sinterklaas

Goedkoop gourmetten? Het kan echt!

Bij ons is het echt traditie om te gourmetten met Sinterklaas, maar het kán natuurlijk behoorlijk prijzig zijn. Gelukkig zijn er genoeg opties om lekker te kunnen gourmetten zonder dat het je extreem veel geld kost. Deze tips kunnen je helpen om je gourmetavondje betaalbaar te houden.

Vergelijk de prijzen van gourmet-mini’s en zelf snijden

Vaak wordt de tip gegeven om zelf je vlees te snijden in plaats van gourmet-mini’s of schotels te kopen. Vorig jaar ontdekte ik echter dat, vooral dankzij de goede aanbiedingen rond de feestdagen, het soms goedkoper kan zijn om toch voor de mini’s te kiezen. Het is dus slim om prijzen te vergelijken en goed af te wegen wat je doet. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor de vlees-, vis- en vega-stukjes. Ook bij groenten en andere bijgerechten is het handig om te bekijken of je voordeliger uit bent met zelf snijden of kant-en-klaar kopen.

Zorg voor genoeg (budgetproof) bijgerechten

Of het nu gaat om gerechtjes die ook in de pannetjes kunnen, zoals een opgeklopt eitje of een klein pannenkoekje, of gerechtjes voor naast de gourmet, zoals rauwkost en stokbrood: bijgerechten zijn goede manieren om lekker vol te raken zonder dat het duur is. En meer bijgerechten voelt natuurlijk ook nog eens luxer aan dan alleen maar vlees. Bovendien zorgen groenten ervoor dat het niet de meest ongezonde maaltijd ooit wordt.

Koop in de aanbieding en met datumkorting

Het kan goed zijn dat ver voor 5 december de tafelsauzen ergens in de aanbieding zijn. Deze kun je natuurlijk al ruim van tevoren inslaan. Ook gourmet-mini’s of ander vlees kun je voordelig kopen als er goede aanbiedingen zijn en deze bewaren in de vriezer. Let niet alleen op weekaanbiedingen, maar ook op datumkorting: dat kan flink schelen. Vaak wordt er net voor Sinterklaasavond en Kerst veel extra ingekocht, wat weer betekent dat er soms overschotten zijn. Op 6 december alvast mini’s kopen voor Kerst, of op 27 december voor Oudjaar, is dus ook een optie.

Koop niet te veel

Het is altijd een valkuil, zeker als je gasten hebt: je wilt niet te weinig op tafel hebben staan. Maar het is zonde om veel te veel te kopen en uiteindelijk eten weg te moeten gooien, want laten we eerlijk zijn: gerechten die een avond in de gourmetlucht hebben gestaan smaken meestal niet meer lekker. Los dit op door niet alles in één keer op tafel te zetten: begin bijvoorbeeld met een derde van het eten, en vul bij vanuit de koelkast. Reken voor een volwassene op zo’n 10 stukjes vlees, vis of vega, oftewel 300 tot 400 gram. Met brood, rauwkost en andere ‘opvullers’ maak je er een complete maaltijd van. Als er kinderen bij zijn, kunnen volwassenen vaak nog wel wat extra’s van hen overnemen. Een lekker toetje maakt het avondje helemaal af.

BYOM (Bring Your Own Meat)

Als je veel gasten hebt, kan het ook een optie zijn om iedereen iets mee te laten nemen. Maak hierover wel duidelijke afspraken, zodat je niet met 5 kilo kip zit en verder niets. Dit kun je eenvoudig regelen met een gedeelde Excel-sheet of goede afspraken. De host kan eventueel zeggen dat hij of zij voor de drank zorgt, maar dit kan ook verdeeld worden. Hoewel het soms als armoedig wordt gezien, denk ik dat het tegenwoordig geen schande meer is om aan te geven dat een diner voor 20 personen niet zomaar betaald kan worden.

Ik ben dol op gourmetten, maar doe het eigenlijk alleen in december een paar keer. Het is vooral een feestelijke, gezellige manier van samen (lekker) eten die ook nog eens makkelijk is voor de host. Ik hoop dat het met deze tips een betaalbaar avondje wordt, zodat Sint ook nog wat overhoudt voor een klein cadeautje in de zak!