Vakantie

Fooi geven in Europa, zo doe je dat

Ik ben wel eens op reis geweest met mensen die er niets om geven. Maar zelf vond ik het altijd super als ik een keer een blijk van waardering kreeg van klanten, ook al heb ik dus echt nog nooit in een functie gewerkt waar fooien normaal zijn. Natuurlijk vind ik het belangrijk dat je gewoon betaald wordt voor je werk, maar een extraatje is voor iedereen fijn. Dus hoe werkt dat nou als je op vakantie bent in Europa?

Restaurant

In de meeste Europese landen wordt fooi erg gewaardeerd en is het niet onbeschoft om te geven. In Frankrijk, Italië en Scandinavië is de fooi vaak al in de prijs inbegrepen of staat de service apart op de bon. In Frankrijk kun je dat herkennen aan ‘service compris’ en in Italië aan ‘coperto’ of ‘servizio’. Wil je toch fooi geven, dan is een bedrag van 5-10% in alle Europese landen genoeg.

Café en bar

In een café of bar wordt fooi meestal gegeven door een rekening naar boven af te ronden of door wat cash op tafel achter te laten. In Duitsland is het echter gebruikelijk dat de fooi direct aan de ober wordt betaald bij het betalen van de rekening.

Hotel

Wil je in een Europees hotel fooi geven? Dan volstaat 1 of 2 euro per dag dat je er verblijft. Dit kun je prima doen door aan het einde van je verblijf wat achter te laten. Wil je tussendoor vast een fooi geven? Laat dan duidelijk weten dat het fooi is voor de huishoudelijke dienst, anders laten ze het geld gewoon achter. Ga je naar een land waar ze niet met euro’s betalen? Zorg dan voor lokaal geld, want het kan lastig zijn om in te wisselen.

Taxi

In de meeste Europese landen is het niet verplicht, maar wel gebruikelijk om de taxichauffeur een fooi te geven. In sommige gevallen is de fooi ook al bij de prijs inbegrepen, let daar dus goed op voordat je aan het rekenen gaat. Een fooi van 10-15% volstaat eigenlijk altijd, al is het in Nederland eerder 5-10% wat er aan fooi gegeven wordt.

Nog wat extra tips voor het geven van fooi

  • Kijk altijd op de rekening of service al is inbegrepen, dit kan je helpen om te bepalen of en hoeveel fooi je zou willen geven.
  • Zorg dat je altijd wat cashgeld bij je hebt voor fooien, zeker in het geval dat je in een land bent waar ze een andere valuta hebben dan in Nederland.
  • Fooien zijn een blijk van waardering, houd daar rekening mee en geef wat extra als de service heel goed was op plekken waar fooi gewoonlijk is.

Per land of regio kan het veel verschillen hoe er op fooien wordt gekeken. Laat je dus ook niet tegenhouden om aan locals te vragen hoe er met fooien wordt omgegaan. Ikzelf ben, ook door mijn online persona, echt bang om niet genoeg te geven. Maar doe vooral wat jou goeddunkt.