budget goede doelen doneren hoeveel
Actualiteiten

Goede doelen – stel een budget voor je donaties

Het is je vast niet ontgaan; in Turkije en Syrië is een flinke ramp gebeurd. De beelden en verhalen die daarover rondgaan zijn hartverscheurend. Veel mensen willen dus dolgraag (financieel) helpen, zeker omdat er nog extra aandacht wordt besteed door een landelijke radio- en tv-actie.

Zo doe ik het

Ik ben zelf heel gevoelig voor oproepen om te doneren. Daarom neem ik mijzelf in bescherming en doneer ik maar één keer per jaar een bedrag wat op dat moment bij mijn inkomen past, aan een doel wat ik zorgvuldig uitkies. In mijn studententijd betekende dat dat ik meestal gewoon een nummer aanvroeg bij Serious Request. Nu betekent het dat ik in veel gevallen liever voor een kleinschalig goed doel kies dan een groot, bekend bedrijf.

Een goede doel budget dat bij jouw past

Dat ik het op deze manier doe, betekent niet dat dat de (enige) goede manier is. Maar het is wel belangrijk dat jij je goed voelt bij de manier waarop je met goede doelen omgaat. Je kunt ervoor kiezen om net als ik ééns per jaar te doneren of juist elke maand. Welk bedrag je daaraan hangt is ook erg persoonlijk, maar het is vooral ook belangrijk dat het in je budget past. Als je schulden hebt of moeite hebt met rond te komen is het niet realistisch om tientallen of zelfs honderden euro’s naar een goed doel te geven. Ik vroeg het Nibud naar hun standpunt hierin en zij gaven de volgende reactie: “Het is mooi om een goed doel te steunen, maar het is een ‘extra’ uitgave(…) Kijk dus verstandig naar of je een goed doel kunt steunen en kies bewust een bedrag dat past bij jouw persoonlijke portemonnee.” Ik kan niet anders dan mij daarbij aansluiten.

Tijd in plaats van geld

Naast dat je geld kunt geven aan goede doelen, kun je natuurlijk ook je tijd hieraan besteden. Vrijwilligerswerk is nodig op heel veel levels en ik zou bijna zeggen dat er altijd wel een plek is die bij jouw situatie past. En naast geld zijn er in veel gevallen ook spullen nodig, maar zorg wel dat je alleen brengt wat ook echt nodig is. Een rampgebied is geen vuilstort voor ongewenste spullen. Dichter bij huis kun je bijvoorbeeld etenswaren die je zelf niet opmaakt naar deelkastjes in de buurt brengen. Wil je weten of er eentje bij jou in de buurt is dan kun je dat op deze kaart zoeken!

Spaarpunten delen met goede doelen

En als laatste wil ik ook nog even zeggen dat bij veel plekken waar je punten kunt sparen, je ze ook kan doneren aan een goed doel. Bij sommige spaarsystemen kan dat altijd, zoals bijvoorbeeld bij Hema. Maar bij andere is het nu speciaal omdat ze geld inzamelen voor Giro 555 in verband met de aardbeving in Turkije en Syrië. Als je het geld dus niet kunt missen is het altijd een optie om te kijken of je de spaarpunten wel kunt missen. Ook is het bij sommige statiegeld inleverpunten mogelijk om je geld aan Giro 555 of een ander goed doel te doneren.

Het is dus vooral goed om naar je eigen portemonnee te kijken voor je besluit om geld te doneren aan een goed doel. Maar er zijn ook altijd andere opties als je portemonnee het (nu) niet toelaat. Bij dit soort grootschalige inzamelingen wordt ook vaak gezegd dat het maar één euro hoeft te zijn wat je doneert. Toch wil ik je echt op het hart drukken altijd na te gaan of je deze euro wel echt kunt missen. Het klinkt immers als weinig, maar zoals ik vaak zeg; heel veel euro’s maken samen een groot bedrag en dat werkt ook twee kanten op!

 

4 gedachten over “Goede doelen – stel een budget voor je donaties”

  1. Ik spaar koffie- en theepunten. Een in de zoveel tijd breng ik een doosje levensmiddelen die ik gratis heb gehad (bijv bij Scoupy) samen met deze koffie- en theepunten naar de voedselbank.

    Ook kan je een collecte lopen voor een goed doel dat je een warm hart toedraagd. Ik loop zelf voor KWF.

  2. Ik loop 2 collectes per jaar voor doelen die ik belangrijk vindt. We wonen in een dorp en dan komt er regelmatig iemand aan de deur voor een vereniging/organisatie in het dorp. Daar doe ik altijd wel aan mee, omdat het goed is voor het dorp om diverse verenigingen te hebben. Daarnaast geven we regelmatig geld aan een goed doel. We hebben een aantal vaste doelen die we regelmatig steunen. Ook geven we jaarlijks een bedrag aan de kerk. In onze ogen hebben we het nergens aan verdiend dat wij in het rijke westen geboren zijn, dus vinden wij dat we ook moeten opkomen voor mensen die het minder goed getroffen hebben. Ik ben wel selectief in welke doelen dat zijn, hoewel je natuurlijk nooit helemaal zeker weet of het geld goed terecht komt.

  3. Periodiek schenken met een overeenkomst is voor beide partijen belasting technisch aantrekkelijk. Ander voorbeeld koop een t shirt bij het wereld natuur fonds. Je steunt dan het goede doel en hou er een leuk t shirt aan over. Nu koala beer afdruk shirt tav Australië.

  4. Ik kwam er tot mijn verbazing laatst achter dat ik Justdiggit, een goed doel dat tegen ontbossing strijdt, kan steunen zonder dat het me wat kost door te gaan googelen met zoekgroen. Zij doneren 95% van hun inkomen aan goede doelen. Ik kan iedereen aanraden om eens te kijken op [URL verwijderd]

Reacties zijn gesloten.