prijsvergelijken

Je prijsvergelijkingen laten doen door een app?

Al vanaf het begin van Gierige Gerda, in 2017, krijg ik met grote regelmaat mailtjes van techneuten die trots vertellen over hun nieuwe prijsvergelijkingsapp of -website. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik in het begin wel met één of twee van deze apps heb samengewerkt, want het klonk gewoon echt super! Ze presenteren het als dé tool die je gaat helpen om te besparen op je boodschappen. Helaas blijkt elke keer weer dat deze apps tekortschieten, en ik heb nog niet vaak meegemaakt dat er echt een succes geboekt werd. Maar waarom is dat eigenlijk? En kun je dat zelf beter doen?

Algoritmes en data

Eigenlijk is de grootste beperking van prijsvergelijkingssites en -apps dat ze helemaal afhankelijk zijn van de informatie (data) die beschikbaar is op internet. Ze worden gelinkt aan de online pagina’s van supermarkten en krijgen daar hun data uit gevoerd. Maar niet elke supermarkt heeft een website waarop het hele assortiment staat. Het gaat dan ook vaak om budgetwinkels, omdat die ervoor kiezen om hun budgetten anders te besteden, waardoor je echt wel een flinke blinde vlek kunt hebben als je enkel op deze websites en apps zou vertrouwen. Daarbij zitten veel tools toch nog vrij ingewikkeld in elkaar, met zoekfuncties die niet helemaal lekker werken, waardoor de tool gebruiken meer tijd en moeite kost dan zelf vergelijken.

Weinig tot geen nuance

Ook gaat de vergelijking van producten in veel gevallen om identieke producten. Merk x, geur of smaak y, verpakkingsformaat z. Dat klinkt wel logisch, maar de nuance die komt kijken bij prijsvergelijken mist daar dus in. Om goed te weten of je te maken hebt met een goede deal of slechts een niet zo geweldige aanbieding, zul je andere inhoudsmaten, merken en varianten moeten vergelijken. Doe je dat niet? Dan mis je misschien wel andere, soms voordeligere opties. De tools die mij tot nu toe gepresenteerd zijn, zijn ook allemaal puur gebaseerd op de vraag ‘is iets in de aanbieding’, en het zou wel echt al heel veel schelen als ze daarbij bodemprijzen konden instellen en dus de vraag ook konden beantwoorden of de aanbieding goed is. Maar dat mis ik in veel gevallen nog.

Prijs per liter, kilo of stuk

Ik hamer er altijd op om niet prijzen per verpakking te vergelijken, maar om te kijken naar wat je betaalt per liter, kilo of stuk. Uiteraard zijn daar weleens uitzonderingen, zoals een tube tandpasta die (bijna) altijd 75 ml is, dus dan kun je best de prijs van verpakkingen vergelijken. Maar pindakaas verkopen ze in potten van 350 gram, 600 gram en een kilo, om van alle tussenmaten nog maar niet te spreken. Dan kun je gefopt worden als je niet naar de kiloprijs kijkt, maar naar de verpakkingsprijs. Een grotere verpakking lijkt op het eerste gezicht misschien duurder, maar kan per liter of kilo juist voordeliger zijn. En niet alle formaten zijn vaak tegelijk in de aanbieding, dus dan is het ook weer lastig; moet je nu voorraad inslaan of wachten?

Fouten en onnauwkeurigheden

Als je iets automatisch laat doen, kunnen er fouten ontstaan. Dat is helemaal niet zo erg, maar daarom heb je wel een menselijk oog nodig om het te controleren. De tools zijn vaak zijprojecten van techneuten die normaal ergens anders op focussen of zelfs studentenprojecten, en dus is er geen tijd (en geld) om dit te doen. Daarom ben je op jezelf aangewezen, en dat is eigenlijk heel erg goed, want je zou het toch altijd zelf moeten controleren. Veel tools zijn daar echter veel te gebruiksonvriendelijk voor en werken je alleen maar tegen. Dan kan het zomaar zijn dat je denkt dat je een geweldige deal hebt gevonden, maar eenmaal in de winkel blijkt de prijs toch anders te zijn.

Van deze tools ben ik wél fan!

Zal ik dan maar eindigen op een positieve noot? Want ondanks dat veel nieuwe tools veel te ingewikkeld zijn en eerder op mooie plaatjes focussen, zijn er toch ook vergelijkers waar ik wél fan van ben. De eerste is supermarktscanner.nl. Hier kun je het prijsverloop van producten zien. Helaas heeft deze site ook wel veel van de eerder genoemde beperkingen, bijvoorbeeld dat je alleen de winkels ter beschikking hebt die hun assortiment online hebben staan, en dat je dus per specifiek product en winkel alles moet opzoeken. Gelukkig werkt de site razendsnel en is hij erg overzichtelijk met een goede zoekfunctie, waardoor het wel prettig werkt en een goed hulpmiddel is. Een andere site die ik graag gebruik is Voordeelmuis.nl. Hierop kun je namelijk actuele folderaanbiedingen makkelijk individueel opzoeken. Al is dat hetgeen wat ik het minst interessant vind, want waarvoor ik het graag gebruik is om verlopen folderdeals te vinden om zo te kijken wat de deals waren die ik gemist heb. Zo kan ik ook de beste prijzen van winkels bekijken zonder dat zij hun assortiment online hebben staan. Deze sites kunnen je helpen om bodemprijzen te bepalen, al werkt het ouderwets doorspitten van de folders ook nog steeds heel goed.

Het klinkt als dé oplossing om geld te besparen, prijsvergelijkingstools, maar het is wel echt heel moeilijk om er een te maken die echt goed werkt. Het is de nuance die alleen een menselijk oog kan bieden die mist. Gelukkig heb ik een eigen formule van ideale websites wel gevonden, en kan ik zo toch een beetje tijd besparen. En de allerbeste deals komen natuurlijk altijd langs bij Gierige Gerda op social media!