beleggen

Beleggen met €10,00 per maand. Mijn eerste stappen op de beleggingsmarkt.

Tot een paar weken geleden was het enige wat ik belegde mijn boterham. Lekker met pindakaas of met hagelslag, ja ik ben een zoetekauw. Nu is er verandering in gekomen en heb ik mijn eerste stapjes gezet in het beleggen met geld. Eerst de allerkleinste babystapjes, want ik kan nog niet zoveel geld permanent missen, maar met €10,00 in de maand beginnen is beter dan helemaal niet beginnen. Waar ik beleg, hoe dit gaat en waarom ik deze keuzes heb gemaakt vertel ik allemaal in dit artikel. Dus heb jij ook geen idee? Lees dan vooral verder.

Gewoon doen!

Mijn ouders hebben altijd alleen maar gespaard en mij ook altijd meegegeven dat dat belangrijk is. Dat leverde je een paar jaar geleden ook nog eens elke december een bedrag aan rente op. Des te meer je gespaard had, des te leuker dat bedrag. Beleggen was iets voor mannen en vrouwen in pak, voor mensen die veel geld over hadden. Want beleggen was iets wat je deed met geld wat je over had en je moest meteen honderden, zo niet duizenden euro’s inleggen. Iets wat ik nooit zomaar ‘over’ heb gehad. Gelukkig zijn er nu manieren om te beleggen met (in mijn beleving) normale bedragen. Geld dat ik écht over heb. Bijvoorbeeld omdat ik besloot die jeans niet te kopen of zelfs door koffie op het station over te slaan. Om te beginnen heb ik me aangemeld bij Bux zero.

Bux zero

Bux zero is een beleggings app dat onderdeel is van ABN AMRO Clearing en is een laagdrempelige manier om te beginnen met beleggen. De app en het gebruik ervan is gratis. Het handelen met aandelen is gratis als je dat doet via zogenaamde ‘zero orders’. Dit betekent dat je aandeel pas na 16.00 verhandeld wordt. Daar zit denk ik het verdienmodel, want er kan tussen het moment dat jij de order inzet en zij daadwerkelijk verkopen natuurlijk nog best wel wat gebeuren op de markt! Voor een markt of limiet order betaal je wel, maar die bedragen zijn wisselend.

Mijn aanmelding

Begin december besloot ik dat het tijd was. Ik downloadde de app van Bux zero. Het aanmelden is zo gebeurd, het is wel allemaal officieel, dus je moet je bankrekening koppelen en bewijzen dat je het echt bent met legitimatie. Vervolgens stortte ik €10,00 en kocht ik 2 aandelen. ABN Amro en KPN, bedrijven die op dat moment in de min stonden. Ik had geen idee wat ik deed en besloot dat die kennis later wel kwam en dat ik nu gewoon moest doen.

Gratis aandeel

Ook kreeg ik (net als iedereen die zich aanmeldt en een bedrag stort) een gratis aandeel, mijne was Fugro en had een waarde van €3,98. Geen super duur aandeel, maar je kunt dus geluk hebben en een gratis aandeel van wel €200,00 krijgen! En dan nog; gratis geld! Ik ken het bedrijf Fugro helemaal niet en ik besloot dit aandeel daarom te houden, maar Iris wist me wel al te zeggen; er zou een aandelensplit aankomen.

Aandelensplit

Het bleek een ‘reverse’ split te zijn, wat betekent dat 2 aandelen voortaan 1 aandeel zou zijn. Ik had er maar 1 en je kan geen halve aandelen hebben. Dus verdween mijn aandeel ineens uit mijn portfolio. Ik snapte niet wat er gebeurde en kon nergens vinden wat er nu zou gebeuren. Gelukkig kwam het na een kleine week goed en bleek mijn aandeel gewoon verkocht te zijn, maar ik kreeg het geld wel op mijn beleggingsaccount. Daarvan kocht ik 2 aandelen in KPN.

Prijs van aandelen

Aandelen kunnen heel verschillend geprijsd zijn. Zo kostte KPN toen ik deze net aanschafte net iets meer dan €2,00 per stuk. Maar op het moment dat ik dit schrijf moet je voor een aandeel Adyen (van de internetbetalingen) ruim €1700,00 neertellen. Ik ben me nu nog heel erg aan het oriënteren en aan het leren met goedkope aandelen. Nu heb ik ongeveer €15,00 ingelegd om aandelen te kopen en mijn portfolio is nu al €1,10 meer waard, het gratis aandeel niet meegerekend. Ik vind het helemaal leuk en ben nu dus ook op het punt dat ik bepaalde aandelen ook wel weer wil gaan verkopen. Dat vind ik alleen nog wel net wat spannender dan kopen…

De app zelf

Ik vind de app heel duidelijk, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Bedenk even dat ik echt bijna niks wist (weet) van beleggen en alles dus nieuw is voor mij. Toch wist ik mijn weg meteen goed te vinden. Na het inloggen, met de vingerafdrukscanner of pincode, zie je meteen je portfolio. Welke aandelen je hebt, hoeveel je er hebt en wat je nu al hebt verdiend. Ook zie je staan of je lopende orders hebt. Geld op je account zetten gaat super makkelijk met een Tikkie en onder het belletje zie je wat er allemaal is gebeurd op je account. Super fijn dus voor noobs zoals ik. Onder het loepje kun je de beurs bekijken. Wat zijn de grote stijgers vandaag? Welke aandelen verliezen juist veel waarde? Naast losse aandelen kun je ook beleggen in ETF’s, daar moet ik mij zelf alleen nog heel erg in verdiepen. Het is in elk geval een stuk passiever en ik vind dat actieve voor nu juist wel heel leuk.

Zelf ook gaan beleggen bij Bux Zero? Dat kan, zoals ik zei; het is helemaal gratis en je krijgt op de koop toe ook nog eens een gratis aandeel. Bedenk wel; met beleggen loop je een risico dat je geld minder waard wordt. Maar ga niet in paniek alles verkopen als dat gebeurd, wacht liever want de markt trekt (bijna) altijd wel weer aan.

Disclaimer: Dit artikel is puur bedoeld om te entertainen en informeren. Beleggen kent risico’s: je kunt altijd (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring en keuzes en in geen enkele manier bedoeld als voorbeeld voor hoe een ander het zou moeten doen.

Dit artikel bevat affiliate links.