Actualiteiten

Welke actie is beter? Albert Heijn zomerkrassen of Lidl scan, spin en win?

Vorige week was ik erg enthousiast toen ik zag dat bij Lidl een actie zou starten waarbij je bij besteding van 15 euro aan een rad mocht draaien. Voorgaande jaren was er, tegelijk met Albert Heijn, ook altijd een krasactie bij Lidl. Deze krasactie was eigenlijk niet zo interessant, want je maakte alleen kans op een gratis product en grotere prijzen. Daarbij ken ik eigenlijk niemand die ooit gewonnen heeft. Anyway, nu kwamen ze dus met een ‘altijd prijs’-actie waarbij je aan een rad mag draaien! Superleuk, maar naarmate deze week vorderde en ik zag wat mensen voor prijzen wonnen, werd mijn enthousiasme minder.

Hoeveel moet je besteden?

Bij beide winkels moet je 15 euro besteden om respectievelijk een kraskaart te krijgen of aan het rad te mogen draaien. Dat lijkt dus overeen te komen, alleen is het bij Lidl minimaal 15 euro en mag je zelfs maximaal eens per dag aan het rad draaien. Bij Albert Heijn krijg je voor elke 15 euro die je besteedt een kraskaart. Dat is natuurlijk aan de ene kant om te bevorderen dat mensen meer kopen, maar voelt ook meer als een bedankje als je dat toch doet.

Winnaar: Albert Heijn

Wat zijn de prijzen waard?

Bij Albert Heijn kan je van alles winnen, zelf heb ik al een Swifferset van 10 euro gewonnen, maar ook yoghurtjes van ongeveer een euro en het meest tegenvallende: havermelk. Ik heb geen patroon kunnen vinden over wie wat heeft gewonnen. Bij Lidl leek er wel een patroon te zijn en toen zat er ineens een volger in mijn DM op Instagram. Zij wist mij te vertellen dat in de voorwaarden van de app gewoon te zien was wat je kunt krijgen. En warempel, ze had gelijk. Afhankelijk van hoeveel je besteedt en hoeveelste aankoop het is die je hebt gedaan, krijg je een bepaalde prijs. Eigenlijk liggen alle prijzen onder de euro in waarde, veel zelfs rond of onder de 50 cent, ook als je voor 100 euro of meer besteedt. Er is in de hele actieperiode 2 keer de mogelijkheid om een product duurder dan een euro te winnen, mits je voor 150 euro besteedt. Bij Albert Heijn kun je ook vaatwastabletten en wasmiddel winnen, het verschil in waarde is dus vooral groot. Daarbij vind ik het wel jammer dat het draaien aan het rad dus niet zorgt voor een random winst, dat doet het concept wel vermoeden.

Winnaar: Albert Heijn

Kun je combineren met andere acties?

Bij Lidl heb je de ‘gewone’ weekacties uit de folder, die altijd super zijn en zeker voor groente en fruit echt de moeite waard. Het lijkt misschien niet zo, maar ik ben echt wel fan van Lidl en hij is in veel opzichten natuurlijk wel een beetje goedkoper dan Albert Heijn. Ook vind je er mooie initiatieven tegen voedselverspilling, zoals de tasjes met groenten die normaal weggegooid zouden worden, de datumproducten die eerst met 30% korting en uiteindelijk voor 25 of 50 cent worden afgeprijsd. En natuurlijk het brood van gisteren. Het is alleen niet zo dat Albert Heijn deze dingen niet heeft en nu er uitverkoop is, zijn er zelfs goede deals te scoren op dingen die normaal amper worden afgeprijsd. En bij Albert Heijn kun je de 15 euro die je moet besteden combineren met cashbackacties, waardoor je misschien 15 euro afrekent bij de kassa, maar uiteindelijk nog een heleboel geld terug kunt krijgen.

Winnaar: Albert Heijn

Natuurlijk wist ik al welke conclusie uit deze blog zou komen voor ik ‘m ging schrijven. Wat me vooral tegenvalt van de Lidl actie is dat er dus prijzen aan je aankoopbedrag én hoeveelste aankoop het is vast zitten, terwijl ze de illusie geven dat het een kansspel is. Plus dat de prijzen die je kunt winnen van zo’n lage waarde zijn dat ik er toch maar voor kies om naar Albert Heijn te gaan of tenminste niet de moeite ga nemen om aan de 15 euro te komen. Net als met de voorgaande actie, ik denk dat ze daarmee de plank volledig misslaan en dat is jammer want als het om andere dingen gaat slaan ze de plank zo vaak raak.