spaarkaarten
Besparen

Waarom ik altijd alle spaarpunten aanneem

Nu we straks weer zonder afspraak naar de niet-essentiële winkels mogen leek me het een goed moment om het over loyaliteitsprogramma’s en klantenkaarten te hebben. Mijn portemonnee zat ooit vol pasjes en stempelkaarten. Tegen elk bedrijf dat mij een (gratis) loyaliteitsprogramma aanbiedt zeg ik namelijk volmondig ‘ja’. In sommige gevallen ben ik zelfs bereid om daar voor te betalen, maar dan moeten er wel heel goede voorwaarden tegenover staan. Ik heb al die passen trouwens niet meer zomaar in mijn portemonnee zitten, de meeste staan op mijn telefoon met de app Stocard. Ik maak er echter nog steeds wel gebruik van.

Betalen voor korting

Soms zul je een klein bedrag moeten betalen om een klantenkaart te ontvangen. Zo kocht mijn vriend een tijd geleden voor een flink bedrag aan jeans bij een ‘centrum’ dat hier in gespecialiseerd is. Er gold een fikse korting voor mensen met een klantenpas, die voor een klein bedrag te koop was. Ook zouden er meteen punten gespaard worden waardoor er al vlug €5,- extra korting verkregen zou kunnen worden. In dit geval was het het dus helemaal waard, ook al is hij sindsdien helemaal niet meer in die winkel geweest. Natuurlijk word je in zo’n geval wel voor het blok gezet en zul je dus vlug moeten beslissen, voelt het niet goed en willen de verkoopmedewerkers je iets te graag overtuigen? Doe het dan vooral niet!

Gratis spaarsystemen

Ik vind klantenkaarten vaak erg handig. Zo heb je met de klantenkaart van Media Markt altijd je aankoopbonnen bewaard, krijg je met je bonuskaart van Albert Heijn direct korting en kun je bij Kruidvat sparen voor gratis producten of een flinke korting op je aankoopbedrag. Ook de Jumbo extra’s app is een manier om voor gratis producten of korting sparen. Maar het mooiste vind ik als je met klantenkaarten kunt sparen voor kortingsbonnen. Zo heb ik bij Hunkemöller al meerdere keren 5 euro korting verdient, terwijl ik daar alleen in de sale koop. Toen ik een functie kreeg waarvoor ik elke dag naar Utrecht moest zorgde ik dat ik altijd bij hetzelfde tankstation tankte. Zo spaarde ik in korte tijd voor een Hema cadeaubon van 20 euro. Het is geld dat je toch uit gaat of zelfs uit moet geven. Waarom profiteer je dan niet van een extraatje, hoe klein ook?

Stempelkaarten

Ik vind nog steeds dat een stempelkaart echt enorm charmant is, het zijn vaak kleinere winkeltjes die nog met dit soort loyaliteiten werkt. En de bedrijfskantine van een oude baan, waar je bij elke kop koffie of thee een stempel kreeg. Kaart vol? Dan mocht je een gratis drankje uitkiezen. Ik heb er te kort gewerkt om de kaart vol te krijgen uiteindelijk en had hem eigenlijk aan een collega moeten geven die hem nog vol had kunnen maken. Want dat is de charme van een stempelkaart, in tegenstelling tot een pas op naam is deze makkelijk overdraagbaar. Het is ook wel een euforisch gevoel hoor, zo’n laatste stempel krijgen. Je hebt het toch maar voor elkaar gekregen! Dat gevoel is bij een stuk plastic toch wel wat minder.

Zegels op je favoriete producten

Ik denk niet dat er iemand in Nederland de Douwe Egberts spaarpunten niet kent, maar er zijn ook andere bedrijven die spaarpunten op hun producten zetten. Soms kun je daarmee zelfs voor financiële vergoedingen sparen. Lang geleden schreef ik er eens een artikel over, deze is eerlijk gezegd wel aan een update toe. Er is in het afgelopen jaar natuurlijk veel veranderd.

Spaaracties in de supermarkt en drogisterij

Zoals ik al zei zijn er natuurlijk doorlopende spaarsystemen bij supermarkten en bij een flink aantal supermarkten kun je ook koopzegels sparen. Maar er zijn bij veel supermarkten en drogisterijen ook meer tijdelijke spaaracties. Handdoeken, glazen, pannen, uitjes of knuffels, het komt allemaal voorbij. Deze spaaracties gaan ook steeds vaker digitaal. Nog steeds zijn ze echter goed over te dragen aan iemand anders. Zo kun je spaarpunten ruilen, of zoals ik van Iris van OneBrokeGirl.nl leerde; ze verkopen via Marktplaats. Het kost bijna niks om ze te versturen (met digitale zegels zelfs niks) en je kunt op deze manier een klein zakcentje bijverdienen.