Persoonlijk

Waarom thuisbezorgd voor mij niet de duivel is

Een van de eerste dingen die vaak geschrapt wordt als mensen willen besparen is maaltijdbezorging. Friet moet voortaan thuis worden gebakken, pizza kan best van Dr. Oetker komen en een kapsalon moet de gezonde variant worden. Nu moet ik zeggen dat ik graag zelf friet maak, uit de Airfryer ook nog. Lekker met stoofvlees dat een hele middag heeft staan sudderen. En hoewel ik niet zo van de Dr. Oetker pizza’s ben, maak ik wel zelf graag pizza. Zeker sinds we een barbecue met pizzasteen hebben. En ook die gezondere variant van kapsalon staat hier nog wel eens op het menu. Maar dat betekent niet dat wij thuisbezorgd en andere fast food helemaal hebben afgezworen. Met mate en bewust is het namelijk best wel eens lekker.

Wij maken een bewuste keuze om te bestellen

Als we een keer eten bestellen is dat een bewuste keuze. Bij veel mensen wordt er vooral vlug naar de telefoon gegrepen als er geen tijd of zin is om te koken. Bij ons is het juist omdat we wel weer eens zin hebben in een bepaalde maaltijd. Eigenlijk bestellen of halen we daarom ook alleen in het weekend, het is een speciale gelegenheid. Maar ik hou er ook zeker wel rekening mee in mijn budget en weekmenu. Voor de momenten door de week dat er geen zin is om te koken hebben we opties in de vriezer. Soep, pastasaus of een eerder gemaakt stoofpotje is uit de vriezer in no-time klaar om lekker te eten.

Altijd wel een kortingscode of actie

Als we bestellen is dat eigenlijk altijd wel bij een grote keten en dan zijn er eigenlijk altijd wel acties en kortingscodes. Voor we bestellen zoeken we dus altijd even op van welke acties we gebruik kunnen maken. Soms scheelt het maar een paar euro, de andere keren best wel veel. Eigenlijk is zo’n 25% de korting waar ik op richt. Los van de friettent, waar we gewoon afhalen, bestellen we eigenlijk niet bij lokale restaurants. Als we dit wel doen proberen we dat zonder tussenkomst van een app te doen zodat de volledige winst bij dat bedrijf terecht komt. #supportyourlocals

Waarom bestellen als bespaarexpert?

Als ik in een artikel vertel dat wij eten hebben besteld wordt dat vaak belachelijk gemaakt. Want waarom bestel je eten als je geld wil besparen? De reden dat ik bespaar, is zodat ik eten kan bestellen als ik daar zin in heb. Of dat ik, als ik een keertje een dag weg ben, dat ik dan een broodje en een kop koffie op locatie kan nemen. Het is vooral de intentie die belangrijk is als je wil besparen, fast food moet een beloning zijn en geen oplossing. Dat is niet alleen ongezond voor je portemonnee maar ook voor je lichaam.

In het afgelopen jaar hebben wij ongeveer € 20,00 tot € 25,00 per maand uitgegeven aan zogenaamd ‘fast food’, zowel thuisbezorgd als afgehaald, en dat is wat mij betreft een prima bedrag. Over het algemeen zeg ik altijd dat ik dat geld dan ook veel liever uitgeef aan een goed restaurant, maar we zijn door alle omstandigheden ook maar een keer uit eten geweest dit jaar. Net toen het even vrij normaal was. Het enige wat me op dit moment dan wel een klein beetje dwars zit is de duurzaamheid van bestellen en afhalen. Maar daar kunnen we natuurlijk zelf ook gewoon aan gaan werken, zonder per se minder te genieten.