijn dode zakenpartner voor de kist dicht gaat. Het was een gebruik eind 19e eeuw om munten op de gesloten ogen van een overledene te plaatsen om de reis naar het hiernamaals te kunnen betalen. Dus het was wel heel wat om dat een dode af te nemen. Zo erg als dat ben ik niet, maar als ik echt een paar cent kan besparen telt elke cent. Voor €0,20 te weinig verrekende korting ga ik naar de servicebalie. En als ik €0,07 kan besparen op iets wat normaal nooit korting heeft dan grijp ik dat met beide handen aan. Uiteindelijk bestaat ook een miljoen uit allemaal losse euro’s en al die euro’s weer uit losse centen.

Ik vind het zonde om mijn deals te gebruiken

Ik hoorde ooit een verhaal van een vrekkige man die was overleden. Hij had zijn tafel gedekt met een krant. Had oud kapot beddengoed op zijn bed liggen. Maar toen de kasten open werden gedaan na zijn overlijden lagen er super dure, prachtige kwaliteit lakens, tafelkleden, servetten en noem maar op. Nou ja zo ben ik ook een klein beetje, maar dan niet met mijn dure spullen maar juist met mijn heel goede deals. Haha. Oh ik schaam me er wel een beetje voor, dat zeg ik eerlijk maar eigenlijk is het gewoon heel grappig. Als ik dan een heel goede deal heb gescoord wil ik daar lang van genieten en eigenlijk niet te vlug opmaken. Ik moet me er dan soms echt wel even overheen zetten dat gasten ook van mijn deal gebruik maken als ze bijvoorbeeld goedkope koffie drinken. Ja het is echt belachelijk, maar ik zet me er ook echt wel overheen en laat het (hopelijk) niet merken.

Ik pas porties af

Eigenlijk heeft dit twee redenen. Eerst omdat meer maken dan je op gaat eten eigenlijk geldverspilling is. Maar nu ik me ook meer in voedselverspilling vanuit het milieuoogpunt ben gaan verdiepen is het alleen maar belangrijker. Voordeel is natuurlijk dat we met twee volwassenen zijn. Daarnaast hebben we beide geen fysiek beroep waardoor je de ene dag meer honger zou kunnen hebben dan de ander. Ik kan dus elke dag ongeveer de hoeveelheid eten maken waarvan ik weet dat wij beide genoeg hebben. Over het algemeen betekent dat wel dat mijn vriend iets meer eet dan ik, maar we hebben nooit te weinig en eigenlijk zelden teveel. En dus voel ik me nooit slecht, behalve als ik dat dus tegen iemand vertel.

Ik ben wel benieuwd of jij op bepaalde zaken misschien een klein beetje een vrek bent. Natuurlijk allemaal met een korreltje zout en een glimlach!