Bespaartips

Beginnen met besparen

Voor sommige mensen is besparen geen keuze en ineens (veel) minder uitgeven kan dan heel moeilijk zijn, maar je kunt niet meer besteden dan je hebt. Vaak komen deze mensen dan ook steeds verder in de problemen, iets waar ik echt graag een oplossing voor zou zien maar dat is voor een andere keer.

Als je gaat besparen uit eigen initiatief is het heel verstandig om het goed aan te pakken. Op heel veel punten is besparen te vergelijken met een afvaldieet en net als bij zo’n dieetpoging is bij een bespaarpoging belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn, want je doel niet behalen is vaak funest voor je wilskracht om door te zetten terwijl succes je juist motiveert om door te gaan.

Wees niet te streng

Om in de vergelijkingsmodus te blijven; niemand zou als doel voor de eerste week van een afvaldieet stellen dat hij 50% van zijn gewicht af wil vallen. Hooguit is dit het einddoel, maar ook met besparen is het dus verstandig om het in kleine stapjes te doen. Begin met goedkopere alternatieven zoeken, kijk wat je uit je budget kan schrappen/ flink kan verminderen en bouw met elke goede aanbieding een voorraadje op. Begin met lijstjes, wordt bewust van alle kosten en je kan zo een besparing van 10% tot 20% realiseren in de eerste weken.

Stel jezelf (en je gezin) doelen

Waarom wil je besparen? Ik heb ooit als doel gesteld om aan het einde van de maand 100 euro te hebben bespaard, zodat ik mijn toenmalige vriend mee uit eten kon nemen voor zijn verjaardag. Nou waren wij maar met z’n tweetjes, maar misschien heb je wel kinderen en misschien willen die wel graag naar Disneyland. Dan is het een leuk doel om het bedrag van de reis in 1 jaar, misschien 1,5 ik heb eigenlijk niet echt een idee wat zo’n reisje kost, bij elkaar te besparen. Laat ze helpen om de folders door te spitten, weekmenu’s te maken en natuurlijk zullen zij ook moeten besparen door minder snoep eten en minder frisdrank te drinken. Maar goed, een doel stellen kan in principe natuurlijk in elke situatie en het hoeft niet eens een leuk doel te zijn (ook niet als je je kinderen erbij wilt betrekken.)

Leer jezelf nieuwe gewoonten aan

Heel veel dingen die ons (onnodig veel) geld kosten zijn gewoonten die je makkelijk kunt veranderen. Vrijdag friet eten bijvoorbeeld, natuurlijk is het handig om het gewoon te halen maar op een heel simpele bestelling van 2 friet, 1 frikandel en 1 kaassoufflé kun je al meer dan ZES EURO besparen, ja en dan heb ik zelfs het frituurvet meegerekend. Dat zelf maken goedkoper is dan halen geldt natuurlijk voor veel andere dingen, gun het jezelf af en toe voor de dingen die het echt waard zijn, maar je kunt al heel veel besparen door de frequentie te verlagen. Ook kun je naar andere gewoonten kijken die misschien onnodig veel geld kosten, de ‘key’ is daarin wel het woord ONNODIG. Je kunt heel veel besparen door alleen nog droog brood te eten, maar natuurlijk heb je ook nog andere voedingsmiddelen nodig voor je vitaminen, vezels, eiwitten en andere voedingsstoffen om gezond te blijven. Maar is het nodig om elke dag duur (exotisch) fruit te eten of aardbeien in de winter? Of kun je ook voldoen met bananen, appels en mandarijnen? En wat denk je van al dat voedsel wat elke week in de vuilnisbak beland? Misschien is het verstandiger om een restjes-dag in te plannen voor je vaste boodschappen-dag, misschien moet je zelfs je vaste boodschappenmoment wel veranderen.

Gebruik contant geld

Het is meestal een van de eerste tips die wordt gegeven als je wil gaan besparen; zorg ervoor dat je je weekbudget in contant geld hebt en laat je pinpas thuis. Ik maak er inmiddels geen gebruik meer van maar het is enorm lekker om aan het einde van de week nog een paar euro in je portemonnee te hebben die je vervolgens in een spaarpot kan doen. Je voelt echt dat je bespaard ennuh weet je deze week 5 euro over te houden? Dan pin je volgende keer toch 5 euro minder, kijken of het dan weer lukt!

Wel even een kleine disclaimer; want als je het geluk hebt dat besparen een keus is en het lukt je budget met een paar veranderingen omlaag te schroeven kan dat enorm verslavend werken. Maar het is wel belangrijk dat je de keuzes maakt die voor jou (en je partner/ gezin) goed voelen, anders hou je het gewoon niet vol.

Ben jij al lang bezig met besparen?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *