Uit een onderzoek van ING dat afgelopen week werd gepubliceerd, bleek dat Nederlandse huishoudens volgend jaar gemiddeld 300 euro duurder uit zijn. Dat is natuurlijk enorm schrikken, zeker voor mensen die extra op hun uitgaven letten. Of dat nu vrijwillig is of noodzakelijk; niemand zit te wachten op dit soort berichten.
Wat gaat er gebeuren
Als je iets koopt in een Nederlandse winkel betaal je daarover belasting in de vorm van btw. Er is nu een laag btw-tarief van 6% dat geldt op veel alledaagse producten zoals eten en drinken, geneesmiddelen, maar ook boeken, dagbladen en tijdschriften. Het hoge btw-tarief van 21% geldt voor de meeste andere producten. Kijk even op de site van de Belastingdienst als je hier meer over wil weten. Op 1 januari 2019 wordt dit lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%.
Gaat jouw huishouden er ook 300 euro op achteruit?
Volgens de vele berichten van afgelopen tijd zou dit betekenen dat wij er gemiddeld met 300 euro per huishouden op achteruit zouden gaan. Dat is best een heftig bedrag. Maar om aan de 300 euro extra per jaar te komen, zoals in de nieuwsberichten staat, moet je bijna 900 euro per maand uitgeven aan producten uit het lage btw-tarief. Ja, natuurlijk valt onder dit tarief veel meer dan alleen je boodschappen. Toch is 900 euro per maand wel erg veel: een bedrag dat veel huishoudens niet eens kunnen uitgeven, al zouden ze het graag willen.
Wat betekent de stijging in het dagelijks leven?
De stijging van 6% naar 9% betekent dat we 2,83% meer gaan betalen voor onze lage tarief producten. Ja, 2,83% en niet 3%! Dat zal ik even uitleggen! Op een product wat zonder btw 1 euro kost komt nu 6 cent BTW, waardoor je 1,06 euro betaald. Na de verhoging kost deze 1 euro plus 9 cent BTW. Het verschil tussen 1,06 euro en 1,09 euro is niet 3%, maar 2,8301%.
Als je een wekelijks boodschappen budget van 50 euro hebt zul je dus ongeveer 1,40 euro meer kwijt zijn. Op jaarbasis komt dit neer op 73 euro, een heel verschil met 300 en door extra op te letten waarschijnlijk prima op te lossen. Ook heeft de politiek aangegeven de btw-stijging te gaan compenseren door omlaag te gaan met de inkomstenbelasting. Al denk ik dat de meeste mensen een inkomstenstijging liever uitgeven aan leukere dingen dan extra belasting.
Ga jij je voorbereiden op de btw-tarief verhoging?
Nuttig artikel, goed uitgelegd zo
Dankjewel, Nicole!
Wat een lekker nuchtere reactie. Heerlijk.
Daarom neem ik dit soort berichten altijd met een korreltje zout.
Vergeet alleen niet dat je op kraanwater ook 6% btw betaald (en dit geldt voor vast nog wel meer dingen).
Voor boeken ga ik al naar naar de kringloop en blijf dat ook doen
Voor water geldt hetzelfde als voor boodschappen; dat zijn luttele euro’s en zelfs opgeteld valt het reuze mee. Daarbij is zuinig zijn met water ook altijd verstandig.
Met de berichtgeving van nu is nuchterheid soms wel extra nodig, denk je niet?
Hou wel rekening met de elk jaar stijgende ziektekosten. Het aardgas wat zwaarder belast gaat worden.
Voor de genoemde 300 euro van ING ging het alleen om de extra kosten door de btw stijging.
De dingen die je nu noemt komen daar nog boven op!
En net zoals de kapper, die gaat ook naar de 9 procent toe. Alles bij elkaar tikt het wel aan 🙂
Hoe meer je uitgeeft aan het lage btw tarief, hoe meer je extra kosten stijgen. Dit ontken ik ook nergens. Als je maandelijks 1500 euro aan deze producten uitgeeft zal je zelf meer achteruit gaan dan 300 euro op een jaar.
Leuk dat je dit zo goed uitlegt, dat scheelt ons dan maar weinig want we geven 50 euro per week uit.
Knippen doe ik altijd zelf dus de kapper wordt van mij niet rijk.
Dank je, ik zag vooral veel minima angstig reageren op de nieuwsberichten. Daarom vond ik het belangrijk om uit te zoeken en uit te leggen.
Ik volg je nog niet zo lang en had dit artikel nog niet gelezen. Erg nuttig en interessant!
Zo krijg je beter inzicht en kun je de berichten beter ‘inschatten’. Goed uitgelegd?
Dankjewel! Ik hoop in 2019 vaker in te kunnen gaan op nieuwsberichten, want ik zie toch dat dat vooral heel veel angst en onrust oproept!