beleggen

Wat als je aandelen ineens (veel) minder waard worden?

Begin februari ging het super goed met mijn beleggingen bij Bux Zero. Ik had zo’n €22,00 ingelegd en dankzij mijn gratis aandeel en wat goede verkopen was dit inmiddels meer dan €26,00 waard. Een aantal aandelen ging super goed, een aantal wat minder. Ik dacht dat dat elkaar wel recht zou blijven trekken Niets bleek minder waar en mijn beleggingen zakten juist in waarde. Aiaiai.

Flinke dalingen

Van de 10 aandelen die ik op het moment van dalen had zakten er 3 met bijna 25% in waarde, dat was in totaal dus al meer dan €2,00 daling. Ook de rest zakte met in totaal nog bijna €1,80 van hun aankoopwaarde. Dat klinkt misschien niet als veel, maar het is procentueel natuurlijk wel een flinke daling. En dit kan ook gebeuren als je €2200,00 of zelfs €22.000,00 aan beleggingen hebt. Procentueel blijft een daling dan hetzelfde, het bedrag dat je verliest is alleen een stuk hoger.

Geen paniek

Op het moment dat alles in de min ging raakte ik wel een beetje in paniek. Maar ik wist ook; het stomste wat ik nu kan doen is alles gaan verkopen. Slimmer zou zijn om juist nu de koersen laag zijn meer in te gaan leggen. Voor ik zo’n keus zou maken ga ik trouwens altijd even Googlen; waarom is een aandeel zo gezakt? Heeft het met de algemene markt te maken of is het juist omdat er slecht nieuws is over een bedrijf? Bij concurrerende bedrijven kun je soms zien dat als bedrijf X een nieuwe innovatie presenteert dat je dat ziet bij bedrijf Y. Maar als bedrijf Y dan bezig is met nieuwe dingen kan dat over een tijdje precies andersom zijn. Dat vind ik zelf heel leuk aan beleggen.

Waarschuwing bij artikelen over beleggen

Bij artikelen over beleggen wordt altijd de waarschuwing gegeven dat je je geld kunt verliezen. Er wordt echter weinig over gepraat door mensen die content over beleggen creëren. Over de lange termijn komt het immers in negen van de tien gevallen gewoon weer goed. Dat kan echter wél een flinke tijd kosten, denk aan maanden maar in sommige gevallen wel tientallen jaren. Dat is belangrijk om je te beseffen. Uiteindelijk is ook beleggen geen magische manier om geld te vermeerderen.

Beleg nooit met je buffer

Het is altijd verstandig om geld achter de hand te hebben voor noodgevallen. Een buffer voor als je je werk kwijtraakt, je wasmachine stuk gaat of andere noodgevallen. Dit geld moet je ten alle tijden volledig aankunnen en daarom nooit gebruiken om mee te beleggen.

Iemand die in maart 2020 zijn buffer in aandelen had zitten, hun baan kwijtraakte en vervolgens dat belegde geld nodig had om de rekeningen te betalen verkocht niet alleen met verlies, maar kon ook niet profiteren van de stijging die de koersen daarna maakten. Beleg alleen geld dat je echt nergens anders voor nodig hebt. Ikzelf benader het hetzelfde als dat ik een aankoop in de winkel zou doen. Zo weet ik zeker dat ik het geld kan missen, alleen krijg ik er (uiteindelijk) hopelijk meer voor terug dan dat ik er een nieuwe broek van had gekocht. Daarom beleg ik ook nog met kleine bedragen, dat is alles wat ik nu echt kan missen. In de (nabije) toekomst hoop ik natuurlijk wel dat dit veranderd.

Het is best heftig om ineens je geld minder waard te zien worden, bij mij was het misschien maximaal 25% maar je kan veel meer verliezen. Je kunt echter ook veel winnen en hoewel resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst bieden, komt het in de meeste gevallen goed. Geduld hebben dus en om te voorkomen dat je aan één aandeel veel verliest kun je je inleg spreiden door middel van bijvoorbeeld ETF’s. Maar dat is een onderwerp voor de volgende keer…

Ik ben erg blij dat ik daarom (voor nu) ook met kleine bedragen, kan beleggen via Bux zero. Wil je dat ook? Dan krijg je via deze link een gratis aandeel.(Let op! Je kan alleen handelen, en dus ook een gratis aandeel krijgen, als de beurs open is. Als je op zondag je account opent moet je dus even geduld hebben tot maandag om je gratis aandeel te krijgen.

Disclaimer: Dit artikel is puur bedoeld om te entertainen en informeren. Beleggen kent risico’s: je kunt altijd (een deel van) je inleg verliezen. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaring en keuzes en in geen enkele manier bedoeld als voorbeeld voor hoe een ander het zou moeten doen.

Dit artikel bevat affiliate links.