inflatie bodemprijs
budget

Waarom je budget niet te strikt moet zijn

Als je meer grip wilt krijgen op je geld, is een budget maken een goed begin. Een budget helpt je om te beslissen waar je geld heen moet, want sommige uitgaven zijn nu eenmaal onvermijdelijk. Het belangrijkste doel van een budget is dat je je eraan houdt. Daarom moet je deze zeker niet te strikt maken.

Demotiverend

Een superstrikt budget, waarbij je echt moeite moet doen om hier binnen te blijven, is erg demotiverend. Constant het gevoel hebben dat je beperkt wordt, is niet het doel van een budget. Het is juist bedoeld om lucht te geven en geldverspilling te voorkomen. Door jezelf constant te beperken, wordt het een juk en is je budget niet meer leuk. Door beloningen en kleine uitspattingen toe te staan, zorg je ervoor dat je je budget volhoudt. Een strikt budget kan je ook stress geven.

Levenskwaliteit

Onder de finfluencers was de term FIRE lange tijd super populair. Mensen gingen vol op besparen en spartaans leven om zo vroeg mogelijk te kunnen stoppen met werken. Daar heb ik helemaal geen zin in. Niemand weet hoe lang ze te leven hebben, dus vind ik dat je altijd moet genieten van wat voor jou belangrijk is. Natuurlijk is geld verdienen belangrijk. Sterker nog, ik vind dat werken ook bijdraagt aan levenskwaliteit. Als je echt zo’n rotbaan hebt waar je geen plezier (meer) uithaalt, is pensioen misschien niet de oplossing, maar juist een nieuwe baan. Maar goed, we hebben het nu over budget. In mijn budget zorg ik ervoor dat er zoveel mogelijk ruimte is om te doen wat ik wil. En dat doe ik simpelweg door geen geld uit te geven aan wat ik niet belangrijk vind.

Gemiste kansen

Mijn motto is dat elke euro die je niet uitgeeft, pas een echte bespaarde euro is. Dus als ik een kans krijg om euro’s te besparen op producten die ik niet nú, maar wel over een tijdje nodig heb, dan geef ik mijn euro’s daar graag aan uit. Op die manier heb ik een groot deel van mijn voorraad opgebouwd en blijf ik meer en meer besparen. Door een strikt budget kan het zomaar zijn dat je een goede deal niet kunt meenemen, wat uiteindelijk zorgt voor geldverspilling omdat je later meer moet betalen.

Zo maak je een budget dat werkt

  • Zorg voor een spaarpotje voor noodgevallen: Door een potje te hebben voor als je wasmachine stuk gaat of er iets anders onverwachts gebeurt, kun je zorgen dat je budget hier niet onder hoeft te lijden. Wat een goede hoeveelheid is om te sparen, hangt af van de kosten die je kunt verwachten. Het Nibud heeft hier tools voor.
  • Stel realistische doelen: Als jouw huishouden uit 2 volwassenen en 4 tieners bestaat, is het niet realistisch om je boodschappenbudget op 25 euro per week te zetten. Als jij 2000 euro inkomen hebt en zelfstandig woont, is het niet realistisch om 1000 euro te willen sparen. Zorg dat je doelen realistisch zijn, dan kun je ze ook echt halen. Gaat het makkelijker dan gedacht? Dan kun je misschien nog wat meer besparen op je boodschappenbudget of wat meer sparen dan je eerst dacht.
  • Niet elke maand hoeft hetzelfde budget te hebben: Door hands-on te zijn met je budget en deze aan te passen aan wat je verwacht die maand, kun je goed zorgen dat je je aan je budget kunt houden. Je kunt hierbij ook kiezen om voor bepaalde uitgaven, zoals vakantie of feestdagen, het hele jaar door te sparen. Zo spreid je het ‘zeer’ van hoge uitgaven een beetje. En bekijk elke maand of je binnen budget bent gebleven en pas het aan als dat nodig is.

Budgetteren kun je leren en is een fijne skill om te hebben op momenten dat het even allemaal anders loopt dan verwacht. Dankzij mijn budgetskills heb ik het financieel altijd gered in mijn leven, ook als de dingen anders liepen dan ik wilde. En ja, soms betekende dat wel meer inleveren op de leuke dingen, maar dat zijn ook de plekken waar het kan. Dus ga aan de slag met een budget en zorg voor ruimte in je hoofd.