feestdagen

Welke kerstboom-optie is het meest budgetproof?

Ik zie op Instagram dat al veel mensen de kerstboom opzetten. Bij veel mensen leek altijd de regel dat het pas mocht na pakjesavond. Maar de laatste twee jaar zie ik dat veel mensen al eerder behoefte hebben aan de gezelligheid van de boom. Grote vraag is dan: voor wat voor kerstboom kies je dan?

De kunstkerstboom

Als je een kunstkerstboom in huis hebt kun je hem elk moment dat je zin hebt zetten. En hoef je hem pas weer af te breken als je daar tijd en zin in hebt. Hij geeft bijna geen troep en je hoeft ook niet te slepen met een grote, zware boom. Ze worden op verschillende manieren opgebouwd, hebben allemaal andere uiterlijke kenmerken en dus zijn ze ook in prijs heel verschillend. Ik heb er eentje van Lidl van40 euro. Hij zet makkelijk op, geeft geen troep en kan nog jaren mee. Het enige is dat hij er uit ziet als een kunstkerstboom. Mijn vorige kunstkerstboom daarentegen kostte ergens tussen de 200 en 300 euro, was levensecht, maar telkens braken er stukjes van de boom af en na zes jaar was hij lang niet meer zo mooi als toen we hem kochten.

Duurzaamheid

Als je dan weet dat een kunstboom minstens 20 jaar mee moet gaan om de milieu-impact te compenseren is dat niet de beste keus. Maar kunstkerstbomen zijn prima tweedehands te vinden via Marktplaats of in de kringloop. Dit is een stuk vriendelijker voor je portemonnee en helpt die 20 jaar levensduur te halen. Een andere budget vriendelijkere optie is om je kunstkerstboom na tweede kerstdag te gaan kopen. Dan worden bij de tuincentra de kerstspullen afgeprijsd en kun je een deal scoren. Als je kiest voor een showmodel bespaar je misschien nog wel wat meer en zorg je dat de boom niet in de vuilnisbak eindigt.

Echte kerstboom zonder kluit

De echte kerstboom zonder kluit is waarschijnlijk altijd de goedkoopste optie. Deze kun je op veel plekken al voor een paar euro kopen, afhankelijk van het formaat. Het nadeel is natuurlijk wel dat deze bomen maar een paar weken kunnen staan. Als je dus halverwege november je boom al wil zetten dan zit je waarschijnlijk met kerst zonder naalden. Daarnaast moet je deze op tijd aan de straat zetten om opgehaald te worden door de gemeente.

Wat de gemeente met deze bomen doet, weet ik eigenlijk niet. Er zijn echter wel steeds meer initiatieven van bedrijven die juist ook de oude kerstbomen gebruiken. Zo wordt er bijvoorbeeld bier gebrouwen van oude kerstbomen. Maar daar heb je natuurlijk zelf niets aan. Wil je zelf recyclen? Misschien kun je dan zelf je kerstboom opeten met deze recepten.

Echte kerstboom met kluit (of pot)

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een echte kerstboom met kluit. Deze blijft een stuk langer mooi dan eentje zonder kluit, maar is meteen ook weer een stukje duurder. Je kunt deze proberen over te houden in de tuin en jaar na jaar terug naar binnen halen. Je kunt er ook voor kiezen om een kerstboom met kluit te huren bij een speciaal bedrijf. Je leent dan een boom bij een kwekerij en na de feestdagen breng je deze terug. Volgend jaar kun je dit opnieuw doen, je hebt echter bij de meeste plekken niet echt keus welke boom je krijgt. Hou daar dus rekening mee! Kies voor een kwekerij bij jou in de buurt om de transportimpact te verkleinen. Ook kun je er voor kiezen om je kerstboom online te bestellen en thuis te laten bezorgen. Op die websites kun je vaak kiezen voor met en zonder kluit (of pot), maar dit zijn vaak wel flink prijzige opties. Daarom noem ik hem graag op deze plek.

Alternatieve kerstboom

We hebben een bepaald idee van wat kerstbomen zijn. Een kerstboom is een groene boom met naalden, een spar. Daar hangen we lampjes en ballen in en dat is de kerstboom. Maar hoe je het ook wendt of keert, een kerstboom in welke vorm dan ook is nooit echt duurzaam. Als je dat dus belangrijk vindt, kun je kunt ook voor heel andere opties kiezen. Hang lampjes en ballen in de kamerplanten die er het hele jaar staan. Maak een kerstboom van sloophout of tape tegen een muur. Of doe zoals Ikea dat een paar jaar geleden en gebruik je meubels gewoon als kerstboom. Hoewel, ik hou van een duurzame draai, maar een boekenkast met lampjes geeft me toch wel een ander gevoel dan een kerstboom.

Wat voor kerstboom je kiest, hangt natuurlijk van flink wat factoren af en misschien nog wel het meest van persoonlijke voorkeur. Omdat er zoveel opties zijn is een echte vergelijking nog altijd moeilijk te maken. Maar ik ben er van overtuigd dat een kunstboom, zelfs als je een duurdere koopt, altijd de goedkoopste optie is. Want zelfs al koop je de goedkoopste boom zonder kluit, als je elk jaar 10 euro neertelt voor een boom, dan heb je na 10 jaar ook 100 euro uitgegeven. En net als zoveel andere dingen zullen ook kerstbomen wel weer duurder worden.