Voorraad shoppen
Besparen

Deze supermarkt gewoontes kosten je meer dan je lief is

Supermarkten zijn zo ingericht dat wij, de klant, er zoveel mogelijk tijd doorbrengt en dus zoveel mogelijk geld uitgeeft. Maar ook de consument zorgt er met hun gewoontes zelf soms voor dat er bij de supermarkt onnodig veel geld wordt uitgegeven. Dit zijn de gewoontes die je meer kosten dan je lief is.

Afgeleid worden door andere dingen

Of je nu loopt te bellen door de supermarkt of achter je peuter aan moet rennen die van alles uit de schappen trekt. Er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat je niet je volledige aandacht geeft aan je boodschappen.  Daardoor kun je je niet goed richten op je plan (zoals je boodschappenlijstje), niet goed kijken wat de voordeligste opties zijn en bij de kassa kan het zijn dat je door de afleiding niet doorhebt dat er iets mis gaat. Zelf ondervond ik vorige week de ernst van afleiding in de supermarkt. Ik was namelijk bezig met wat te filmen voor op TikTok. En toen ik bij de (zelfscan) kassa wegliep, liet ik mijn spullen daar achter. Ik denk dat het de prijs voor domste actie van het jaar verdiend. Het deed me echter ook besluiten om nog eens te onderstrepen hoe belangrijk het is om je niet te laten afleiden.

Zonder plan naar de supermarkt gaan

Het is een beetje een kwaal van mensen van mijn leeftijd en jonger. Na het werk ‘even vlug’ naar de supermarkt gaan om dan nog even wat te halen. Zo zonder plan heb je grote kans dat je veel meer kwijt bent dan dat als je wel een plan zou hebben. Zelfs als je niet per se voor een week lang boodschappen wil doen, is het nog slim om een plan te hebben. Weet je nooit waar je zult zijn met avondeten? Maak dan wel vast een weekmenu, met een boodschappenlijstje per dag. Dan kun je toch zeven dagen lang met een lijstje naar de winkel. Dat deze zeven dagen niet altijd in dezelfde week vallen maakt niet uit. Nog een tip waardoor je lekker vooruit kunt koken; soep. Deze kun je makkelijk last minute uit de vriezer halen en in een pan op laag vuur in een half uur ontdooien.

Winkelen met een knorrende maag

Het staat eigenlijk altijd bovenaan bij lijstjes over besparen, maar het is zo waar. En wanneer dat dan is maakt niet uit, zoals ik hier boven al zei; na het werk. Maar ook op andere momenten is het slim om even wat te eten voor je naar de winkel gaat. Dat hoeft geen driegangendiner te zijn, een koek of een stuk fruit kan genoeg zijn om te voorkomen dat je honger de overhand krijgt van je boodschappenlijstje.

Producten pakken die zijn voorgesneden of anders voorbereid

Wist je dat voorgesneden groenten je het dubbele kosten van zelf snijden? Dan is dat gerekend vanaf de normale prijs, als er aanbiedingen zijn kan het zelfs nog wel een groter verschil zijn. Gemak is in veel gevallen kostbaar. Er zijn echter ook dingen die je eigenlijk geen gemak geven en eigenlijk alleen veel geld kosten. Denk hierbij vooral aan veel pakjes en zakjes. Denk dus goed na wat er eigenlijk in het pak zit voor je het koopt en zoek desnoods eens vaker een recept op, want internet maakt dat deel natuurlijk veel makkelijker. Uiteindelijk ben ik ook niet vies van een pakje hier of een zakje daar. Ik zorg echter dat ik ze altijd voordelig koop en dat het pakjes en zakjes zijn die me echt meerwaarde bieden.

Je laten verleiden door de prijs per verpakking

Veel mensen kijken als ze winkelen alleen naar de prijs van de verpakking, niet wat ze nu eigenlijk betalen per liter, kilo of stuk. Dat terwijl het eigenlijk niet eens moeite kost, want het staat meestal gewoon op de kaartjes voor het schap! Hetzelfde eigenlijk met aanbiedingen. Schappen, bakken en andere verzamelplekken voor aanbiedingen trekken veel shoppers aan. Zeker als er ook nog groot met hoge kortingen wordt opgeschept. Het is echter slimmer om thuis de (digitale) folders door te lezen en vast een plan te maken van welke producten je echt nodig hebt en welke deals de moeite waard zijn. Natuurlijk kom ik soms in de supermarkt ook echt nog wel een deal tegen die ik over het hoofd had gezien, in dat geval zorg ik dat ik goed uitreken of het wel echt een goede deal is.

Nou, dit zijn dus best wel gewoonten die je makkelijk zelf kunt aanpassen. En als je jezelf er nou niet in herkent; dat is geweldig natuurlijk! Misschien is het dan wel eens een goed plan om eens goed stil te staan wat jouw grootste valkuilen zijn in de supermarkt. Want zeker met de hoge kosten is het zonde als je onnodig veel geld uitgeeft…