buitenland

Deze voorbereidingen met je treffen als je gaat dealshoppen in het buitenland 

Als ik het heb over dealshoppen in het buitenland bedoel ik daar vooral mee; naar België of Duitsland. Of voor de bloglezers die al in deze landen wonen; als jullie naar Nederland komen, want in principe gelden dan precies dezelfde tips! Maar sommige van de tips kun je wellicht ook gebruiken als je in de aankomende maanden op vakantie gaat naar het (nog verdere) buitenland. Ongetwijfeld dat je daar goede deals tegen gaat komen en misschien wel verleid wordt om de auto vol te gooien. Ik kan me zo voorstellen dat de pasta in Italië niet alleen veel goedkoper, maar ook veel lekkerder is… Maar goed, het is dan wel slim om wat voorbereidingen te treffen zodat je zeker weet dat je een goede deal hebt en geen onnodige uitgaven doet. 

Maak een wishlisht (met je bodemprijzen)

Als boodschappen doen in het buitenland geen wekelijkse of maandelijkse aangelegenheid is kan het soms overweldigend zijn en dan weet je niet meer wat je nou wilde kopen en wat je wilde betalen. Het is daarom slim om een lijstje te maken met producten waar je naar wil kijken, met de bodemprijs erbij. En ga er in die buitenlandse winkels dan ook niet meteen van uit dat alles in dezelfde formaat verpakking zit als dat je gewend bent. Daarom is het goed om te weten wat je bodemprijs isper liter, kilo of portie. Zelf vind ik het ook fijn om altijd even bij de Lidl in Nederland te kijken wat daar de prijzen zijn, anders sta ik voor heel veel dingen daar in de winkel te twijfelen of het een goede deal is. Of ik nou van plan ben om het mee te nemen of niet. 

Bekijk de folders voor alle onmisbare deals

Reclamefolders zijn geen Nederlands product, ook in het buitenland kennen ze de wekelijkse krantjes met aanbiedingen. En je hoeft anno 2023 geen brievenbus in het land te hebben om de folders te ontvangen. Ik weet dat je de Duitse folders kan bekijken op prospektangebote.de en de Belgische folders kun je lezen op promotiez.be. Door de folders vooraf door te kijken kun je goed vergelijken of het een betere deal is dan in Nederland en of het dus de moeite waard is. Scheelt allemaal tijd tijdens het shoppen! 

Download alle winkel apps

Toen ik voor de pandemie naar Frankrijk op vakantie ging was het nog helemaal geen optie om een app te downloaden voor de omliggende supermarkten. We kregen wél coupons bij het afrekenen. In de afgelopen jaren is dat allemaal veranderd en kun je van de meeste buitenlandse winkels wel apps downloaden. En het is slim om dit alvast van tevoren te doen, soms moet je namelijk ook even een account aanmaken en het is wel handig als je dat vast hebt gedaan. En als je ook op vakantie graag bij Lidl shopt; daar hoef je niet eens een andere app voor te downloaden. Om mij in te schrijven bij nieuwsbrieven en klantenkaarten heb ik een apart mailadres, zodat ik geen spam krijg in mijn gewone mailbox. 

Je kan eenvoudig je Lidl Plus app instellen voor het land waar je naar toe gaat op vakantie. Dit doe je door vanaf de ‘Startpagina’ van je app te klikken op de 3 puntjes met ‘meer’ erbij. Daar klik je op ‘Instellingen’ en dan verander je bij ‘Land en taal’ je app naar het land waar je naar toe gaat, helaas moet je dan wel ook de taal aanpassen aan (een van) de meest gesproken taal worden aangepast. Let dus op dat je de instellingen straks ook weer terug weet te zetten! 

Geef jezelf een budget

Zonder budget kan een deal-shopping-spree twee kanten gaan en eigenlijk is beide niet zo handig. Je kan meer uitgeven dan waar je budget eigenlijk ruimte voor heeft, of je kunt jezelf tegenhouden en echt goede deals laten liggen. Daarom is het slim om jezelf gewoon een bedrag te geven dat je mag uitgeven. Ik breek dit meestal ook nog op, zodat ik een deel kan uitgeven aan écht noodzakelijke dingen die in het buitenland goedkoper zijn dan thuis. Maar ik geef mezelf meestal ook een beetje fun money waarvan ik dingen kan kopen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Denk aan snoep, gekke smaken chips en ontbijtgranen. Niet gezond en totaal niet essentieel maar wel heel erg leuk. Afhankelijk van welke winkels we plannen te bezoeken kan fun money ook geld zijn wat ik mag uitgeven aan make-up of douchegelletjes die ik eigenlijk niet echt nodig heb. Maar natuurlijk kun jij je budget helemaal zo inrichten als je zelf wil.

Als laatste tip wil ik ook nog even vertellen over de statiegeldregels, die zijn namelijk in alle landen anders. In sommige gevallen kan dat negatief uitpakken, omdat je buitenlandse flessen mét statiegeld niet in Nederland kunt inleveren. Op andere momenten juist positief, omdat je in het buitenland niet betaald voor je statiegeld, maar het in Nederland wel terugkrijgt als je je fles inlevert. Het is altijd goed opletten en je inlezen over het land waar je heen gaat. En dan is er in elk land te besparen op zijn eigen plekken.