budget

5 tips om nooit meer over je budget te gaan

Ben jij het ook helemaal zat om je goede voornemens om je aan een budget te houden steeds weer te zien mislukken?
Voor veel mensen is januari het moment om met goede moed de kans aan te grijpen om weer grip te krijgen op hun uitgaven, maar net als met veel andere goede voornemens mislukken deze vaak al in de eerste weken. Gelukkig hoeft dat met budgetteren dit jaar niet meer het geval te zijn, zeker niet met de volgende tips.

1. Houd het simpel

Een fout die vaak wordt gemaakt, is dat budgetteren veel te ingewikkeld wordt gemaakt. Stop ermee om voor elke scheet een andere categorie bij te houden en gooi een stuk meer op één hoop. Zelf heb ik wel een categorie ‘drogist’ naast ‘boodschappen’, maar als ik dat opschrijf, gaat het puur per winkel. Kruidvat schaar ik onder ‘drogist’, ook als ik daar etenswaren koop, en Albert Heijn gaat onder ‘boodschappen’, ook als ik daar deodorant koop.

Het belangrijkste is om de plekken die echt aandacht vragen wél uit te splitsen, maar de rest gewoon op één hoop te gooien. Dus misschien is de drogist voor jou geen probleem en kan die gewoon bij de boodschappen worden gerekend, maar is Action wél een probleem. Zorg dan dat je daar ruimte voor maakt.

2. Plan per week in plaats van per maand

Veel mensen beginnen, als ze gaan budgetteren, met een maandbudget, maar dat is een heel lange periode om overzicht te houden. Als het dan halverwege misgaat, kan het voelen alsof je pas de maand erna weer een nieuwe kans hebt om het goed te doen.

Daarnaast zag ik een hele mooie TikTok, waarin de grap werd gemaakt dat in de eerste week na salaris alleen maar A-merken worden gekocht, in week twee een mix van A-merken en huismerken, in de derde week alleen huismerken, en in de vierde week ‘ga je op de knieën’.

Met een weekbudget (in combinatie met een goede voorraad- en bespaarstrategie) voorkom je dit. En dat ophakken van je budget doe je niet (alleen) gewoon in vaste bedragen. Laat je budget meebewegen met je leven én met de aanbiedingen van die week. Want door extra in te slaan in weken met goede aanbiedingen, kun je in weken dat de aanbiedingen minder zijn, extra profiteren!

3. Open meerdere rekeningen

Het gebruiken van meerdere spaarpotjes heeft mij echt enorm geholpen om grip te krijgen op mijn uitgaven. Het was fijn om alle vaste lasten op één rekening te hebben staan, zodat ik goed overzicht hield van wat er in een maand nog over was, ook als een rekening pas later werd afgeschreven.

Ook mijn spaardoelen zijn zo makkelijk te onderscheiden. Ik ben ook fan van een aparte rekening voor boodschappen, omdat ik zelf niet zo’n held ben met contant geld. Een extra rekening met pinpas kost wel extra geld, dus die overweging moet iedereen zelf maken. Spaarpotjes kun je bij de meeste banken tegenwoordig gratis aanmaken, en deze hebben hetzelfde effect.

4. Gebruik een budgetplanner

Om je budget bij te houden, heb je prachtige budgetplanners bij Hema, Flying Tiger en de boekhandel, maar een mooi (of eenvoudig) notitieboek kan ook al voldoen. En natuurlijk zijn er ook Excel-bestanden die je kunt gebruiken om je budget bij te houden.

Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit hoe je het doet, als je het maar doet. Dus begin er vooral mee! Als je ziet wat er allemaal uitgaat, zie je ook waar je veranderingen kunt maken. Dat gaat je helpen om je budget te houden en zo aan te passen dat het bij jou past. Want alleen als je je budget zo indeelt dat het past bij jouw leven, kun je je eraan houden. Niemand anders kan zeggen hoeveel je zou moeten budgetteren voor x of y.

5. Gun jezelf ook pleziergeld

Dat je een budget gaat instellen, betekent niet dat je niets leuks meer mag doen. Sterker nog, als het goed is, houd je door te besparen juist geld over voor leuke dingen. Maar ook als je nog maar net bent begonnen en misschien eerst doelen wilt halen, zoals schulden aflossen of spaarpotjes vullen, is het belangrijk om jezelf ook wat te gunnen.

Dit hoeft niet groots of duur te zijn. Denk meer aan een cappuccino bij je favoriete café of een avondje naar de bioscoop. Door dit specifiek in je budget op te nemen, voorkom je dat je stiekem buiten je budget gaat uitgeven. Want daarmee heb je maar één iemand, en dat ben jezelf.

Budgetteren klinkt vaak beperkend, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Sterker nog, budgetteren zou je juist moeten helpen om meer ruimte te hebben. Door het simpel te houden, per week te plannen, meerdere rekeningen (of spaarpotjes) te gebruiken, goed bij te houden hoe ver je bent, en ook te denken aan de lol in het leven, maak je een systeem dat echt werkt.

Het is vooral belangrijk dat het realistisch blijft voor jou, want dan kun je het vol blijven houden.