Minke met een huishoudpotje
huishoudboekje

Waarom regelmatig je afschriften checken belangrijk is voor financiële gemoedsrust

Laatst bestelde ik een kaartje via Greetz en toen ik daarmee klaar was kreeg ik een pop-up die me vertelde dat ik 16 euro korting kon krijgen. Omdat ik om deze korting te krijgen wel mijn bankrekening moest doorgeven besloot ik eerst even onderzoek te doen. Toen zag ik op Trustpilot dat er eigenlijk alleen maar één ster reviews waren gegeven en dat sommige mensen al sinds 2020 elke maand 15 euro betalen voor deze dienst. Zonder dat ze dat wisten! En dat bracht mij op het idee om te vertellen waarom het belangrijk is om regelmatig je afschriften (of meer modern; je bank-app) te checken. Het liefst maandelijks, want dan kun je bovenop dit soort uitgaven zitten en ze stopzetten voor het écht te gek wordt! 

Zorg dat je alle afschrijvingen herleid

Waarom het echt slim is om regelmatig je rekeningen te checken is omdat het verstandig is om elke afschrijving te verantwoorden. De meeste winkels staan duidelijk met hun naam vermeld op je rekening, maar soms kunnen er onduidelijke namen tussen staan. Het is dan goed om even te controleren waar deze betaling naar toe is gegaan en of je nog weet dat je deze hebt gedaan. Zie je iets wat je helemaal niet bekend voorkomt dan kun je onderzoek doen. Zie je een onbedoelde afschrijving van een abonnement, bijvoorbeeld omdat je vergeten was het proefabonnement op te zeggen, dan kun je snel actie ondernemen zodat er in elk geval geen tweede afschrijving komt. 

Ongebruikte abonnementen

Kom je tijdens je rondje ‘rekening-checken’ een abonnement tegen wat je al lang niet meer hebt gebruikt? Dan zet je meteen op je to do list dat je deze op moet gaan zeggen. Beter nog; dan zeg je deze meteen op. Twijfel je of je een abonnement wel op moet zeggen? Doe het dan vooral wél in plaats van niet, je weer aanmelden is in de meeste gevallen zo gebeurt als je het enorm mist, maar als je het niet gebruikt ben je je geld sowieso kwijt! Mijn tip is ook om steeds maar één streamingdienst tegelijk te nemen. Dit zorgt ervoor dat je nooit teveel betaald en wel altijd genoeg te kijken hebt. Uitgekeken bij een bepaalde streamingdienst? Dan kun je door naar de volgende waar films en series staan die je nog wilde zien. Soms zul je een hype missen, maar je kan toch niet met alle trends meedoen. (Oké, nu klink ik wel heel oud, sorry.) 

Storneer of blokkeer nooit zomaar een rekening

Het klinkt misschien lekker makkelijk; ik wil niet meer betalen dus storneer, het terugdraaien van een automatische incasso, je het afgeschreven bedrag of je blokkeert de hele tegenrekening. Soms kan dat prima, maar er is ook kans dat je dan met aanmaningen, extra kosten en uiteindelijk misschien wel incassobureau’s en deurwaarders te maken krijgt. Doe dit dus nooit zomaar en als je het doet, zorg dan dat je je mailbox goed in de gaten houdt of er reacties over binnenkomen. 

Rekeningen op tijd betalen 

Als je elke keer controleert wát er allemaal van je rekening is af gegaan, kun je ook controleren of dat wat eraf móét wel is gebeurd. Er kan altijd iets zijn waardoor een automatische incasso niet is gelukt en het is goed om daar dan bovenop te zitten. Het is enorm balen als jij denkt dat je 250 euro overhoudt deze maand, terwijl dat de rekening van de energiemaatschappij door een storing niet kon worden afgeboekt. Controleer ook of al deze incasso’s de bedragen hebben die jij verwachtte dat zouden worden afgeboekt. 

Teveel uitgegeven aan bepaalde dingen

Het kan ook zijn dat het bekijken van je uitgaven je met de neus op bepaalde feiten drukt; dat je wel erg vaak Thuisbezorgd hebt laten komen bijvoorbeeld. Of al die aankopen bij Action, kleine bedragen of niet; het kan altijd goed zijn om eens stil te staan bij deze uitgaven en na te gaan of ze wel nodig zijn. Zo voorkom je geldverspilling aan dingen waar je eigenlijk niet (voor langere tijd) gelukkig van wordt. 

Actief de controle nemen over je financiën, dat is eigenlijk wat je doet op deze manier. Dus, neem de tijd om je bankrekening of bank-app regelmatig te checken en blijf bovenop je financiële situatie, zodat je grip houdt op je geld en je toekomstige uitgaven bewust en weloverwogen kunt maken.