Kerstplanning
Blogmas 2018

Mijn kerstplanning – kerstmis on a budget

Gisteren vertelde ik hoe je er voor kan zorgen dat je je kerstdiner binnen budget kan houden, om te laten zien hoe ik dat zelf wil doen deel ik in dit artikel mijn eigen kerstplanning. Deze kerst is al flink vol gepland, dus een goede planning is essentieel!

Hoe ziet mijn kerst eruit?

Mijn kerst begint altijd op kerstavond, met All You Need Is Love. En al zo lang als ik op mezelf woon eet ik op kerstavond (tijdens AYNIL dus) tapas. Maar vanwege de rest van mijn kerstplanning wil ik dit jaar, misschien, wat anders doen. Eerste kerstdag vier ik met mijn familie, daarvoor maken wij 5 tapas. Mijn twee broers en zus maken elk ook 5 verschillende hapjes zodat we met zijn allen genoeg hebben voor de hele familie. Tweede kerstdag zorg ik ook voor een aantal hapjes bij mijn schoonfamilie. Ik mag dus flink aan de kook voor de kerstdagen (wat ik trouwens echt enorm leuk vind).

Geen zin in drukte

Omdat ik geen zin heb om met een zware boodschappenkar door een drukke winkel te banjeren heb ik dit weekend een pick-upmoment gereserveerd bij Jumbo. Dan kan ik mijn boodschappen rustig doen vanuit mijn luie stoel. Ik kies voor een pick-up point van Jumbo omdat dit voordeliger is dan helemaal thuis bezorgen (€3,50 voor ophalen tegenover €6,50 voor thuisbezorgd) én ik dan maar 25 euro ‘hoef’ te besteden. Ik kan dus alle houdbare producten wel al eerder kopen als dat voordeliger is, maar hoef niet moeilijk te doen voor de verse producten. Ik heb dus al wel geregeld dat ik het op kan gaan halen, maar ik kan nog tot 23 december 12 uur aanpassen welke boodschappen ik nodig heb. Ik zal daarbij ook meteen zorgen dat ik ook voor derde kerstdag (27 december) alles in huis heb, zodat ik dan niet hals-over-kop naar de supermarkt hoef.

Mijn budget

We vieren beide kerstdagen met zo’n 10 tot 15 man, er zal dus voor een grote groep gekookt worden. Als ik mezelf helemaal zou laten gaan met ingrediënten zou het dus ook best een kostbaar feest kunnen gaan worden. Daarom kies ik ervoor om mezelf een budget te geven. Als ik dan een recept heb gevonden (of bedacht) kan ik eerst alle ingrediënten opzoeken en kijken of dit in mijn budget past, voordat ik definitief beslis of ik voor dit recept ga of toch iets anders kies.

Nu is het alleen nog zaak dat ik mijn boodschappen dus op tijd aan geef bij Jumbo, maar daar zie ik geen problemen. Gelukkig ben ik op kerstavond-dag al lekker vrij en kan ik dan naar hartelust gaan koken en zorgen dat niemand doorheeft dat ze hapjes van Gierige Gerda naar binnen werken.

Heb jij je planning voor de kerstdagen al klaar?