Besparen

Hier moet je op letten bij het kopen van huismerken

Gisteren was in het nieuws dat de meeste huismerken in het afgelopen jaar goedkoper zijn geworden dan A-merken en dat je bij Lidl nog steeds het goedkoopst uit bent. En huismerken kopen, of naar een budgetsupermarkt gaan, staat ook niet voor niks altijd bovenaan lijstjes met bespaartips. Dat komt niet omdat het een slechte tip is, maar net als heel veel andere tips is het niet zo zwart-wit als het lijkt.

Vergelijk huismerk met aanbiedingsprijzen

Het gebeurd vaker dan je verwacht, dat A-merken in de aanbieding goedkoper zijn dan het huismerk. Voorbeelden hiervan zijn houdbare melk, groenten in blik en wasmiddel. Ook wc papier is van de A-merken redelijk vaak goedkoper dan de huismerken. Blijf daarom altijd rekenen als je favoriete producten in de aanbieding zijn.

Bij sommige winkels is er een goedkoper merk dan huismerk

Het huismerk is niet standaard het goedkoopste product wat een winkel verkoopt, soms hebben ze naast een huismerk ook nog een budgetmerk. En in andere gevallen hebben ze voor bepaalde items een goedkopere optie met een ‘gewoon’ merk. Dit kan echt een hoop schelen, soms wel 75%, bij de kassa en scheelt meestal weinig tot niets met elkaar. Het vergt vaak wel wat zoekwerk en je zult ook even door de knieën moeten.

Let op de inhoud van je product

Het is altijd belangrijker om naar de prijs per kilo, of liter, of stuk te kijken dan naar de prijs per verpakking. Maar als je huismerk met A-merk vergelijkt nog meer, want hier kan dus echt veel verschil in zitten. Daardoor kan het ene product goedkoper lijken, maar soms is de ander dus alsnog veel voordeliger.

Het ene huismerk is het andere niet

In kwaliteit en smaak van verschillende huismerken zit veel verschil. Zo wordt vaak gezegd dat de huismerken van de budgetsupermarkten dat ze van veel betere kwaliteit/ lekkerder zijn dan van de andere supermarkten. Toch doen deze supermarkten juist weer veel vaker mee met foodtrends, denk aan de stazakken in plaats van conservenblikken. Hierdoor wordt de prijs hoger en de ecologische voetstap groter. Gelukkig zijn conserven natuurlijk een product wat je makkelijk op voorraad kunt houden dus daarvoor naar een andere supermarkt gaan (en groots inslaan) gaat dan ook prima! Maar dit is natuurlijk niet de enige trend die ze overnemen, dus blijf daar zeker kritisch op!

Wat zijn de ingrediënten?

Let altijd goed op de ingrediënten van alles wat je koopt, want soms zijn A-merken gezonder en andere keer zijn dat juist de huismerken. Meer of minder suiker, vet, zout, of andere ingrediënten die je al dan niet in je eten wil. Bekijk ook goed wat alle ingrediënten inhouden, want de termen en E-nummers kunnen heel eng klinken, maar dat betekent niet dat je deze componenten niet ook vindt in een appel of banaan.

Natuurlijk is je persoonlijke smaak of andere voorkeur ook altijd een belangrijke reden om iets te kopen. Kies dus voor het product met de (voor jou) meest optimale prijs-kwaliteit verhouding. Laat je niet van de wijs brengen door wat anderen zeggen. Jouw geld, jouw boodschappen en jouw leven!