energiecontract

Wat betaal je nou écht: zo bespaar je op je energiecontract in 2025

Als het gaat om boodschappen geef ik altijd een duidelijk advies; kijk niet naar de hoogte van je korting maar naar wat je uiteindelijk betaald. En eigenlijk geldt dat voor heel veel dingen en dus ook je energiecontract. Het klinkt misschien wel aantrekkelijk als je een welkomstbonus of -cadeau krijgt, maar uitendelijk is het enige wat echt telt natuurlijk wat je per maand nu eigenlijk écht betaald.

Welkomstbonus of cadeau?

Vroeger was het heel normaal om een paar honderd euro terug te krijgen als je overstapte naar een andere energiemaatschappij. Sommige leveranciers boden zelfs cadeaus aan, zoals een tablet of slimme energiemeter, vaak met het idee dat dit je zou helpen je energieverbruik te verminderen. Met de energiecrisis van 2022 is dat een beetje veranderd, want toen verdwenen ineens de vaste contracten en dus ook de welkomstbonussen. Nu we in 2025 zijn beland worden er weer vaste contracten aangeboden en ook welkomstbonussen zijn weer voorzichtig aan het terugkeren, al zijn ze nog steeds niet waar ze ooit waren. Daarom is het nóg belangrijker geworden om goed te vergelijken en niet blind te varen op een bonus.

Vergelijken: Let op kWh en m³

Veel mensen focussen zich bij het overstappen heel erg op het maandbedrag wat ze moeten betalen. Maar dat maandbedrag is een voorschot, als je meer verbruikt dan zij hebben voorberekend dan moet je gewoon bijbetalen. Daarom is het slimmer om alle kosten los van elkaar te vergelijken; bijvoorbeeld de tarieven per kWh (voor stroom) en per m³ (voor gas).. Zorg dat je bij het vergelijken je eigen energieverbruik van het afgelopen jaar invult. Dit geeft een realistischer beeld van wat je daadwerkelijk kwijt zult zijn. Bekijk daarnaast ook wat de impact is van een welkomstbonus op de totale kosten over een jaar. Stel dat je meer energie verbruikt dan verwacht, dan weegt de bonus minder zwaar mee in het geheel. Maar als je juist minder verbruikt, kan een contract zonder bonus wellicht goedkoper uitvallen.

Een hoge bonus is niet altijd voordelig

Als er hoge korting is op wasmiddel in de supermarkt vertel ik vaak dat dit niet per se de goedkoopste optie is, maar dat je vooral moet kijken naar de prijs per wasbeurt. Dit geldt ook voor hoge welkomstbonussen. Dat de bonus hoog is betekent niet per se dat je het goedkoopst uit bent. Dus het is slim om je daardoor niet te laten leiden. Zeker als je nog niet weet wat je in verbruik kunt gaan verwachten, bijvoorbeeld door een verhuizing. Om de beste keuze te maken, is het essentieel om een complete vergelijking te maken. De meeste vergelijkingssites helpen je hier goed mee, maar neem altijd de tijd om meerdere sites te raadplegen. Zo weet je zeker dat je het beste aanbod vindt.

Hier zijn wat voorbeelden van vergelijkingssites voor energie:

Hoewel de welkomstbonus een leuk extraatje kan zijn, is het belangrijk om naar het hele plaatje te kijken. Let op de tarieven, je geschatte verbruik en eventuele bijkomende kosten. Het kan verleidelijk zijn om je te laten leiden door een hoge korting, maar uiteindelijk bespaar je het meest door een contract te kiezen dat past bij jouw situatie. Vergelijk slim en vind de beste energiedeal voor jouw.