Too good to go

Wat is Too Good To Go nou eigenlijk? En helpt het je besparen?

Ik deel regelmatig over Too Good To Go op mijn blog. Daarbij ga ik er eigenlijk altijd van uit dat mijn lezers weten wat het is. Maar als ik dan iets vertel en mensen zeggen: ‘Ik ben dat nog nooit tegengekomen in de Lidl!’ Dan is duidelijk dat ik er best nog een keer over kan schrijven. Want wat is Too Good To Go nou eigenlijk? Hoe ‘doe je mee’? En wat zijn de voor- en nadelen?

Hoe werkt Too Good To Go

Om mee te kunnen doen met Too Good To Go moet je de app downloaden, alleen op die manier kun je een zogenaamde ‘Magic Box’ bestellen. In de app komen gedurende de dag de boxen online. Sommige aanbieders voegen hun boxen altijd op hetzelfde moment toe, andere aanbieders wachten eerst echt af wat er over gaat zijn.  Door je locatie op te geven kun je zien welke bedrijven in jouw buurt mee doen. Door op het hartje rechtsboven te klikken bewaar je je favorieten bij elkaar. Je reserveert een Magic Box via de app, je koopt hem niet. De box kan tot een uur voor de ophaaltijd worden geannuleerd als er niets over bliijft.

Wat is het doel van de app?

Het doel van Too Good To Go is vooral; voedselverspilling tegen gaan. Dat het voordelig kan zijn is mooi meegenomen, over het algemeen betaal je ongeveer 33% van de waarde van de producten. Maar je kunt niet kiezen wat ze meegeven. Bij een bakker kun je dus een tas brood meekrijgen, maar als die dag toevallig taarten over zijn dan krijg je die mee. Zoals ik straks nog zal vertellen zijn het ook bedrijven van allerlei prijscategorieën; daarmee kan ook zijn dat een waarde van € 15,00 bij het ene bedrijf veel meer omvatten dan bij een ander bedrijf. Wees daar op voorbereid!

Welk soort bedrijven kunnen mee doen?

Veel mensen kennen Too Good To Go vooral van de Lidl boxen, andere supermarkten en bakkers. Alle bedrijven die met eten werken wat ze na een bepaalde tijd weg moeten gooien kunnen zich aanmelden bij Too Good To Go. Afhankelijk van waar je woont kunnen dus ook speciaalzaken en horeca mee doen. Elk bedrijf pakt de box anders aan, dus het is altijd handig om je verwachtingen zoveel mogelijk te temperen. Want ik ken ook verhalen van een box bij een belegde broodjeswinkel, waar mensen wegliepen met € 15,00 aan droog brood, terwijl ze belegde broodjes hadden verwacht. Onhandig als je dan niet genoeg ruimte hebt in de vriezer. En ik zelf was erg teleurgesteld toen ik bij de groenteboer thuiskwam met een box met kant-en-klaar maaltijden. Tsja, eigen schuld ik wist niet eens dat de groenteboer kant-en-klaar maaltijden verkocht!

Andere opties buiten Too Good To Go

Een paar weken geleden vertelde ik al dat Albert Heijn zijn eigen variant aan het uit proberen is, de pilot loopt nog even (er doen inmiddels wel meer winkels mee) en het is dus nog maar de vraag wat er daarna gaat gebeuren. Daarbij heb je bij dat concept ook te maken met het verrassingsaspect. Als je daar niet van houdt is de anti-verspillingsbak bij Jumbo misschien meer iets voor jou. En vanaf morgen (31 januari) zal je bij Albert Heijn ook zakjes met groenten en fruit kunnen vinden. Voor € 1,00 krijg je dan een zakje met groente en fruit dat nog prima te eten is, maar niet meer voor de normale prijs verkocht kan worden. Ook brood van gisteren is bij Albert Heijn altijd te koop voor € 0,50. Net als bij Lidl, waar naast brood ook vlees en vers producten voor € 0,25 of € 0,50 worden aangeboden in plaats van weggegooid. Wellicht besparen deze initiatieven je meer dan de Too Good To Go boxen, maar ik vind het verrassingsaspect dan juist weer leuk. En woensdag ga ik er weer eentje van Lidl unboxen met jullie!

Too Good To Go is dus misschien niet per se iets wat je moet doen met je laatste € 5,00. Maar het kan je flink veel besparen als je creatief genoeg bent om te gebruiken wat er in je box zit. Out of the box denken, zeg maar. Of als een speciale verrassings traktatie als je (nog) niet weet wat je kan verwachten.