Juni budget challenge financiële detox
Besparen

Waarom juni het perfecte moment is voor een budget challenge of financiële detox

In januari is er altijd veel aandacht voor de financiële detox, budget challenges en alle andere manieren van besparen. Maar ik vind januari eigenlijk helemaal geen goed moment, want dan zijn er juist altijd veel goede aanbiedingen en dat is hét moment om je voorraad te vullen en de rest van het jaar te besparen. Wat mij betreft is de allerbeste maand om een detox te doen de maand juni. Geen maand waarin speciale feestdagen zijn, geen schoolvakanties, maar er staat wel weer een flink dure periode voor de deur; de zomervakantie. Wat mij betreft is nu juist het moment daar om een financiële detox te beginnen, zodat je met een extra centje aan de vakantie kan beginnen. Ook een belangrijke reden om een budget challenge te houden in juni; het is geen maand waarin veel geweldige aanbiedingen voorbij komen, de sale begint pas (goed) in juli, maar ongemerkt kunnen de lekkere zomeravonden juist wel weer zorgen voor extra (onnodige) uitgaven.

Het perfecte moment dus om even extra op te letten!

Sparen doe je vooraf

Veel van de financiële challenges die in januari werden gelanceerd waren erop gericht dat er in december al zoveel was uitgegeven dat er nu wel even rustig aan gedaan moest worden. Maar is dat niet de tegengestelde wereld? Moet je niet zorgen dat je vooraf wat extra budget hebt zodat je meer uit kan geven? Je rekeningen worden ook in december en in je vakantiemaand gewoon afgeschreven. Door nu de broekriem een klein beetje (of juist heel erg, maar net hoe streng je bent voor jezelf) aan te trekken hoef je straks op vakantie geen stress meer te hebben over geld.

Voor het bewustzijn

Doe je een budget challenge niet om te sparen of om ‘bij te komen’ van een zware tijd, maar om je meer bewust te worden van waar je geld naar uit gaat? Dan zou je nu, zes maanden na de vorige challenge, dat bewustzijn weer een heel eind kwijt zijn. Even een herinnering wat je allemaal kan doen met je euro zou dan juist handig zijn zo vlak voor de vakantie, misschien helpt dat je ook op vakantie van onnodige uitgaven te behoeden. Je hoeft misschien niet zuinig aan te doen, maar misschien kies je dan eerder voor een extra toffe ervaring dan voor een souvenir die thuis meteen in de kast verdwijnt.

Budget challenge op maat

Hoe je een budget challenge aan gaat is heel erg persoonlijk, wat voor de een werkt is voor de ander helemaal niet te doen. Het ligt er ook heel erg aan waar voor jou het zwaartepunt ligt van je (onnodige) uitgaven.
Boodschappen budget – Verminder je boodschappen budget voor de komende maand tot een bedrag dan 10% tot 25% minder is dan normaal. Zoek uit welke overbodige uitgaven je zou kunnen missen, ga op zoek naar goedkopere opties en ontdek hoeveel meer je kan doen met hetzelfde geld. Als je maar een beetje bewust boodschappen doet. Ja, ook met de stijgende prijzen!

Winkelverbod – Is jouw boodschappen budget eigenlijk wel prima onder controle, maar gaat er stiekem teveel geld uit aan ditjes en datjes? Geef jezelf dan een winkelverbod voor een maand. Zorg dat je de echte essentials die niet in de supermarkt te vinden zijn in huis hebt en koop dertig dagen lang niets anders dan boodschappen. Oh en nog een tip; plan een juli geen shopping spree om te vieren dat je winkelverbod over is!

Neem je eigen koffie/ lunch/ snack-on-the-go mee – Waar ook veel geld naartoe kan gaan is eten/ drinken onderweg. Niks mis met jezelf af en toe verwennen, maar als je elke dag langs Starbucks gaat, de lunch haalt bij je bedrijfskantine en op de weg terug nog even iets lekkers haalt bij AH to go dan kan dat flink in de papieren lopen. Kijk eens hoeveel je bespaart door deze dingen gewoon al vooraf mee te nemen. Misschien maak je ook nog wel wat gezondere keuzes en komt het je gezondheid ook nog wat ten goede.

Blijf lekker thuis – Dit klinkt wel heel saai, maar uit eten, naar de bioscoop gaan of op een terrasje zitten kost allemaal heel veel geld. Met het (hopelijk) lekkere weer van juni is het juist weer veel makkelijker om het juist thuis gezellig te maken. Spreek met vrienden af voor een bbq en maak het gezellig tot ver na zonsondergang. Zou je daarvoor naar de stad gaan dan ben je zo 30/40 misschien wel €50,00 p.p. kwijt, maar thuis heeft niemand honger of dorst voor misschien een tientje de man. Wil je mensen kijken? Pak een picknick in en ga op een zonnige dag in het park zitten, budgetproof en super gezellig!

All of the above – Wil je er helemaal voor gaan dan kun je er ook voor kiezen om alle of een aantal tactieken samen te combineren. Kies vooral de regels die bij jouw situatie passen en schrap de uitgaven die jou het meest dwars zitten.

Tips

Nog een aantal tips om een budget challenge goed door te komen:

Wees niet te streng voor jezelf – Als je dan toch die paar euro boven je boodschappen budget zit of die koffie hebt gekocht omdat je gewoon echt een shitty nacht hebt gehad is het heel makkelijk om de handdoek in de ring te gooien. Dus gun jezelf een paar cheat momentjes. Het is vooral bedoeld als een manier om bewust te worden. Bewust worden van wat écht belangrijk is voor jou en daar dus wel gewoon geld aan uitgeven is daar onderdeel van. En wat je op alle andere momenten bespaart telt alsnog op.

Stop wat je bespaart in een spaarpot – Als je ziet hoeveel je bespaart werkt dat als een beloning en beloningen werken motiverend. Wil je liever niet alles in contanten hebben? Dan kun je bij veel banken ook spaardoelen instellen, maak er eentje aan voor tijdens je budget challenge en zet daar het geld op dat je hebt bespaard. De € 25,00 die je nu minder besteed aan je boodschappen, € 10,00 die deze week niet naar stationskoffie is gegaan of die € 30,00 voor die jurk die je nu hebt laten hangen. Dit is meteen je extra budget voor tijdens de vakantie! Of je kunt er wat anders nuttigs mee doen natuurlijk.

Kijk naar wat je allemaal al hebt – Als je een maand niet ‘mag’ shoppen is het misschien een idee om juist te shoppen in je eigen kledingkast. Haal alles leeg en bekijk wat er allemaal achterin nog ligt wat je allang vergeten bent. Een beperkt boodschappen budget betekent juist weer dat nu het moment is om je vriezer en voorraadkast eens leeg te eten. Zo hoef je niks tekort te komen terwijl je toch een maand zuinig aan doet! Oh en de dingen die je niet meer wil hebben kun je net zo goed meteen even op Vinted zetten!

Veel succes!