Kerstdiner
Blogmas 2018

Zo houdt je je kerstdiner binnen budget

Het kerstdiner, ik kan er echt enorm naar uitkijken. Het hoeft voor mij allemaal niet extreem luxe, maar ik hou er wel van als het niet iets is wat ik normaal eet. Gourmet is en blijft mijn favoriet voor kerst en dat gaat me echt nooit vervelen en ik vind het ook vooral erg gezellig om met zijn allen boven stomende pannetjes te hangen. Maar goed zoveel mensen zoveel wensen en daarom zijn mijn kerstdiner bespaartips ook toe te passen op elke andere ‘soort’ kerstdiner.

Presentatie doet al veel

Er wordt altijd gedaan alsof een kerstdiner super sjiek en exclusief moet zijn. Maar gewoon is toch eigenlijk al gek genoeg? Serveer tomatensoep in een glas in plaats van op een bord, met een laagje opgeklopte slagroom (ongezoet, uiteraard) maak je het extra feestelijk. Maak de borden in de keuken vast op, in plaats van de pannen op tafel te zetten. Gebruik een serveerring om de boerenkool in een nette vorm op het bord te krijgen. Door de presentatie krijgt een alledaagse maaltijd al een heel ander gevoel, dan hoeft er echt geen dure kalkoen op tafel te staan om het diner tot een succes te maken.

Koop niet meer dan normaal gegeten wordt

Natuurlijk mag er met kerst wat lekkers gegeten worden en is het feest. Maar is het nodig dat er 6 soorten kerstkransjes, taart, een 3-gangen diner én een luxe dessert op tafel komen? Maak hier keuzes in en laat je vooral niet gek maken door alle tijdschriften en reclames. Natuurlijk is het moeilijk inschatten hoeveel je nodig hebt als je hele familie over de vloer komt, maar doe zoals normaal en ze zullen van de honger echt niet om komen. Ben je bang dat je afgepaste porties samen te weinig zijn? Dan kun je frietjes en/of een grote salade maken waarvan iedereen gewoon kan pakken. Alles wat je koopt aan eten dat niet op gaat is verspilling, van zowel geld als voedsel en ik ben echt fel tegen voedselverspilling! Maar denk ook eens aan al die extra calorieën die je binnen krijgt, het onprettige gevoel van vol zitten en hoeveel je weer moet sporten om het eraf te krijgen. Geniet, maar eet met mate.

Koop producten zonder kerstthema

Rond de kerstperiode pakken de supermarkten groots uit met hun speciale kerstassortiment. Leuk natuurlijk dat je wat luxere dingen of meer kant-en-klare producten kan kopen, maar denk goed na voordat je ze zomaar in je mandje gooit. Vaak zijn de verpakkingen klein(er) en de prijs hoger, kijk dus of je voor die items in de kerstverpakking geen ‘neutrale’ verpakking kan vinden. Bedenk ook of je bepaalde producten echt in thema wil, zoals aardappelschijfjes; voegt de kerstboom-vorm iets toe aan het diner? Kies de kerstproducten waar je dat écht waarde vind hebben en neem de normale producten voor alle andere dingen en je zal flink besparen. Ook voor gourmet producten geldt dit natuurlijk! Voor een bakje met 6 falafels, in het gourmetschap kun je misschien wel 2 euro betalen terwijl je dat normaal niet eens betaald voor 15 stuks. Ook de speciaal voor deze gelegenheid voorgesneden groenten zijn fiks duurder, terwijl zelf snijden zo is gedaan.

Doe je boodschappen op tijd

Als iedereen op 24 december boodschappen gaat doen is het gekkenhuis in de supermarkten. Het is druk, alles is op en je moet ineens gaan beslissen om ingrediënten te vervangen. Daardoor ga je dure keuzes maken en misschien zelfs wel dingen kopen die je helemaal niet nodig hebt. Zorg daarom dat je al op tijd je boodschappenlijstje klaar hebt en haal een week (of langer) van tevoren alle houdbare producten al in huis. Zorg dat je het weg zet voor hongerige huisgenoten. De 21ste of 22ste haal je dan de dingen die iets minder lang houdbaar zijn, maar nog prima tot kerst goed blijven en alleen díé dingen die echt super vers moeten zijn haal je op de 24ste. Het beste is nog om die dingen gewoon te bestellen bij een speciaalzaak (slager of groenteboer bijvoorbeeld) zodat je niet meer de drukke supermarkt in moet en er nog langs kunt grijpen. Je betaald dan misschien voor deze producten wel iets meer dan in de supermarkt, maar dat heb je eerder al dubbel en dwars bespaard.

Derde kerstdag; restjesdag

Als je dan nog een hoop over hebt gooi je dat op ‘derde kerstdag’ lekker in de pan of magnetron en kun je nog lekker een extra dagje genieten van al het lekkere eten van de 2 dagen ervoor. Heb je het geluk dat je die dag niet weer hoeft te gaan werken maak er dan een extra relaxte dag van in je pyjama en kijk lekker een kerstfilm of hou een marathon met een goede filmserie zoals Harry Potter of Star wars. Ga deze dag de deur niet uit, dan hou je je centen ook in je portemonnee. Die koelkast wordt de 28ste wel weer aangevuld, er is waarschijnlijk meer dan genoeg over van de feestdagen zelf. Hoewel ik zelf erg uitkijk naar kerst en het gezellig samenzijn met familie, kijk ik ook heel erg uit naar derde kerstdag (en de andere dagen tot oud op nieuw.) Mijn vriend en ik zijn dan allebei vrij en het is onze eerste kerst dat we samenwonen. Extra speciaal dus om deze pyjama dag samen te beleven.

Hoe zorg jij dat het kerstdiner je niet failliet laat gaan?

2 gedachten over “Zo houdt je je kerstdiner binnen budget”

  1. Voor ons is 2e kerstdag al restjes dag ( we eten alleen 1e kerstdag wat chiquer ).
    2e kerstdag is lekker naar buiten en daarna is er nog genoeg over van de dag er voor.
    Leuke site trouwens!
    Complimenten!

  2. Dankjewel voor je complimenten!

    Als je kerst maar 1 dag ‘viert’ dan is dat natuurlijk nog beter voor je budget, haha. Jullie manier klinkt wel als een heerlijke manier om tweede kerstdag te vieren!

Reacties zijn gesloten.