budgetteren

Je financiën op orde in 2025? Dit is hoe je nu moet starten

Je kent vast het gezegde ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ wel, en dat geldt zeker voor je financiën. Daarom is het slim om aan het begin van het jaar alvast vooruit te kijken naar wat je allemaal kunt verwachten in het komende jaar. Op die manier ben je in elk geval goed voorbereid op wat je wél kunt voorzien en kun je makkelijker omgaan met onverwachte kosten die er misschien nog aankomen.

Maak een kalender

Begin met het opschrijven van alle belangrijke momenten. Noteer verjaardagen, vakanties, wanneer de auto APK gekeurd moet worden, en andere grote én kleine uitgaven. Zorg er vervolgens voor dat je ongeveer begroot hoeveel je denkt nodig te hebben. Bedenk wat je misschien bij moet betalen op je energierekening of wat die APK gaat kosten. Denk ook alvast aan de decembermaand van 2025.

Elke maand een beetje sparen

Net als kerst zullen de grote jaarlijkse uitgaven die je in december hebt gedaan waarschijnlijk niet bovenaan je prioriteitenlijst staan. Toch is het nu perfect om daar alvast mee aan de slag te gaan. Je kunt deze uitgaven opdelen in 12 kleine stukjes, die je elke maand op je spaarrekening zet, zodat je de rekening later in één keer kunt betalen. In plaats van bijvoorbeeld 120 euro in één keer op te hoesten, spaar je simpelweg 10 euro per maand. Zo maak je grote kosten overzichtelijk en behapbaar. Een extra bijkomstigheid is dat je op deze manier ook rente ontvangt zolang het geld op de spaarrekening staat. Wat mij betreft, win-win.

Blijf vooruit plannen

Natuurlijk komen er gedurende het jaar verschillende rekeningen binnen, sommige misschien al in februari of maart. In het begin moet je hiervoor wat extra geld reserveren, maar het voordeel is dat je daarna 12 maanden de tijd hebt om dit bedrag weer geleidelijk op te bouwen. Je vaste lasten per maand kunnen hierdoor iets hoger uitvallen, maar de maanden waarin je grote uitgaven hebt, worden een stuk draaglijker.

Denk niet alleen aan de korte termijn, maar kijk ook verder vooruit. Zorg dat je voorbereid bent op een kapotte wasmachine, de vervanging van je keuken of een feestje als je 25 jaar getrouwd bent.

Maak gebruik van (spaar)potjes

Bij veel banken kun je tegenwoordig eenvoudig je (spaar)rekeningen opsplitsen. Dit is superhandig, omdat je overzicht houdt en je spaargeld gemakkelijk in verschillende potjes kunt verdelen. Zelf doe ik dit ook: ik houd bij hoeveel geld er in elk potje moet zitten en spaar dit stap voor stap bij elkaar. Krijg ik een financiële meevaller? Dan verdeel ik die over mijn spaarpotjes of vul ik er eentje extra mee. Sommige potjes hebben namelijk meer prioriteit dan andere.

Ik ben zelf ook groot fan van het jaarlijks betalen van rekeningen in plaats van maandelijks. Hoewel dit in één keer flink pijn kan doen in de portemonnee, geeft het me de rest van het jaar meer lucht. Zeker omdat mijn inkomen niet elke maand hetzelfde is, kan ik op deze manier in mindere maanden wat minder sparen en in betere maanden wat meer. Ik weet ook ruim van tevoren dat het geld voor een specifieke rekening gereserveerd staat. Ik hoef dus niet al mijn geld bij elkaar te sprokkelen als de rekening op de mat ligt. Dat geeft rust én controle over je financiën.