moestuin

Moestuin update april 2022

Mijn eerste moestuinjaar, 2020 begon ik pas laat en hield ik alweer vroeg op. Ook vorig jaar duurde het tot diep in mei voor ik mijn eerste zaadjes de grond in stopte. Dat maakt 2022 mijn allereerste volledige moestuinseizoen. En ik ben ongeduldig, nieuwsgierig en enthousiast tegelijk. Ik zie bij sommige Instagrammers al zoveel oogst, maar ik moet zelf echt nog wel even geduld hebben. Al is er in april veel gebeurd, daarom even een moestuinupdate!

Eerste oogst!

In april kon ik ook voor het allereerst oogsten dit seizoen! Het waren heel mooie, grote en lekkere radijzen! Ook aten we al paksoi uit eigen tuin, oogstte ik lekker veel veldsla en juist de laatste spinazie. Spinazie is een groente die niet zo goed wil groeien bij mij, ik weet niet zo goed waar dat aan ligt, maar ik ben niet van plan om op te geven. Spinazie is namelijk wel een van de lievelingsgroenten van mijn vriend. Radijsjes gaan wel echt goed en daar ben ik heel blij mee, want ik ben van plan veel radijs te zaaien.  En alles bij elkaar heb ik in april toch al voor bijna € 3,00 aan oogst gehad, haha. Wie het kleine niet eert…

Alle plantjes weg uit de woonkamer

Stiekem liep het een beetje uit de hand. Zowel de vensterbank, als een krukje ervoor, als de stellage stonden in de loop van april vol met plantjes. Steeds meer werd er gezaaid en het raakte overvol. En dat gaf een grote onrust in ons huis. Daarom heb ik langzaamaan alles verhuisd, naar buiten en naar boven (waar ook al een hoop stond). Nu is het buiten wel een flinke bende, maar dat komt ook omdat we een nieuwe schutting hebben gekregen! Dus nu liggen er nog stenen uit en daardoor kan niet alles op z’n plek staan. Maar ik hoop dat dat in de komende twee weken wel weer goed komt. Boven is wel een mooie plek om tomaten en pepers te laten groeien, ze hebben daar namelijk veel zonlicht en warmte. Ik ga daar dus zeker meer planten laten staan deze zomer!

Geen geduld voor Ijsheiligen

Eerlijk gezegd kon ik niet wachten tot het midden mei is en de plantjes veilig naar buiten kunnen. Daarom heb ik afgelopen weekend vast bekeken wat de weersverwachting voor de komende twee weken is en het zou niet onder nul moeten komen. En ik heb gemerkt dat het in onze beschutte achtertuin sowieso ‘warmer’ is. Daarom heb ik vast al mijn komkommer en courgetteplantjes uitgeplant! Als de zon nog hard gaat schijnen zal ik ze nog beschermen, net als bij harde regenval, maar ik hoop gewoon op een beetje geluk. Lukt het niet, dan weet ik dat ook, maar ik heb nooit beweerd dat ik niet eigenwijs ben!

Bladluis op de binnenplanten

Helaas heb ik wel bladluis op mijn peper- en paprikaplantjes ontdekt. Ik ben het er nu steeds af aan het spoelen en de plantjes die weg zijn van de plek boven lijken goed te gedijen, zonder luis. Maar de plantjes waar de luis wel op zit zitten goed onder en het viel me op; de potjes waar ze in staan plakken ook echt goed. Bah! Er is natuurlijk wel een oplossing tegen bladluis, het luizen spraytje van Moestuin Advies, maar ik moet nog even op zoek naar de groene zeep die Ruud adviseert want Driehoekzeep is niet bepaald milieuvriendelijk! Overigens zijn de luizen niet het enige gekke wat ik ben tegengekomen. Ik vond in mijn tuin ook een morielje! Een (eetbare) paddenstoel die was gegroeid onder het karton waarmee ik eigenlijk juist onkruid wilde voorkomen, maar dit was een leuke verrassing! En wie weet komen er op een later (nat) moment wel meer tevoorschijn!

Nu gaat het écht beginnen. De tuin wordt langzaamaan gevuld, de plantjes groeien gestaag en de eerste aardbeitjes zijn zelfs al gespot. Het is heerlijk om weer een beetje tempo te zien in het opgroeien van de planten. Soms lijkt het alsof ik met mijn ogen knipper en de groenten weer groter zijn. Mijn paksoi was zelfs al haast in bloei geschoten. Gelukkig konden we het net op tijd opeten. Echt een straf, maar dat heb ik ervoor over. Ik kijk uit naar heel wat meer oogst komende maand, zouden we in mei de € 15,00 aan oogst al kunnen halen? Ik hoop het!