Bespaartips

Veelgenoemde bespaartips die ik zelf niet opvolg

Ze worden vaak gedeeld; de lijstjes met tips om te besparen op je boodschappen. Bijna altijd zijn ze hetzelfde en in ieder geval erg voorspelbaar. Nu zijn dat inderdaad leuke tips voor als je een paar euro wil besparen of als je net begint met besparen. Toch hou ik me niet altijd (meer) aan alle bespaartips. De ene keer omdat ik heb gemerkt dat ze voor mij niet werken, de andere keer omdat de tips op zich al niet zo geweldig zijn. Dat maakt niet dat het slecht advies is. Het geeft vooral aan dat je het meest bespaart door de bespaartips te gebruiken die bij jou passen. Zo kun je

Ga nooit met honger naar de supermarkt

Biecht: ik ga heel vaak direct als ik op ben gestaan naar de supermarkt. Ik ben geen vroege vogel en heb moeite met opstaan. Dus dan blijf ik zo lang mogelijk liggen dat het nog steeds in mijn dagplanning past. Maar ja dan heb ik dus meestal nog geen eten op of zelfs nog maar koffie gedronken. Zo vroeg op de dag heeft het bij mij trouwens weinig invloed. Want dan heb ik sowieso nog nergens trek in en dan ben ik dus ook niet vatbaar voor impulsaankopen. Het is dus een tip die ik zelf eigenlijk niet na kom. Ook toen ik nog in loondienst werkte ging ik vaak na mijn werk even naar de winkel, in plaats van de boodschappen te doen op mijn vrije dagen. Ik was door mijn werktijden meestal de grote drukte voor en zo kon ik op mijn vrije dagen optimaal werken aan Gierige Gerda. Toch had ik wel vaak lekkere trek als ik dan door de winkel liep. Ik zorgde dan wel voor een goed lijstje. Zodat de verleiding minder was, maar ik kan niet zeggen dat dat altijd hielp, ik ben in die tijd niet voor niks flink aangekomen.

Koop huismerken in plaats van A-merken

Ik zeg het zo vaak; A-merken zijn niet per se duurder dan huismerken, dat wil echter niet zeggen dat A-merken in de aanbieding altijd per se goedkoper zijn. Om de beste prijs te vinden moet je altijd naar de kilo-, liter- of stukprijs kijken en niet naar de prijs van de verpakking. Verder is voorkeur natuurlijk heel belangrijk. Waarschijnlijk zijn er tig producten te vinden waarbij je het liefst de goedkoopste neemt, maar dat product waarbij het A-merk (of juist het huismerk) het lekkerst vindt moet je niet gaan wisselen omdat het goedkoper is. Zeker omdat ik merk dat het bij dit soort dingen vaak om dezelfde items gaat; met cola, wasmiddel en pindakaas zijn de meeste mensen heel merkvast. Oh, en wc papier. Mensen kunnen nóg meer gepassioneerd zijn over wc papier dan voor een bepaalde cola.

Zorg voor een weekbudget en neem dat cash mee.

Mijn budget is geen vast bedrag per week. Gewoon € 50,00 pinnen en in mijn portemonnee stoppen om de week mee door te komen is dus geen optie. Ik zou daardoor een goede deal kunnen missen en dus uiteindelijk meer uitgeven dan ik zou willen. Wel hou ik daarom in een kasboek bij hoeveel ik heb uitgegeven en waar dat geld naartoe is gegaan. Inmiddels weet ik bijvoorbeeld ook dat in de wintermaanden veel meer goede deals te vinden zijn, dan in de zomer. Dus hou ik in die maanden liever een budget aan dat wat hoger is en in de zomermaanden wat minder. Omdat ik deze tactiek gebruik maak ik dus ook liever geen gebruik van vaste pin bedragen.

Ga naar de markt voor groenten en fruit

Als er een goede markt bij je in de buurt is, die goed te bereiken is, dan kun je heel goed boodschappen doen op de markt. Als ik er toch ben zal ik er dus ook zeker altijd naar kijken. Maar ik dacht dus altijd dat ik op zaterdag naar het centrum moest voor de markt. En dat is voor mij best een eind fietsen en als ik met de auto ga is vanwege het betaald parkeren het voordeel al weg. Nu kwam ik er vorige week ineens achter dat we gewoon een markt hebben bij het winkelcentrum, op vrijdag. Niet zo groot als die markt in het centrum natuurlijk, maar wel een kijkje waard. Dus dat ga ik vandaag, als dit artikel online komt, dus eens bekijken! Helaas zijn Turkse/Chinese winkels wel alleen te vinden richting het centrum, dus dat is geen optie. Wij hebben hier alleen Poolse winkels.

Hoewel ze er geweldige producten hebben zijn ze niet echt goedkoper dan de gewone supermarkt, een tikkie duurder misschien zelfs. Anyway, ik bespaar alsnog meer dan genoeg op mijn groenten en fruit door altijd in het seizoen (en dus aanbieding) te kopen. Uitverkoopbakken en stickers in de gaten te houden. En natuurlijk Too Good To Go. Ik denk dat ik uiteindelijk op die manier meer bespaar dan als ik naar de markt zou gaan. Soms hoor ik dat mensen enorme volumes aan spullen hebben gekocht voor weinig, maar met een huishouden met twee kleine eters gaat er gewoon niet zo superveel op. Hoe goed ik mijn best ook doe om met zowel lunch als avondeten groenten voor te schotelen en ook te snacken op gezonde dingen. Het is net als zoveel andere dingen; kijk wat er bij jouw situatie en voorkeuren past.

Doe je boodschappen bij de budgetsupermarkt

Aldi en Lidl worden eigenlijk altijd meteen genoemd als de heilige graal als het aankomt op besparen. Om in de taal van een van mijn Facebook volgers te praten; het kan ook ‘afschuwelijk duur’ zijn als je er gewoon in gaat met het idee dat je al bespaard door deze stap te maken. Ik heb niet voor niks al eens een heel succesvol artikel geschreven over waarom Lidl je meer kost dan je lief is. Afgelopen jaar heb ik afwisselend de meeste boodschappen gedaan bij Aldi, Picnic en Jumbo en Albert Heijn.

En eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Alleen kan ik bij Jumbo en Albert Heijn meer deals scoren dan bij Aldi. Daarmee wil ik dus niet zeggen dat een (ik noem het maar even) ‘A-merk’ supermarkt beter is dan een budgetsupermarkt, kies de winkel die het best bij je past en waarvan je het gevoel hebt dat je er het meest voordelig uit bent. Blijf vervolgens kritisch op wat je koopt, of je het wel echt nodig hebt en wat je weggooid. Ik zorg dat ik altijd goed nadenk over de keus die ik maak. Zowel welke winkel ik bezoek als wel of ik bestel of zelf boodschappen ga doen. Het gaat niet alleen over welke winkel je kiest, het gaat er om dat je altijd goed moet opletten of je echt wel goedkoop uit bent en er niet zomaar van uit gaan.

Alle tips en trucs die worden gegeven, door mij of door een ander, moet je altijd bekijken vanuit je eigen bril. Gebruik de tips altijd zo dat ze passen in jouw situatie. Laat de tips die voor jou echt niet werken lekker links liggen en pas anderen aan zodat ze wel werken. Het moet geen straf worden, dan hou je het allemaal niet vol op lange termijn.