Voor onze wereldreis in recepten vliegen we vandaag naar een ander continent. We gaan op bezoek in Amerika voor dit typisch Amerikaanse recept. Ik wilde het dolgraag een keer proberen, maar bleef het maar vooruit schuiven. Toen ik dit blog begon bleek het wel het ideale moment te zijn om het eens te proberen. Ik vond het heerlijk en daarom leek mij het een ideaal gerecht om te delen in deze reeks!
HOOFDGERECHT – 50 MINUTEN – 2 tot 3 PERSONEN
Ingrediënten:
- 25 gram boter €0,04
- 25 gram bloem €0,01
- 250 ml melk €0,20
- 1 tl mosterd €0,03
- 1 tl nootmuskaat 0,02
- 150 gram macaroni €0,13
- 200 gram geraspte kaas €1,49
- 50 gram paneermeel €0,04
- 4 plakjes ontbijtspek €0,26
- peper en zout
Kosten van dit recept per persoon: €1,13 tot €0,75
Stap 1– Kook water voor de macaroni en laat de macaroni ongeveer 5 minuten koken. Zet ook vast de oven aan op 200 graden en leg de ontbijtspek daar in, zodat het al een beetje kan uitbakken.
Stap 2– Maak een roux, dit doe je heel eenvoudig door de boter te laten smelten en met een garde de bloem er vlug doorheen te roeren tot het een papje is. Als je dan de melk er beetje bij beetje bij doet wordt het deeg een gebonden saus. Je hoeft niet alle melk te gebruiken, stop met toevoegen als het een saus-achtige substantie heeft.
Stap 3– Voeg de mosterd, nootmuskaat en 175 gram van de kaas toe aan je roux. Je kunt altijd meer kaas toevoegen, maar dit is het minimum voor een lekkere mac and cheese.
Stap 4– Als de kaas is gesmolten en de macaroni klaar is kun je de pasta afgieten en door de kaassaus mengen. Giet dit mengsel vervolgens in de ovenschaal en bestrooi met paneermeel, de overige 25 gram kaas en kruimels van de uitgebakken spek. Wil je liever een vegetarische versie dan kun je de spek gewoon weglaten en een snufje zout over het paneermeel strooien.
Stap 5– Zet de ovenschaal nog 20 tot 30 minuten in de oven, tot de bovenste laag mooi bruin is geworden.